Gazdaság

Nagyobb támogatást várnak a kereskedők, miután Orbán Viktor bejelentette az árstopok meghosszabbítását

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2022. június 16. 15:05

A független benzinkutasok szerint csak a hatósági áron eladott benzin után járó támogatás megemelésével tartható fenn az intézkedés.

Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből már tudhatjuk, hogy a kormány meghosszabbítja az élelmiszerár-stopot és a benzinárstopot október elsejéig, a döntés részletei azonban még nem ismertek.

Meg kell várni, hogy a közlönyben pontosan mi fog megjelenni

– hangsúlyozta az rtl.hu megkeresésére Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy ha a miniszterelnöki Facebook-bejegyzés tükrözi a Magyar Közlönyben kihirdetendő jogszabályt, azt jogkövető kereskedőként végre fogják hajtani, de ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni, három feltételnek kell teljesülnie.

Az első, hogy szülessenek utasítások arra, hogy a manuális, illetve az automata benzinkutak hogyan hajtsák végre a jogszabályt, mert minden bizonnyal fennmarad a hatósági ár és a piaci ár kettőssége – jelenleg a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autókba tankolhatnak a legfeljebb 480 forintos benzinből, és sok helyen nehézséget okozott ennek betartatása. Egri Gábor szerint ez azért is nagyon fontos, mert egyre nőni fog az árkülönbség.

A második feltétel, hogy emeljék meg 40-50 forintra a jelenlegi 20 forintos támogatást, amit a hatósági áron eladott benzin után literenként megkapnak a kutak. A 20 forintos támogatás nem fedezi a rezsiköltségeket, az emelésre szükség van, hogy a benzinkutak megélhetését és biztonságos működését biztosítani tudják.

A harmadik feltétel, hogy álljon rendelkezésre megfelelő mennyiségű üzemanyag ahhoz, hogy ki tudják szolgálni a vevőket. Az elmúlt időszakban többször is beszámoltunk olyan esetekről, amikor átmeneti készlethiány lépett fel hazai benzinkutakon, a napokban ráadásul tűz volt a százhalombattai olajfinomítóban, ami napi 8 ezer tonnával vetette vissza a Mol kőolajfeldolgozó képességét, az OMV pedig schwechati finomítójának leállítása miatt nem tud szállítani Magyarországra.

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy fennmarad a kiskereskedelmi árstop is, azaz október elsejéig a tavaly októberi áron kell kristálycukrot, búzafinomlisztet, napraforgó-étolajat, sertéscombot, csirkehúst és 2,8%-os tejet árulniuk a boltoknak. Kerestük az ügyben az Országos Kereskedelmi Szövetséget is. Vámos György főtitkár az rtl.hu-nak azt mondta, megvárja, amíg kijönnek a részletszabályok a Magyar Közlönyben. Ebből derülhet ki, hogy változnak-e a feltételek, kapnak-e például könnyítést a kiskereskedők.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

#Gazdaság#árstop#benzinkút#független benzinkutak szövetsége#kiskereskedelem#benzinárstop#ma

Címlapról ajánljuk