Készítsd el te is a királyi család egyik kedvenc karácsonyi sütijét

rtl.hurtl.hu

2025. december 25. 15:00

Ha idén valami igazán különleges süteménnyel szeretnéd feldobni az ünnepi kínálatot, érdemes a brit királyi család egyik kedvenc receptjéhez nyúlni. A fahéjas csillagok nemcsak elegánsak és illatosak, hanem meglepően egyszerűen elkészíthetők is – ráadásul az elkészítését maga a királyi udvar osztotta meg.

Ez a mandulás–fahéjas aprósütemény tökéletes választás karácsonyra: sokáig eláll, szépen csomagolható, és már az első falatnál ünnepi hangulatot teremt.

A sütemény kísértetiesen hasonlít az általunk készített mézeskalácsra, pár hozzávalóban mégis eltérnek egymástól. Ha szeretnél valamilyen jól megszokott, mégis reformer süteményt az asztalra tenni idén, akkor mindenképp próbáld ki! A recept egyébként eredetileg német eredetű.

Mutatjuk a sütemény elkészítését videón, amit a királyi család Instagramjára posztoltak:

A brit királyi család fahéjas csillagai

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

  • 240g porcukor
  • 100g tojásfehérje - 3 nagy tojásból nyert
  • 20 g frissen facsart citromlé
  • 325 g őrölt mandula, vagy mandulaliszt
  • 115 g kandírozott gyümölcshéj
  • ½ citrom reszelt héja
  • 2 tk őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
Te is elkészítheted otthon a királyi család egyik kedvenc karácsonyi süteményét
A fahéjas csillag az általunk készített mézeskalács alternatív verziója is lehetne

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A kandírozott gyümölcshéjat konyhai robotgéppel aprítsd pépes állagúra, majd tedd félre!

A hab elkészítése

A porcukrot, a tojásfehérjét és a citromlevet verd lágy, fényes habbá, amíg könnyű csúcsokat nem képez! A hab egyharmadát tedd félre – ez kerül majd a sütemények tetejére!

Próbáld ki ezeket a recepteket is: Egészséges karácsonyi sütik: puha mézeskalács kevesebb cukorral!

A tészta összeállítása

A maradék habhoz add hozzá az őrölt mandulát, a kandírozott gyümölcshéjat, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget! Dolgozd össze, majd kézzel gyúrd egynemű, kissé ragacsos tésztává!

Nyújtás és pihentetés

A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tedd, majd egy másik sütőpapírral lefedve nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra! Vedd le a felső papírt, és simíts egy vékony réteg félretett habot a tetejére!

Tedd hűtőbe legalább 1 órára pihenni!

Kifinomult és illatos – ez a királyi család egyik kedvenc karácsonyi sütije
Egyszerű, mégis mutatós, illatos karácsonyi sütemény

Formázás

A lehűtött tésztából késsel vagy ünnepi kiszúróval – csillag, hold vagy akár gyémánt alakban – szúrd ki a sütiket!

Tipp: ha a kiszúrót minden vágás előtt forró vízbe mártod, könnyebben kijönnek a formák.

Sütés

A sütiket 160 °C-on, légkeveréses sütőben süsd 12–15 percig! Fontos, hogy a tetejük fehér maradjon, ne barnuljon meg! Akkor jó, ha kívül megszilárdulnak, de belül még enyhén puhák!

Hűtés és tárolás

Hagyd a süteményeket kb. 30 percig hűlni, majd óvatosan vedd le őket a tepsiről! Légmentesen záródó dobozban akár két hónapig is elállnak.

Próbáld ki ezt is: 5 süti, amivel akkor is villanthatsz karácsonykor, ha nem vagy konyhatündér!

Miért érdemes kipróbálni?

Ez a királyi sütemény egyszerre elegáns és otthonos. Illata belengi a lakást, íze pedig tökéletesen hozza a karácsony hangulatát. Ha idén szeretnél egy kicsit kilépni a megszokott bejgli–zserbó tengelyről, a fahéjas csillagok garantáltan új kedvencek lesznek az ünnepi asztalon.

Egy falat belőle, és máris királyi hangulat költözik a konyhába, próbáld ki te is!