Fókusz

Négy évig tartó nászút: Zita és Árpi felmondott a munkahelyén és mindent hátrahagyva elindultak körbebiciklizni a Földet

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2024. február 20. 19:10

A két évre tervezett nászútból több mint négy lett, és tényleg út a világ körül. Zita és Árpi sokak álmát valósította meg, hátrahagytak mindent és szabadon, egymásra utalva nekivágtak az ismeretlennek. Felmondtak a munkahelyükön, lezárták függőben lévő ügyeiket, és négymillió forinttal, szerelmesen eltekertek a világ végére. Mit csináltak, amikor elfogyott a pénzük, hol aludtak, mit ettek és mit adnak tovább azóta született három gyereküknek? A Fókusz riportjából kiderül.

4 év, 2 hónap, 3 hét és 5 nap. Pontosan ennyi idő kellett Zitának és Árpádnak, hogy körbe tekerjék a Földet. Az 1550 nap alatt 46 országban jártak, 40 143 kilométert tettek meg, az átélt kalandok számát viszont megbecsülni sem tudják. Világkörüli nászútjukra 2011-ben indultak, és csak 4 évvel később, 2015-ben tértek haza. Azt, hogy elindulnak a vakmerő Egyenlítő-kerülő túrára, lényegében egy éjszaka alatt döntötték el. 

Útjuk során több ezer emberrel találkoztak, és az esetek nagy részében pozitívak voltak a tapasztalataik.

Az emberek kedvesek és jók. És ezt megtapasztalni fantasztikus volt 

– mondja Zárug Zita.

Mindenki adni akart, kíváncsi volt, szeretetteli, érdeklődő, segítőkész. Rengetegszer behívtak magukhoz az emberek. Volt, hogy csak beszélgetni, volt, hogy ebédre. Volt, hogy ott marasztaltak napokig. Például Iránban, amire talán elsőre nem gondolnánk 

– tette hozzá Harkányi Árpád.

Az indulást fél évnyi felkészülés előzte meg. Beszereztek egy-egy kerékpárt, majd jöhetett az alap-, azaz lényegében a kempingfelszerelés. Árpád szerint ugyanannyi holmit kell pakolni két évre, mint amennyit két hétre vinne az ember. Otthonukat kétszer 94 liternyi táskába tudták besűríteni, ami még 30-40 kilót jelentett a húszkilós fekvőkerékpár mellé. Ezután pedig fel kellett mondaniuk a munkahelyükön is. 

A videóból megtudhatják:

  • hogyan lett a két évre tervezett tekerésből végül négy,
  • miből éltek ez idő alatt,
  • hol aludtak, és mit ettek,
  • mi volt a kedvenc országuk, ahová bármikor szívesen visszamennének,
  • és mit adnak át a kalandjaikból a három gyereküknek, az kiderül a fenti videóra kattintva.
#Fókusz#Videó#Életmód#nászút#bicikli#föld körül#rtl#utazás

Címlapról ajánljuk