Életmód

Hova utazzunk 2024-ben? Ezekkel az úti célokkal garantáltan nem fogunk mellé!

rtl.hurtl.hu

2024. január 15. 13:00

Sokan szeretik elkezdeni tervezgetni az álomnyaralást a szürke és hideg januárban. Felmerül a kérdés, hová is kellene utazni, hol tudnánk a legtöbbet kihozni az élményből. Válasszuk az örök klasszikusokat, vagy kockáztassunk, és inkább válasszunk újdonságot, ahol még kevesen jártak? Egy amerikai biztosító 2024-ben is megosztotta, hogy melyek a legbiztonságosabb országok.

A Berkshire Hathaway Travel Protection amerikai utazási biztosító év elején már kilencedik alkalommal osztotta meg az utazás szempontjából legbiztonságosabbnak ítélt országok listáját.

A 15-ös toplistát kiadó cég szerint a biztonságos út definíciója sokat változott az elmúlt években: akik utazásra adják a fejüket, leggyakrabban olyan országokat keresnek, ahol a szokásos kikapcsolódás, felfedezés és szórakozáson kívül diszkrimináció és zaklatás nélkül, szabadon mozoghatnak.

A cég arra figyelmeztet, hogy bár az alábbi listán szereplő országok biztonságosnak számítanak, előfordulnak balesetek és természeti katasztrófák, amiknek a bekövetkezéséért még ők sem tudnak felelősséget vállalni. Emellett felhívták a figyelmet a turistákat gyakran érintő lopásokra is, ami a népszerű célországokban gyakrabban előfordul.

Íme a 2024-es lista:

Kanada

Míg tavaly csak hatodik helyet ért el a juharszirup és a jéghoki országa, idén a kedvező bűnügyi statisztikák és a szigorú lőfegyver-szabályozás az első helyre repítették Kanadát.

Svájc

Svájc közismert a biztonságáról és alacsony bűnözési rátájáról, amit nagyszerűen kiegészítenek a természeti szépségek: a rengeteg gyönyörű tó és a havas hegycsúcsok.

Norvégia

Norvégiában elképesztő kilátásban lehet részünk, a híres táncoló sarki fények szinte kötelező látványosságnak számítanak. A főváros, Oslo bizonyult a felmérés alapján az ország legbiztonságosabb pontjának.

Írország

Ha a kobold aranyát szeretnénk megtalálni a Moher-szikláknál vagy egy Guinness-pohár alján, akkor Írország a megfelelő úti cél.

Hollandia

Míg tavaly első helyen szerepelt, idén az ötödik helyet sikerült bezsebelnie a fapapucsos-tulipános országnak. Nem azért esett vissza a listán, mert romlott a közbiztonság, hanem a turizmust érintő adóemelés miatt. Az ország így próbálja kompenzálni a turistainvázió által okozott károkat.

Egyesült Királyság

A festői vidéki tájak és az alacsony bűnözési ráták miatt ez a klasszikus úti cél továbbra is magas pozíciót foglal el az utazók bakancslistáin. Habár a Brexit óta fontos, hogy útlevéllel érkezzünk a határra, a szigetország továbbra is tárt karokkal várja a lelkes utazókat.

Portugália

A turisták mellett a digitális nomádok egyik kedvenc országa lett az utóbbi években Portugália, amit nem csak a tenger gyümölcseinek és finom borainak köszönhet. A városok biztonságosak, a vidék pedig békés, méghozzá olyannyira, hogy 2022-ben Portugália lett az egyik legbiztonságosabb ország az egyedül utazó nők számára.

Dánia

Tavaly Dánia a második helyen zárt, és továbbra is a lista felsőbb régióiban tudott maradni, amihez sokban hozzájárul az északi ország politikája és boldog lakosai.

Izland

Izlandot tartják a nemek közti egyenlőség zászlóshajójának, emellett évek óta a legbiztonságosabb országnak számít, ha a bűnözési statisztikákat nézzük. Az ország legnagyobb veszélyei egyben a leggyönyörűbb látványosságai is: a vulkanikus aktivitás – a Reykjanes-félszigeten lévő vulkán vasárnap hajnalban tört ki, és éppen elpusztít egy városkát –, vízesések, gejzírek, gleccserek és termálvizek különleges hangulatot kölcsönöznek az izlandi utazásnak.

Ausztrália

Az ország színes vadvilága és nyüzsgő városai ideális úti céllá teszik azok számára, akik mindkét világot szeretnék megtapasztalni. Portugáliához hasonlóan Ausztrália is kedvelt úti cél volt az egyedül utazó nők körében.

Új-Zéland

Habár drágább árkategóriába esik, akik szeretnek túrázni, azoknak Új-Zéland igazi gyöngyszem. A több filmnek is háttérül szolgáló hegyek, fjordok és tengerpartok izgalmas kalandokat tartogatnak mindenki számára.

Japán

A távol-keleti ország a tradicionális és az ultramodern igényes keverékével ejti rabul az oda utazókat. Ki ne akarna egy ősi szentély árnyékában robottól átvenni rendelést egy étteremben? A japán kultúra szerves részét képezi a rend és a tisztelet, így biztonságos úti cél bárki számára. Az egyedüli problémát a kommunikáció, illetve a mostanában előforduló földrengések jelentik.

Franciaország

Egy igazi klasszikus is helyett kapott a listán. Habár tavaly nagy port kavart az ágyi poloskák lázadása, az ország egyetlen valódi veszélyét az időről időre előforduló tüntetések jelentik, amelyek könnyen fordulnak át erőszakosabb eseményekbe. Így érdemes szemmel tartani a híreket, mielőtt utazást tervezünk a franciákhoz.

Spanyolország

A kedvelt mediterrán ország mindig csábító úti cél, igaz, a biztosító figyelmeztette olvasóit, hogy az apróbb lopásokra fontos odafigyelni.

Brazília

Idén először jutott be a listára Brazília. A felmérés szerint a nők, színes bőrűek, illetve az LMBTQ+ közösség tagjai különösen biztonságban érezték magukat a gyönyörű tengerpartokkal rendelkező dél-amerikai országban. Míg az országon belül nagyobb a biztonság, a határok környékén érdemes óvatosnak lenni, ugyanis ott a bűnözési ráta jelentősen megnő.

Nyitókép: Leah Kelley / Pexels

#Életmód#utazás#újév#úticél#tervezés#vakáció#nyaralás#biztonság#közbiztonság#úti cél

Címlapról ajánljuk