Fókusz

Szinte lehetetlen volt észlelni a gyalogost – vezetéstechnikai oktató az M0-son történt tragédiáról

Czakó JózsefCzakó József

2023. május 3. 19:26

A vezetéstechnikai oktató szerint a balesetet szinte lehetetlen lett volna elkerülni.

Halálra gázoltak vasárnap este az M0 autópályán egy 92 éves férfit, aki át akart menni az autóúton. Mire a forgalmat megállították, már legalább 40 autó hajtott át az áldozaton.

Köves Szilárd vezetéstechnikai oktató szerint a balesetet szinte lehetetlen lett volna elkerülni.

Egy jól beállított tompított fényszóró 40 métert világít előre, és 130-nál nagyságrendileg 36 métert tesz meg az autó másodpercenként, tehát talán még észlelni sem volt lehetőség a gyalogost – az ütközést már valószínűleg igen

– mondta a Fókusznak.

Az idős férfi szabálytalanul tartózkodott az autóúton, amikor elsodorták. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kellett volna segítséget nyújtani neki, rögtön az első ütközés után. 

Azóta kiderült, melyik az a furgon, amelyik elsőként elgázolta a férfit. A sofőr megállt, de segítséget nem nyújtott, és adatait sem hagyta hátra.

Ott van a baj, hogy az ütközés után, függetlenül attól, hogy ki volt a hibás vagy ki nem, félre kell állni és meg kell próbálni segítséget nyújtani, és ez elmaradt. 

Az ütközés következtében az ember valahogy a földre kerülhetett, és utána a többiek, akik még szintén átmentek rajta, nem is tudom, hogy mit éreztek vagy láttak ebből” – tette hozzá Köves Szilárd.

Az RTL-nek az idős férfi családtagjai is nyilatkoztak. Azt mondták, nagyon jó ember volt. Az idős férfi rokonaitól, a spanyolországi Fraga városából tartott hazafelé a romániai Konstancába.

Az áldozat unokája szerint nagyapja egy nagy üveg vizet akart venni, de az étteremben, ami az ő oldalukon volt, nem volt ilyen, ezért dönthetett úgy, hogy átmegy az autópálya másik oldalára. Valószínűleg azoban nem tudta, hogy ez autópálya, azt hihette csak egy forgalmas út.

A család szerint rokonuk nem ivott alkoholt, korábban órásmester volt, jogosítvánnyal is rendelkezett, jól ismerte a KRESZ-t. Az idős férfi egyedül utazott hazafelé Spanyolországból, és a több mint kétezer kilométeres út után már nagyon fáradt lehetett.

Az M0 ezen szakaszán betonelemek és kerítés is elválasztja egymástól a sávokat, így képtelenség volt az átjutás. A rendőrök Diósdon találták meg az összetört kisbuszt, a rendszámot levették korábban. Sofőrjét és két utasát keresik.

#Fókusz#Videó#Baleset-bűnügy#baleset#cserbenhagyásos gázolás#gázolás#halálos gázolás#m0#vezetéstechnika#Köves Szilárd

Címlapról ajánljuk