Életmód

Megmentheti a házasságát, ha külön alszik a párjától

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 6. 5:25

Egyre több kutatás és gyakorlati példa mutatja, hogy kifejezetten jót tehet a párkapcsolatoknak, ha felek esténként elköszönnek egymástól, és külön hálószobában alszanak éjjel. Íme öt tipp, hogyan érdemes ezt csinálni.

Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia 2023-as felmérése szerint kifejezetten sok házasságban élő nő ébred reggelente fáradtan: a megkérdezett nők 31 százaléka számolt be arról, hogy nem tudja magát rendesen kipihenni, miközben a kutatásba bevont férfiak közül feleennyien panaszkodtak krónikus kialvatlanságra.

A Vogue cikke szerint a pihentető alvás hiánya egy sor kellemetlen következménnyel járhat: álmatlansághoz, a munka-magánélet egyensúly felborulásához, hangulatingadozáshoz, frusztráltsághoz, szorongásos stresszhez, evészavarokhoz vezethet, és nem utolsó sorban kihathat a párkapcsolatra is.

A közös hálószoba, a másikkal megosztott hitvesi ágy bizony sokszor rossz hatással lehet az éjszakai alvás zavartalanságára:

  • horkolás
  • alvási apnoe
  • forgolódás
  • hőhullámok
  • aktív álmodás
  • ébresztőóra pontosságával megtelő húgyhólyag
  • takarólopás
  • eltérő bioritmus (éjszakai bagoly vs. hajnali pacsirta)

A szakértők szerint a fentiek tartoznak a leggyakoribb zavaró tényezők közé.

Cameron Diaz nemrég egy podcastban beszélt arról, hogy szerinte széles körben elfogadottá kellene tenni az alvásválást, azaz a külön hálószobák használatát. A hollywoodi színésznő arról beszélt, hogy szerinte nincs abban semmi rossz, ha egy házaspár tagjai külön szobában alszanak, épp ellenkezőleg: csodás hatással lehet a kapcsolatukra.

Az alvásválás (sleep divorce) évek óta visszatérő téma a kutatásokban, és a konklúzió egységesnek mutatkozik: minden jel szerint jobb egyedül aludni, pihentetőbb az alvás, ha nem osztjuk meg az ágyunkat és hálószobánkat mással.

Csodákat tehet a külön alvás, ezek a tuti tippek

A Wall Street Journal friss riportja egy negyvenes házaspár példáján mutatja be, hogy csodát tett velük az alvásválás. Pearsonék 16 éve házasok, ennek felét külön hálószobákban töltötték éjjelente. Ryan ugyanis úgy horkol, mintha láncfűrész berregne az orrában, ráadásul nyugtalanláb-szindrómája is van. Amikor egyik éjjel fejbe rúgta feleségét, Elizabeth azt mondta, hogy elég volt. Házasságukat az mentette meg, hogy egy hat hálószobával bíró 1,5 millió dolláros kaliforniai álomotthonba költöztek.

Lehet, hogy az ön házasságát is megmentheti az alvásválás? Íme öt tipp, hogy mindkettejüknek jó legyen
Forrás: Pexels

Ezt a hatszobás luxust persze elég kevesen engedhetik meg maguknak, de sokak életében eljöhet a pont, amikor komolyan felmerül a külön alvás lehetősége, amit két kisebb hálószoba kialakításával egy átlagos családi házban is meg lehet oldani. Az éjszakai válás bevezetésekor érdemes az alábbiakat megfontolni:

  1. Ne rohanjunk ajtóstul a házba: tapintattal, a lehető legnagyobb empátiával vezessük fel partnerünknek, hogy mit szeretnénk. Lehet, hogy nem esik jól neki az ötlet, mert ő inkább ragaszkodna a közösen töltött éjszakákhoz, a fizikai közelséghez. Ezt sok beszélgetéssel, őszinteséggel, a másik iránt érzett szeretet hangsúlyozásával, egyben saját igényeink, az átélt alvási rendellenességek megtárgyalásával lehet feloldani.
  2. Ne tévesszük szem elől: az alvásválás nem igazi válás, a házasság ettől még tökéletesen működhet. Az esetek nagy többségében a külön hálószobába költözés nem jár a párkapcsolat megromlásával. Ha mindkét fél képes úgy tekinteni rá, mint a feltöltődés egyik eszközére, akkor az a közösen töltött idő minőségét is fölértékeli.
  3. Figyeljünk jobban oda a fizikai érintkezésre a nap többi részében. Ez nem csak a szexre vonatkozik, bár kétségkívül a külön alvás megváltoztatja a szexuális szokásokat, korábban bevett praktikákat is. A lényeg: mivel külön alváskor elmarad az addig megszokott testközelség, hogy ne érezzük az egyensúly felborulását, koncentráljunk jobban a nappal közösen töltött időre. Több közös program, közös főzés, filmnézés, séta sokat segíthet, mint ahogy a fizikai közelség más módokon történő intim megélése is.
  4. A lefekvés előtti készülődés maradjon közös. Attól, hogy még külön alszunk, a lefekvés előtti vagy az alvás utáni rutin lehet közös. A mosakodás, fogmosás, öltözés nem kell, hogy magányos tevékenység legyen, sőt, a lefekvés vagy ébredés utáni összebújás is ugyanúgy része maradhat a napjainknak.
  5. Néha kössünk kompromisszumot: ha partnerünk igényli, áldozzunk fel néha egy-két éjszakát, például hétvégén töltsünk együtt több időt, aludjunk együtt. Hogy ez mindkét fél számára elégedettséget szüljön, a legfontosabb szintén a megfelelő kommunikáció és empátia, az egészéges ritmus és párkapcsolati dinamika megtalálása.

Nyitókép: Photo by Living Together on StockSnap

#Életmód#egészség#alvás#válás#hálószoba#ma

Címlapról ajánljuk