Híradó

Egyre komolyabb az üzemanyaghiány a hazai benzinkutakon

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. március 9. 17:00

Akadozó üzemanyagellátásra panaszkodnak autósok és benzinkutasok, van olyan töltőállomás, amelynek be kellett zárnia, mert kifogytak a készletei. A nagykereskedőkre is vonatkozik a 480 forintos hatósági ár, ezért a veszteségek miatt többen nem szállítják le a korábban megrendelt mennyiséget. Az üzemanyagok nyomott ára vonzó a külföldi vásárlóknak és fuvarozóknak, az autópályákon található kutakon megugrott a gázolaj forgalma.

Hiába korlátozta a kiadható mennyiséget és rendelt újabb készleteket a múlt héten az egyik Heves megyei benzinkút tulajdonosa, tartálykocsi helyett csak egy e-mail érkezett, amely szerint bizonytalan ideig nem tudja teljesíteni a kiszállítást a nagykereskedő.

Egyelőre nem tudunk üzemanyagot szolgáltatni. A településen ez volt az egyetlen benzinkút. Pár kilométerre vannak kutak, de ott is korlátozzák a kiadható mennyiséget

– mondja a Híradónak Poczok Gergely, a benzinkút tulajdonosa.

Egyáltalán nincs egyedül. Egy másik töltőállomás is napok óta hiába várja a korábban megrendelt mennyiséget, ezért 10 literben szabták meg az egyszerre tankolható üzemanyag mennyiségét. De ha nem érkezik meg a megrendelt benzin, hétvégére teljesen kifogynak a készletek.

A szállítási határidőt folyamatosan tolja a nagykereskedő Ma azt az értesítést kaptuk, illetve információt, hogy este tudják megmondani, hogy mikor tudnak szállítani, de konkrét időpont nincsen – mondja Tóth Tamás tulajdonos.

A Híradó által megkérdezett többi benzinkutas közül is sokan átmeneti készlethiánytól tartanak, a közösségi médiában is egyre többen posztolnak erről.

A emberek bosszúsak a korlátozások miatt, de míg egy átlagautósnak csak kellemetlenséget okoz, ha nehezen jut üzemanyaghoz, a fuvarozóknak komoly nehézséget okoz. 

Náluk is nehezebb helyzetbe kerülhetnek azonban a mezőgazdaságban, ha nem jutnak elegendő üzemanyaghoz, hiszen a tavaszi földmunkákkal nem lehet akármeddig várni.

Az ellátási nehézségeket az okozza, hogy a 480 forintos ársapka február végétől már az üzemanyag nagykereskedésekre is vonatkozik. Mivel a hatósági ár már a nagykereskedelmi árat sem éri el, a veszteségek miatt többségük korlátozza vagy már meg is szüntette az értékesítést. Egyedül a MOL szállít ki biztosan a kutaknak, de a rendelések megnövekedett száma megnehezítheti az üzemanyagellátást. Ugyanis nagy a forgalom: a nyomott ár vonzó a külföldi vásárlóknak – mondja Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Kis túlzással fél Európa nálunk tankol. A 480 forint befagyasztott hatósági ár miatt megéri a szomszédos országokból átjárni üzemanyagért, a tranzitforgalom pedig egy az egyben az olcsó magyar üzemanyagból tankol – teszi hozzá a szakember. Ezt nagyon jól mutatja, hogy az autópályákon, főleg az M1-esen az összes benzinkúton elfogyott a gázolaj.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumból azt válaszolták a Híradó kérdésére, hogy

a kormány a magyar családok védelmében kitart a benzinárstop mellett.

#Híradó#Gazdaság#üzemanyag#benzin#gázolaj#ellátás#akadozik#top hírek

Címlapról ajánljuk