Hiába drága a grillsütőd, ha ezt nem csinálod meg minden alkalommal
2025. augusztus 2. 10:08
Egy jó grillsütő megérdemli a rendszeres karbantartást, különben gyorsan tönkremegy. Megmutatjuk, hogyan tartsd tisztán és jó állapotban évekig. A leggyakoribb hibákra is kitérünk – ne kövesd el őket!
1. Még melegen tisztítsd le
Grillezés után azonnal érdemes letakarítani a rácsot. Amikor a sütő még meleg, a lerakódott zsíros szennyeződés könnyebben lejön.
Így csináld:
- Használj grillkefét, olyat ami sörtés vagy rozsdamentes acélból készült!
- Még melegen dörzsöld át a rácsot!
- Használj gumikesztyűt, hogy megvédd magad a kosztól és az esetleges sérülésektől!
Ez a pár mozdulat minden grillezés után ajánlott. Ha rendszeresen elvégzed sokkal egyszerűbb lesz a grillsütőt karbantartani a továbbiakban a sütőt.
2. Hetente egyszer – alaposabb tisztítás
Ha sűrűn használod a grillt, hetente egyszer tisztítsd meg alaposabban! Nem kell, hogy hosszadalmas legyen, egy 10 perces takarítás is sokat segít.
Nézd át az alábbi részeket:
- Zsírfogó tálca: ürítsd ki, töröld szárazra, majd mosd el
- Égőfejek: puha kefével tisztítsd meg
- Rácstartó: ellenőrizd, nem rozsdásodik-e
Ez a heti rutin segít megelőzni a makacs lerakódásokat és meghibásodásokat, és lecsökkenti a grillsütő tisztításával járó kellemetlenségeket.
3. Szezononként – teljes szétszedés
Ha csak időszakosan használod, akkor évente kétszer, valamikor tavasszal és ősszel iktass be egy komolyabb tisztítást!
Így állj neki:
- Áramtalanítsd vagy zárd el a gázt!
- Szedd szét a könnyen eltávolítható részeket!
- Mindent mosogass el kézzel, ne mosogatógépben!
- Nézd át a csöveket és csatlakozásokat!
Ez a rutin kulcsfontosságú a sütő hosszútávú működéséhez, hiszen a grillsütő tisztítása elengedhetetlen a megfelelő teljesítmény és higiénia fenntartásához.
Imádsz otthon sütni, és szeretnéd a következő szintre emelni a gasztorutásod? Akkor kattints ide és nézd az RTL+ Lehetsz séf című műsorát, amiben Kiss Norbert Ádám segít bisztrová alakítani a konyhádat!
4. Tárolás – így védd meg, ha nem használod
A grillt akkor is védeni kell, ha nem használod, és csak a sufniba gurítva pihen, mivel a por, a pára és a nedvesség is gyorsan kárt tehet benne.
Tárolási tanácsok:
- Minden használat után tisztítsd meg alaposan!
- Szárítsd ki, mielőtt letakarod!
- Használj vízálló, légáteresztő takarót!
- Ha tudod, tedd fedett helyre!
5. Ezeket ne csináld
Gyakori hibák, amiket ha elkövetsz, könnyedén lerövidítheted a grillsütőd élettartamát:
- A zománcozott felületekhez ne használj dörzsit!
- Ne hagyd kint fedetlenül, még ha tavasz van, akkor sem!
- Ne használj erős vegyszereket, elég a meleg vizes mosogatószer!
A grillsütőnk hosszú életének titka a rendszeresség. Ha csk pár percet rászánunk a grillsütő tisztítására és karbantartására, minden használat után, akkor megelőzhetjük a rozsdát, a makacsabb lerakódásokat, és a működési hibákat is.
A grillezés szerinted is férfias műfaj? Hevesi Kriszta szexuálpszichológus a Reggeliben osztotta meg gondolatait a macsó szabadtüzes sütögetésről, nézd meg a videónkat:
Kapcsolódó tartalmak
- Grillezni tudni kell: 5 szabály, amit minden grillmester betart
- 5+1 titkos trükk anyáinktól, amitől a gyerek egyenesen kérni fogja a zöldséget
- Konyhai trükkök nyári napokra: ezekkel időt és energiát spórolsz
Képek forrása: Pexels