Megkóstolnád? Ez az íz nyerte idén az Év Bejglije díjat – a tölteléke mindenkit meglepett

rtl.hurtl.hu

2025. november 23. 14:00

Vannak hagyományok, amelyekből egyszerűen nem engedünk – ilyen a karácsonyi bejgli is. A mákos-diós klasszikus minden magyar ünnepi asztal örök szereplője, de az utóbbi években egyre bátrabb, kreatívabb változatok is megjelentek. A Magyar Cukrász Ipartestület immár hatodik alkalommal rendezte meg az Év Bejglije versenyt, ahol idén rekordmennyiségű, 59 bejgli mérette meg magát a három kategóriában. És a legjobb? A 2025-ös győztes olyan töltelékkel nyert, amit elsőre talán senki sem tippelne.

Tradíció és kreativitás találkozása

A verseny célja továbbra is az, hogy megmutassa: a minőségi alapanyagokra épülő, kézműves bejgli nemcsak hagyomány, hanem élmény is. A pályaműveknek ezúttal is meg kellett felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, hiszen a bejglikészítést szigorú szabályok kötik, ugyanakkor a cukrászoknak teret adtak a kreatív, akár merész ízkombinációkra is.

A klasszikus kategóriák – Hagyományos diós és Hagyományos mákos – mellett az úgynevezett Ínyenc kategória igazi játszótér volt a szakembereknek. 

Itt olyan alapanyagok is előfordultak, mint a körtés-málnás töltelék, Earl Grey teás krém, fenyőrügy szörp, különféle olajos magvak, vagy épp whisky és gin.

A zsűrinek, amelyben elismert cukrászmesterek és ismert közéleti szereplők is helyet kaptak, idén igazán nehéz dolga volt.

Megkóstolnád? Ez az íz nyerte a 2025-ös Év Bejglije díjat – a tölteléke mindenkit meglepett
A bejgli tölteléke hagyományosan diós, mákos, és gesztenyés

És akkor a lényeg: íme a 2025-ös győztesek

Hagyományos diós kategória

  • Aranyérmes – az Év Diós Bejglije 2025: Jókai Zsuzsanna – Prim Cukrászda & Café (Szekszárd)
  • Ezüstérmes: Balogh László – Kézműves Cukrászda, Gyula
  • Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategória

  • Aranyérmes – az Év Mákos Bejglije 2025: Márkus Beáta – Bejó Cukrászda (Békéscsaba)
  • Ezüstérmes: Novák Ádám – Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Bronzérmes: Végh József – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
Megkóstolnád? Ez az íz nyerte a 2025-ös Év Bejglije díjat – a tölteléke mindenkit meglepett
A diós és mákos bejglit még mindig képtelenség lepipálni

Ínyenc kategória

Aranyérmes – az Év Ínyenc Bejglije 2025: Sütőtökvarázs – Kimberger Lili Ágnes, Mák Kézműves Cukrászda (Piliscsaba)

A győztes töltelék összetevői elsőre furcsának tűnhetnek, valójában azonban elképesztően harmonikus ízvilágot hoznak létre:

  • pirított darált tökmag
  • sütőtök
  • gyömbér
  • narancshéj
  • fahéj

A végeredmény egy fűszeres, illatos, meglepően könnyed bejgli, amelyben a hagyomány és a modern ízek tökéletesen találkoznak.

  • Ezüstérmes: Csodalámpás bejgli – Szikszai Krisztián (Ildikó Cukrászda, Szarvas)
  • Bronzérmes: Mokka dió – Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest)

Ha idén Karácsonykor szeretnél kitűnni az ünnepi asztalnál, akkor próbáld ki a sütőtökös–tökmagos „Sütőtökvarázs” bejglit! 

Képek forrása: Getty Images
Forrásunk volt.