Életmód

Ez történik a széklettel, ha abbahagyjuk a kávézást

rtl.hurtl.hu

2024. március 29. 4:36

A kávéról való hirtelen leszokás sokkoló lehet szervezetünk számára.

Sokan vannak, akik nem tudják elkezdeni a napot addig, amíg meg nem isszák a csésze kávéjukat, és nem érzik a koffeint szétáradni az ereikben. Ám a szorongás, fejfájás, ingerlékenység annak lehet a jele, hogy érdemes visszafogni kávéfogyasztásunkat – írja a Health Digest.

A kávéfogyasztók bizonyára azt is észrevették, hogy nem sokkal kávéivás után a vécére vezet az útjuk. A kávé ugyanis izomösszehúzódásokat vált ki a vastagbélben, és egy kutatás szerint a kávéfogyasztók 29 százaléka már perceken belül a vécére tart. Ez alól azok sem kivételek, akik koffeinmentes kávét isznak.

Ez történik a széklettel, ha abbahagyjuk a kávézást
Fotó: Pexels

A koffeinmegvonás egyik tünete épp a székrekedés lehet, de legalábbis kevésbé rendszeressé válik a székletürítés. 

A tünetek közt szerepel még a szívritmus és a vérnyomás változása, kézremegés, bőrpír, hányinger, ízületi fájdalom. Ezek már 12-24 órával a kávéfogyasztás abbahagyása után jelentkezhetnek, és akár 9 napig is elhúzódnak.

Szerencsére vannak módszerek, amelyekkel enyhíthetjük a bélrendszer terhelését. Először is növeljük a folyadékbevitelt, mégpedig vízzel, ne gyümölcslével vagy üdítővel. Sőt, megpróbálhatjuk, hogy meleg vizet iszunk, ami ellazítja a simaizmokat, így enyhítve a székrekedést. A rostban gazdag étrend, például a leveles zöldségek, banán és zabpehely fogyasztása is ellensúlyozhatja a kávémegvonás okozta székrekedést.

Mivel a kávéivás hirtelen abbahagyása sokkoló lehet a szervezet számára, a szakértők inkább a fokozatos csökkentést javasolják. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által javasolt napi maximális koffeinbevitel 400 milligramm, ami 4-5 csészének felel meg.

Tényleg koffeinmentes?

Bár a legtöbben azt gondolnák, hogy a koffeinmentes kávé egyáltalán nem tartalmaz koffeint, ebben tévednek. Hogy mi az igazság és mi áll a háttérben, arról itt írtunk bővebben.

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#egészség#kávé#széklet#székrekedés

Címlapról ajánljuk