Életmód

Ilyen kenyeret kell enni a tudomány szerint

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 5:45

Bár vannak olyan diéták, amelyek a kenyérről való lemondást hirdetik, a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása jótékony hatást gyakorol szervezetünkre.

A szénhidrátszegény és ketogén diéta hívei szerint a kenyérről való lemondással fogyhatunk. A fehér kenyér glikémiás indexe ugyan magas, vagyis jelentősen megemeli a vércukorszintet, de vannak olyan kenyerek is, amelyeknél ez a szám alacsony, rosttartalmuk lassítja az emésztést. Ez a rosttartalom a beleknek is jót tesz – derül ki a Health Digest cikkéből.

Az almában, zabban, babban előforduló vízben oldódó rostok táplálják a hasznos baktériumokat a beleinkben, a teljes kiőrlésű gabonában lévő oldhatatlan rostok pedig telítenek és a széklet térfogatát növelik. De a teljes kiőrlésű kenyér azért is egészséges, mert képes befolyásolni a bélflóra összetételét.

Ezt teszi a kenyér a belekkel
Fotó: MTVA / Bizományosi: Faludi Imre

A teljes kiőrlésű gabona fogyasztása számos tanulmány szerint fokozza a bifidobaktériumok és laktobacilusok szaporodását. Mindkettő segíti a szénhidrátok lebontását rövid szénláncú zsírsavakká, amelyek védik a bél hámsejtjeit, szabályozzák a hormonháztartást és stabilizálják a vércukorszintet. A bifidobaktériumok egyes törzsei az immunrendszert támogatják, a laktobacilusok egyes törzsei pedig gyulladáscsökkentő hatásúak.

A cikk hivatkozik egy 2018-as tanulmányra is, mely szerint érdemes átgondolni, hogy a rizs valóban egészségesebb-e a fehér kenyérnél. A kutatás alanyai egy hétig fehér kenyeret, egy hétig pedig rizst fogyasztottak köretként. Amikor kenyeret ettek, több bifidobaktérium és rövid szénláncú zsírsav volt a beleikben és nagyobb volt a glukagonszerű peptid (GLP-1) hormon jelenléte is, amely lassítja a gyomorürítést és teltségérzetet okoz.

Miközben egyre több orvosi kutatás foglalkozik azzal, hogy a bélflóra milyen kapcsolatban áll az immunrendszer működésével, az élelmiszertechnológusok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogyan tehetik egészségesebbé a kenyeret. Így az egészségtelen, finomított liszteket rostban és antioxidánsban gazdag teljes kiőrlésű gabonákra cserélhetik, de a lehetőségek között szerepel az is, hogy hozzáadott rosttal és probiotikumokkal lépnek fel bizonyos betegségek ellen.

Így terheli a szervezetünket, ha túl gyorsan akarunk lefogyni

Sokan azt várják a fogyástól, hogy egészségesebb életet élhetnek általa, de kétélű fegyver lehet a fogyókúra, ha túl gyorsan és erőszakosan próbáljuk elérni céljainkat. Arról, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha túl gyorsan akarunk megszabadulni a plusz kilóktól, itt írtunk korábban.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Kovács Tamás

#Életmód#egészség#kenyér#teljes kiőrlésű gabona#Rost#étrend#étkezés