Életmód

Rémisztő: akár ennyire kevés cukros üdítő is halálos betegségeket okozhat

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 6:24

Egy szakértő igen alacsony számmal sokkolt: ha hetente csak ennyi kólaféleséget fogyasztunk, már akkor is komoly bajunk lehet.

A tudósok új figyelmeztetést adtak ki az édes italok kedvelőinek, még azoknak is figyelniük kell, akik csak heti két doboznyit isznak, figyelmeztet a LADBible. Egy három évtizeden keresztül, kanadai tudósok által végzett tanulmány szerint a cukros-szénsavas üdítők sokkal károsabbak lehetnek az egészségre, mint ahogyan azt eddig hittük.

Eddig az volt az általánosan elfogadott álláspont, hogy a mértékletes fogyasztás közepesen károsítja az egészséget, a helyzet ennél azonban sokkal rosszabbnak tűnik a kutatás alapján. A québeci Laval Egyetem kutatói mintegy százezer egészséges felnőtt egészségügyi adatait követték mintegy harminc éven keresztül, hogy kiderítsék, milyen hosszú távú károkat okozhat a cukros üdítők fogyasztása.

Napi ennyi cukros üdítő akár halált is okozhat
Fotó: Pexels

A résztvevőket két csoportra osztották, az egyik csoport hetente több mint két alkalommal kortyolt cukrozott italokat, limonádékat és gyümölcskoktélokat, míg a többiek nem fogyasztottak ilyesmit, vagy csak ritkán kényeztették magukat ezzel. A tanulmányt végző kutatók kétévente ellenőrizték a közel 100 ezer résztvevőt, a fizikai aktivitásukról kérdezték őket, négyévente pedig tesztekkel mérték fel, hogy milyen állapotban vannak.

A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány eredeti célja az volt, hogy kiderüljön, a fizikai aktivitás kioltja-e a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak üdítőitalokat.

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy sajnos úgy tűnik: egy gyors cross fit edzés sem orvosolja a frissítő bűnöket.

A szakértők megállapították, hogy azoknál, akik hetente több mint kétszer fogyasztottak cukrozott italokat, nagyobb volt a kockázata annak, hogy szív- és érrendszeri betegség alakuljon ki, függetlenül attól, hogy mennyit mozognak. Ilyen betegség lehet jellemzően a stroke, a koszorúér-betegség és a perifériás artériás betegség. Bár sokan úgy vélik, hogy heti két édesített üdítőital csak kis mennyiség, úgy tűnik, már ennyi is sokat ronthat az egészségügyi állapotunkon.

Hiába izzadjuk ki magunkat az edzőteremben a heti átlagos ajánlott edzésmennyiséget teljesítve – ami a Laval Egyetem kutatói szerint körülbelül 150 perc –, a kutatás szerint ez nem fogja nullára redukálni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Heti néhány doboz kóla elfogyasztása lényegében kioltja a mozgás pozitív hatását.

Jean-Philippe Drouin-Chartier professzor, a Laval Egyetem Gyógyszerészeti Karának munkatársa elmondta, hogy a fizikai aktivitás a felére csökkenti a cukorral édesített italokkal összefüggő szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, de nem szünteti meg teljesen.

Az ilyen italokat gyakran úgy reklámozzák, hogy mozgó, sportoló, kiránduló emberek isszák őket. Ez azt sugallja, hogy a cukros italok fogyasztása nincs negatív hatással az egészségre, ha valaki fizikailag aktív

– tette hozzá a professzor. 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mesterségesen édesített, tehát cukormentes italoknak nem volt ugyanilyen negatív hatásuk, ami azt sugallja, hogy biztonságosabb opció, amire át lehet váltani. Drouin-Chartier professzor elmondása szerint a cukorral édesített italok diétás italokkal való helyettesítése jó, mert csökkenti a cukor mennyiségét. De a legjobb italfajta továbbra is a víz marad.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Életmód#üdítő#egészség#doboz#cukor#fertőzés#elhízás#diabétesz#cukorbetegség#kóla#cukros üdítő

Címlapról ajánljuk