Életmód

Az egészségtelen reggeli ugyanolyan rossz a gyereknek, mint a kihagyott étkezés

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 14:17

Egy új kutatás szerint az egészségtelen reggeli ugyanolyan rossz hatással lehet a gyermek motivációijára és iskolai teljesítményére, mintha kihagyná az étkezést.  

Sok szülő tisztában van azzal, mennyire fontos, hogy a gyermeke ne korgó gyomorral menjen iskolába. A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, különösen a gyermekek számára, hiszen energiát ad a nap kezdetére, a bevitt tápanyagok pedig segítik őket a tanulásban, a testnevelésórán és az egész napos aktivitásban.

Az Új-dél-walesi Egyetem oktatáspszichológusai új kutatásukban azt vizsgálták, hogy a reggelizés milyen hatással van a gyermekek tanulási motivációjára és iskolai teljesítményére. Számít-e, hogy egészséges vagy egészségtelen étkezéssel indítják a napot, és mi a helyzet akkor, ha nem esznek reggelire egy falatot sem? – ezekre a kérdésekre keresték a választ az ausztrál kutatók. 

Az egészségtelen reggeli olyan, mintha nem ennének semmit a gyerekek

A kutatók szerint azért fontos megvizsgálni a reggelizést, mert a diákok többsége ezt más tényezőkkel, például az oktatás minőségével ellentétben közvetlenül is befolyásolhatja, így akár segíthet nekik abban is, hogy jobban teljesítsenek az iskolában – mutatják be tanulmányukat, amiről a The Conversation című tudományos lapban számoltak be.

A tudósok az Australian Research Council projektjének keretében 648 ausztrál középiskolás diákot vizsgáltak öt új-dél-walesi magániskolából. A gyerekek a 7-9. évfolyamra jártak, átlagéletkoruk 13-14 év volt. A diákoknak egy online felmérést kellett kitölteniük reggelizési szokásaikról, majd a nemzeti táplálkozási ajánlások alapján pontozták, 

milyen gyakran fogyasztottak egészséges ételt reggelire, például gabonaféléket, mint a zabpehely, a teljes kiőrlésű kenyér, valamint gyümölcsöket és zöldségeket, fehérjében gazdag ételeket, tejtermékeket és vizet.

Az egészségtelen reggelik közé olyanokat soroltak, mint a gyorséttermi ételek, az édes péksütemények, a feldolgozott húsok vagy és a cukros üdítőitalok. Ezt követően a természettudományos órákon megnézték, mennyire motiváltak az egyes diákok, illetve azt is, hogy miként teljesítenek a feladatok elvégzésében. A sydney-i kutatók megállapították:

azok a gyerekek, akik a vizsgálat idején egészségesen reggeliztek, motiváltabbak voltak és jobban teljesítettek az iskolai feladatoknál, szemben azokkal, akik kihagyják ezt az étkezést.

Ez persze önmagában nem lenne váratlan eredmény. Kutatások már korábban is kimutatták, hogy a reggelizés javítja a gyermekek memóriáját és koncentrációs képességét, növeli az energiaszintjét és csökkenti az éhségérzetet a délelőtti órákban. Ami viszont meglepte őket, hogy az egészségtelen reggelit fogyasztó diákok motivációja és teljesítménye hasonlóan alacsony volt, mint azoké, akik nem étkeztek. A kutatók ebből arra következtetnek:

ugyanannyira rányomhatja a bélyegét a gyermek iskolai napjára, ha egészségtelen reggelit fogyaszt, mintha úgy menne be, hogy nem evett egy falatot sem.

Tehát, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk a lehető legjobban teljesítsen az iskolában, fontos, hogy megfelelő, kiegyensúlyozott reggelivel kezdje a napját. Az egészséges táplálkozás emellett hosszú távon hozzájárul a gyermek általános egészségéhez és jólétéhez is. Az ausztrál oktatáspszichológusok szerint az iskolák maguk is segíthetnek a diákoknak, ha egészséges reggelivel kínálják őket, valamint felhívják a gyerekek és szüleik figyelmét a megfelelő táplálkozás fontosságára.

Magyarországon minden harmadik gyerek túlsúlyos, meredeken nő a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők száma is

Nemrég írtunk arról, hogy az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett Magyarországon a gyulladásos bélbetegségekben (angolul: inflammatory bowel disease, IBD) szenvedők száma. A magyar egészségügyi statisztikák mintegy 60 ezer beteget tartanak számon, és ami még ennél is aggasztóbb: a kór egyre fiatalabb korban alakul ki, a betegek közül minden ötödik gyermek.

A vezető okok között a dohányzás, a rostszegény táplálkozás és a gyorséttermi ételek állnak, azaz főként az egészségtelen életmód következménye az esetszámok drámai emelkedése.

A magyar gyerekek döntő többsége vizet alig iszik és csokis müzlit eszik, amire azt hiszik a szülők, hogy egészséges – foglalta össze a túlsúllyal küzdő gyerekek problémáját a Reggeliben Dr. Luczay Andrea, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense. Hogy mi lehet a megoldás, kiderül a lenti videóból.


Nyitókép (illusztráció): Unsplash

#Életmód#egészség#egészséges életmód#egészséges ételek#egészséges táplálkozás#gyermek#iskola#egészségtelen táplálkozás#Reggeli#egészségtelen életmód#kutatás

Címlapról ajánljuk