Megkóstolnád? Ez az íz nyerte idén az Év Bejglije díjat – a tölteléke mindenkit meglepett
2025. november 23. 14:00
Vannak hagyományok, amelyekből egyszerűen nem engedünk – ilyen a karácsonyi bejgli is. A mákos-diós klasszikus minden magyar ünnepi asztal örök szereplője, de az utóbbi években egyre bátrabb, kreatívabb változatok is megjelentek. A Magyar Cukrász Ipartestület immár hatodik alkalommal rendezte meg az Év Bejglije versenyt, ahol idén rekordmennyiségű, 59 bejgli mérette meg magát a három kategóriában. És a legjobb? A 2025-ös győztes olyan töltelékkel nyert, amit elsőre talán senki sem tippelne.
Tradíció és kreativitás találkozása
A verseny célja továbbra is az, hogy megmutassa: a minőségi alapanyagokra épülő, kézműves bejgli nemcsak hagyomány, hanem élmény is. A pályaműveknek ezúttal is meg kellett felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, hiszen a bejglikészítést szigorú szabályok kötik, ugyanakkor a cukrászoknak teret adtak a kreatív, akár merész ízkombinációkra is.
A klasszikus kategóriák – Hagyományos diós és Hagyományos mákos – mellett az úgynevezett Ínyenc kategória igazi játszótér volt a szakembereknek.
Itt olyan alapanyagok is előfordultak, mint a körtés-málnás töltelék, Earl Grey teás krém, fenyőrügy szörp, különféle olajos magvak, vagy épp whisky és gin.
A zsűrinek, amelyben elismert cukrászmesterek és ismert közéleti szereplők is helyet kaptak, idén igazán nehéz dolga volt.
És akkor a lényeg: íme a 2025-ös győztesek
Hagyományos diós kategória
- Aranyérmes – az Év Diós Bejglije 2025: Jókai Zsuzsanna – Prim Cukrászda & Café (Szekszárd)
- Ezüstérmes: Balogh László – Kézműves Cukrászda, Gyula
- Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategória
- Aranyérmes – az Év Mákos Bejglije 2025: Márkus Beáta – Bejó Cukrászda (Békéscsaba)
- Ezüstérmes: Novák Ádám – Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
- Bronzérmes: Végh József – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
Ínyenc kategória
Aranyérmes – az Év Ínyenc Bejglije 2025: Sütőtökvarázs – Kimberger Lili Ágnes, Mák Kézműves Cukrászda (Piliscsaba)
A győztes töltelék összetevői elsőre furcsának tűnhetnek, valójában azonban elképesztően harmonikus ízvilágot hoznak létre:
- pirított darált tökmag
- sütőtök
- gyömbér
- narancshéj
- fahéj
A végeredmény egy fűszeres, illatos, meglepően könnyed bejgli, amelyben a hagyomány és a modern ízek tökéletesen találkoznak.
- Ezüstérmes: Csodalámpás bejgli – Szikszai Krisztián (Ildikó Cukrászda, Szarvas)
- Bronzérmes: Mokka dió – Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest)
Ha idén Karácsonykor szeretnél kitűnni az ünnepi asztalnál, akkor próbáld ki a sütőtökös–tökmagos „Sütőtökvarázs” bejglit!
Képek forrása: Getty Images
Forrásunk volt.