Életmód

Hogyan spóroljunk az idei nyaraláson? Tippek és praktikák, hogy minél jobban érezzünk magunkat minél kevesebb pénzből

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 4:02

Itt a tavasz, ideje kimozdulni, világot látni. Ha okosak vagyunk, a nyári vakáció tervezésén is most kezdünk el gondolkodni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni szédítően magas árak mellett. De az előre tervezésen kívül is akadnak tippek és praktikák, amikkel csökkenthetjük a nyaralás költségeit.

Egyre tavasziasabb az idő, egyre jobban megéri kimozdulni, kirándulni. Ha pedig szabadságot veszünk ki, most már egyre többször a szabadban, utazással töltjük a munkaszünetet. A nyár közeledtével pedig hamarosan azon is el lehet gondolkodni, hol ejtünk sort az idei nyaralásra, és hogyan úszhatjuk meg a vakációt úgy, hogy nem fogy el minden pénzünk.

Cikkünkben összeszedtünk néhány tippet arra, hogyan kezdjünk bele idei nyaralásunk tervezésébe úgy, hogy a pénztárcánkat se terhelje meg túlságosan a vakáció.

Kerüljük a főszezont

És reménykedjünk, hogy ez nem jut eszébe mindenki másnak is. Ha rugalmasak vagyunk, így a szálláson is spórolhatunk a repülőjegyek ára mellett. Az senkinek sem újdonság, hogy a legtöbben a legmelegebb hónapok, vagy az ünnepek alatt utaznak, ám amíg össze nem hasonlítjuk az ekkori árakat a szezonon kívüli ajánlatokkal, nem tapasztalhatjuk meg, hogy ez mekkora árkülönbségeket is jelent a valóságban.

Foglaljunk olyan szállást, ahol van konyha

Erre még extra pénzt is érdemes szánni, ugyanis nagyon könnyen megtérülhet. Ha nem ragaszkodunk ahhoz – vagy nem vagyunk konyha hiányában rákényszerítve –, hogy mindig étteremben, drága helyi boltokban jussunk kész ételekhez, akkor sokat tudunk spórolni azon, hogy magunk számára készítjük el az élelmet nyaralás alatt. Ez különösen igaz az olyan turistamágnes helyeken, ahol minden egyes vendéglátóipari egységben alaposan lehúzzák a látogatókat.

Pakoljunk okosan

Azaz készüljünk mindennel, amire szükség lehet a nyaralás során. Jelentős extra költségeket kerülhetünk el ugyanis, ha nem a leszállás után döbbenünk rá, hogy otthon felejtettünk valami olyasmit, ami nélkül nem tudunk élni még egy hétig sem. A zseblámpa, a töltők, a vízhatlan ruhák alapvetések lehetnek: ha nem gyömöszöljük be ezeket a bőröndünkbe, egyik pillanatról a másikra azt láthatjuk, hogy rengeteg pénz ment el a pótlásukra.

Válasszuk a tömegközlekedést

Vonatozni általában olcsóbb, mint repülni, a busz pedig még a vonatnál jobban is megéri. Ha megteheti, hogy több időt szán az utazásra, már a célpontra is érdemes a lehető legolcsóbb módszerrel eljutni. Miután pedig megérkeztünk, érdemes nem taxiba csábulni: a metrók és a buszok használatával nemcsak sokat lehet spórolni, de úgy is érezhetjük magunkat, mintha helybéliek lennénk.

Használjuk ki a sharing economy-t

Mi az a sharing economy? A világ minden szeglete tartogat olyan embereket, akik szívesen látnak vendégül másokat, akár olyan olcsó szolgáltatásokon keresztül, mint a couchsurging, akár normális árkategóriában lévő AirBnb-kben. Emellett egyéb szolgáltatásokhoz is hozzá lehet jutni olcsóbban az okos appok és weboldalak segítségével:

Hogyan spóroljunk az idei nyaraláson? Tippek és praktikák, hogy minél jobban érezzünk magunkat minél kevesebb pénzből
Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi városi strandon 2022. augusztus 5-én. Fotó: MTI / Varga György

Drága lesz repülni és pancsolni is a nyáron

A Fókusz utánajárt, mennyit kell majd egy családi nyaralásért idén fizetni, többek között Horvátországban.


Korábban az RTL Híradó arról tudósított: akár tízmilliós plusz költséget is jelenthetnek a fürdőknek a január elsejétől megemelt víz- és csatornadíjak, ezért drágulhatnak a belépőjegyek, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint akár 10-15 százalékkal is. 

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy a Ryanair utasai is áremelkedésre számítanak. Viszont korábban hosszabb cikkben mutattuk be, hogy akár az Európai Unió pénzén is bejárhatjuk a kontinenst. Sőt, ami még meglepőbb: ehhez egyetemistának sem kell lennünk. Hogy hogyan lehetséges ez, kiderült ebből a cikkünkből.

Ha ügyesen spórolunk, akkor akár a legjobb forgatókönyv is megvalósulhat. Mint például Zita és Árpi számára, akik sokak álmait valósították meg: hátrahagytak mindent és szabadon, egymásra utalva nekivágtak az ismeretlennek. Felmondtak a munkahelyükön, lezárták függőben lévő ügyeiket, és négymillió forinttal, szerelmesen eltekertek a világ végére. Mit csináltak, amikor elfogyott a pénzük, hol aludtak, mit ettek és mit adnak tovább azóta született három gyereküknek? A Fókusz riportjából kiderül.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#utazás#nyaralás#spórolás#tipp#trükk#repülő#jegy#szezon#vakáció#olcsó#drága#ár#Külföld

Címlapról ajánljuk