Gazdaság

Komoly tűz volt a Mol százhalombattai finomítójában, fennakadást okozhat az üzemanyag-ellátásban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 14. 21:30

A tűz napi 8 ezer tonnával veti vissza a Mol kőolaj-feldolgozó képességét két hétre, ami nem jön jól az OMV termeléskiesése miatt.

Kisebb tűz ütött ki a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs 2 (AV-2) üzemében kedden hajnalban, közölte a Mol az MTI-vel. A személyzet és a létesítményi tűzoltóság szakemberei rövid idő alatt eloltották a lángokat, személyi sérülés és környezeti kár nem történt.

A tájékoztatás szerint a tűz miatt az AV-2 üzem leállt, és két héten belül áll vissza a megszokott rend szerinti teljes működés.

A Dunai Finomítóban naponta 21 ezer tonna kőolajat dolgoznak fel. A Mol tájékoztatása szerint az AV-2 üzem kiesése átmenetileg visszavetheti a Mol kőolaj-feldolgozó képességét, mintegy napi 8 ezer tonnával. Százhalombattán négy üzemben zajlik a kőolaj-desztilláció: az AV-1, AV-2, AV-3 és AV-4 üzemekben állítanak elő különféle kőolaj-származékokat, gázolajat, benzint, kerozint.

A Mol honlapján az olvasható, hogy a battai finomító naponta 3300 tonna benzint és 10 000 tonna gázolajat állít elő. Ha az AV-2-es üzem kiesésével 8 ezer tonnával csökken a kőolaj-feldolgozás, az azt jelenti, hogy naponta csak 2000 tonna (kb. 2,8 millió liter) benzint és 6200 tonna (kb. 7,2 millió liter) gázolajat tud termelni a Mol egyetlen magyarországi finomítója az AV-1, AV-3 és AV-4 üzemeivel.

A fentiek alapján nem kizárt, hogy az 57 évvel ezelőtt megnyitott százhalombattai kőolaj-finomító leállása hatással lesz a hazai üzemanyag-ellátásra. Magyarország ugyanis nemrég felszabadította a stratégiai benzin- és gázolajtartalékának egy részét az osztrák OMV olajtársaság schwechati olajfinomítójának leállása miatt. 

A magyar kormány június 12-én úgy döntött, hogy a 95-ös benzinből 18 millió litert, gázolajból pedig 29 millió litert szabadít fel, hogy a kieső import ne okozhasson gondot. A felszabadított mennyiség három napig fedezi a teljes országos fogyasztást.

Az OMV kiesésével Magyarországon a Mol maradt az egyetlen cég, amitől üzemanyagot vásárolnak a benzinkutak, a tavaly novemberben bevezetett benzinárstop miatt ugyanis a nagykereskedőknek nem éri meg a magyar kutaknak üzemanyagot szállítani. 

Nyitókép: az 1968-ban átadott AV-2 desztillációs üzem – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#mol#százhalombatta#tűz#üzemanyag#benzinárstop

Címlapról ajánljuk