Gazdaság

Áremelésre számíthatnak a Ryanair utasai, ez az oka

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 12:04

A légitársaság arra számít, hogy kevesebb utast tud elszállítani a Boeing-botrány miatt.

Áremelésre számíthatnak idén nyáron a Ryanair utasai, a légitársaság vezérigazgatója szerint azért, mert a Boeing nem szállította le időben az általuk megrendelt új repülőgépeket.

Michael O’Leary azt állítja, hogy a késedelem miatt a nyári szezonban korlátozott kapacitással, 10 százalékkal drágábban tudják elszállítani az utasaikat. A Boeingnek 57 darab 737 Max 8200 típusú repülőgépet kellett volna átadnia a Ryanair számára márciusban, de ebből a nyári szezonig csak 40-45 érkezhet meg.

A BBC emlékeztet, hogy januárban repülés közben kiszakadt egy Boeing 737 Max repülőgép oldalpanelje, emiatt az amerikai szövetségi légügyi hatóság alapos vizsgálatot rendelt el a gyártónál. A minőségellenőrzéssel kapcsolatban felmerült aggályok miatt lelassult a gyártás.

O’Leary azt is hozzátette, hogy az üzemanyagárakon elért megtakarítás miatt az idei áremelés elmarad a tavalyi, 17 százalékostól. Emellett kitért arra, hogy más légitársaságok is kapacitásproblémákkal küszködnek, hajtóműproblémák miatt Airbus-gépeket kellett leállítani olyan konkurenseiknél, mint a Wizz Air.

A Ryanair 205 millió utassal számolt a 2025 márciusának végén záruló üzleti évre, ami bő húszmillióval több az előző évnél, O’Leary szerint azonban 200 millióra kell csökkenteni a célkitűzést a kapacitáshiány miatt. „Ha nő a kapacitás, azt gondolom, hogy a viteldíjak csökkenni fognak” – tette hozzá.

Nyitókép: Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images

#Gazdaság#ryanair#repülés#légitársaság#nyaralás#michael o'leary#áremelés

Címlapról ajánljuk