Életmód

Ez a legidegesítőbb szokás, amit a home office-ból viszünk a munkahelyre

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 16:24

A home office hosszú évei alatt az emberek elfelejtették, hogyan is kell viselkedni a munkahelyeken, amit gyakran a nappalijukként kezelnek: ennek következtében szinte felrobbant az etikettoktatás iparága.

Egyre nagyobb szükségük van a munkahelyeknek az etikettoktató cégek és szakemberek szolgáltatásaira, mert ahogy a covid által elindított homeoffice-hullám a végéhez közeledik, kiderült: egy csomó dolgozó egész egyszerűen elfelejtette, hogyan kell viselkedni az irodában.

Erről a CNN nemrég a következő címmel számolt be, ami frappánsan összefoglalja a problémát: „a dolgozókkal együtt a rossz szokásaik is visszatérnek az irodába”. Otthon megtehetjük, hogy néha-néha elfelejtjük lehajtani a vécéülőkét, kétnaponta mosogatunk, vagy épp szakadt gatyában, mezítláb terpeszkedünk a laptop előtt, azonban ez nem módi, ha több olyan emberrel kell megosztani a teret, akivel nincs intim, családi viszonyunk. (Ez persze nem jelenti azt, hogy a családunkat nem tudjuk bosszantani rossz szokásainkkal).

A Resume Builder nevű szaklap 1500 üzletvezető megkérdezésével készült felmérésben a munkaadók 60 százaléka jelezte, hogy szükségesnek tartja a dolgozói etikettkurzusokat.

Anne Chertoff, az efféle kurzusok szervezésével foglalkozó Beaumont Etiquette igazgatója arról beszélt, hogy a cég gyakorlatilag százszázalékos növekedést tapasztalt a szolgáltatásaikat kérő cégek számában. Azt nem tudja behatárolni, hogy mely szektorokban nőtt meg leginkább az igény a képzésekre, hiszen elképesztően sokféle vállalat jelentkezett be náluk. Ő azt mondta erről a jelenségről:

„Úgy tűnik, az emberek csak kiestek a gyakorlatból. Ha hozzászoktál ahhoz, hogy a mosogató mellett hagyod a tálcádat ebéd után, akkor a munkahelyen is ezt fogod csinálni. Szóval meg kell tanulni, hogy ilyenkor észre vegye az ember: nem otthon van, és el kell mosogatni.”

Az is kiderült, mi a legidegesítőbb szokás, amit sokan visszahoznak magukkal a home office-ból: az, hogy többé már nem kontrolláljuk, milyen hangerőn beszélünk telefonon. 

Lehet, hogy otthon két Excel-tábla között oké, ha lezavarunk egy üvöltözős veszekedést a futárral, aki rossz helyre ment, vagy az ügyfélszolgálatossal, aki már két hete csuklóztat minket, de ha kollégáink füle hallatára tesszük ezt, azzal a munkavégzést is zavarjuk, és barátokat sem szerzünk.

Emellett ott van a sima rendetlenség, valamint a novellahosszúságú emailek, amikre lehet, hogy a személyes találkozás hiányában szükség volt, ám az irodában már teljesen felesleges így kommunikálni. Chertoff szerint megnőtt azoknak a száma is, akik másodlagos és harmadlagos jelentésekkel bíró emojikkal dekorálják a munkahelyi emaileket, amiből sok kínos félreértés származhat.

Szerinte az etikettkurzusok különösen hasznosak lehetnek a Z generáció tagjai számára, akik csak most kezdik karrierjüket, és lehet, hogy a bezárkózás évei alatt nem tanulták meg, mik az alapvető normák. Ezt bizonyítja az is, hogy az efféle képzéseket már több egyetem ajánlja is a diákjainak.

Korábban a Z generáció problémáival a munka és a felnőtt élet világában több cikkben foglalkoztunk:

A Fókusz korábban arról készített riportot: míg szüleink, nagyszüleink annak idején nem válogathattak kedvükre az álláshirdetések közül, addig a mai generáció számára határ a csillagos ég. Éppen ezért tartják szinte elképzelhetetlennek, hogy életük első munkahelyéről menjenek majd nyugdíjba. A 21. század fiataljainak igényei merőben mások. Köszönik szépen, de nem kérnek a reggel 9 órától délután 5 óráig tartó munkaidőből és a mindennapos munkába járásból, sokkal fontosabb számukra, hogy maguk oszthassák be az idejüket. Inkább dolgoznak a kanapén, mint görnyednek az íróasztal fölött, és szívesebben végzik a munkát este, mint hogy korán keljenek fel.


Nyitókép: Unsplash

#Életmód#munkahely#home office#szokás#z generáció#lezárás#etikett#öltözködés#rendetlenség

Címlapról ajánljuk