Életmód

Ön mit választana: hogy boldogabb legyen a munkahelyén, vagy hogy magasabb fizetést kapjon?

rtl.hurtl.hu

2024. február 22. 18:13

A pénz nem boldogít – mondják azok, akik még sosem szorongtak anyagi helyzetük miatt. De tényleg a fizetésemeléseken múlik, hogy milyen boldogak vagyunk munkahelyünkön? 

Fizetésemelés, vagy az életminőség emelése? Az utóbbi kifejezés egyre divatosabb azok körében, akik úgy tartják: a munkahelyen fontosabb az, hogyan érzik magukat, mint hogy mennyit keresnek. Az Independent véleménycikkében nemrég egy olyan szerző osztotta meg tapasztalatait, aki vállalja:

neki bizony a kevesebb fizetés is elég, ha mellé kevesebb stressz, kevesebb szorongás társul.

Illik-e válságos időkben győzködni a munkásokat, hogy nem is olyan fontos a fizetés?

Az inflációs válság valamennyire csillapodott már, még mindig kevesebb az emberek reálbére, mint pár évvel ezelőtt. Helen Coffey azonban úgy gondolja: zsugorodó megtakarításai ellenére ha tehetné, „tízből kilenc alkalommal” a kellemesebb munkakörülményeket választaná ahelyett, hogy több pénzt keressen.

Az Oxford Egyetem professzorát idézi azzal kapcsolatban: minél magasabb lesz a fizetésünk, annál nagyobb emelésekre van szükségünk a jövőben, hogy javulást érzékeljünk anyagi körülményeinkben. Ha pedig egy bizonyos határon felül keresünk – évi 54 millió forint felett – akkor pedig már észre sem vesszük, mennyi pénz áll a házhoz.

Tracy Brower szakértő arról beszélt: a fizetés kielégít, viszont nem motivál. „Külső szükségleteket elégít ki, de nem segít abban, hogy a kiteljesedés vagy az elégedettség mélyebb szféráiba jussunk el. Ebben viszont tényleg segít a jelentőségteljes munka, a kapcsolataink, valamint a személyes növekedés”.

A Kelet-Angliai Egyetem kutatásából pedig az is kiderül: ha a munkaadók a több munkát magasabb pénzzel jutalmazzák, akkor a motiváció helyett csak tovább szoronghatnak a dolgozók. Hiszen gyakorta érezhetik úgy, hogy túlvállalják magukat, ami növeli a stresszt, és kevesebb időt hagy a magánéletre.

A cégek sem értik, mi a boldogság

Gyakorta parodizált, mémelt céges „trükk”, hogy a munkaadók pizzapartykkal, ingyen fánkkal, vagy egyéb apró kedvességekkel próbálják emelni dolgozóik morálját valós fizetésemelés helyett. Ennek a jelenségnek már neve is van: turmixtéveszme. Holott a kutatások tényleg azt mutatják, hogy a munkahelyi boldogság elsősorban nem a keresettől függ, de erre nem az a megoldás, hogy némi nasit vágunk a dolgozókhoz.

Inkább azért szeretik meg az emberek munkahelyeiket, mert a főnökeik hallgatnak rájuk, a kollégáikkal jó kapcsolatot ápolnak, és mindig úgy érzik, hogy van értelme annak, amit csinálnak. Nem váltható pénzre az, hogy a dolgozók mennyire érzik magukat kreatív, autonóm embereknek munkájukban ahelyett, hogy fogaskerekek lennének a gépezetben.

Nyitókép: Getty Images / rtl.hu szerkesztés

#Életmód#munkahely#boldogság#fizetés#válság#motiváció#munka#fizetésemelés

Címlapról ajánljuk