Híradó

Kilőhet a fürdőbelépők ára nyáron

rtl.hurtl.hu

2024. február 18. 17:37

Akár több tízmilliós plusz költséget is jelenthetnek a fürdőknek a január elsejétől megemelt víz- és csatornadíjak, ezért drágulhatnak a belépőjegyek. Erről a Pénzcentrum írt először. A Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint 10-15 százalékkal kerülhet többe egy belépőjegy, a jelenlegi árakhoz képest. A Víziközmű Szövetség szerint azonban 12 év után a megfelelő szolgáltatás biztosítása miatt szükség volt az áremelésre. 

Sokan pihentek vasárnap a sárvári fürdőben. A honlapjuk szerint, mivel a hétvége kiemelt időszaknak számít, egy felnőtt egész napra 7600 forintért válthatott jegyet, egy gyerek napi belépő pedig 3800 forintba került. A Magyar Fürdőszövetség szerint a nem lakossági felhasználóknak január elsejétől megemelt vízdíjak sok helyen drágulást hozhatnak.

Május, június hó folyamán a legtöbb fürdő kénytelen lesz áremeléshez nyúlni, melynek a mértéke egy ilyen 10-15 százalék lesz a jelenlegi árakhoz képest

– mondta Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Szerinte ugyan a legtöbb fürdő saját kúttal rendelkezik, például a zuhanyzók, vécék és éttermi szolgáltatások, valamint a medencék tisztításakor is a közműhálózatot használják. Úgy kalkulálnak, hogy van olyan fürdő, ahol a víznek az ára két és félszeresére, a csatornadíj pedig háromszorosára emelkedett és az alapdíjak is nőttek.

Ez egy kisebb közepes fürdő esetén éves szinten 10 milliós nagyságrendű többletköltséget jelent, míg nagyobb fürdők esetében 100 milliót is meghaladó költség növekedést jelent

– tette hozzá Balogh.

A Magyar Víziközmű Szövetség szerint a megfelelő minőségű szolgáltatás biztosítása miatt volt szükség az áremelésre.

„Legutóbb 12 évvel ezelőtt változtak ezek a díjak méghozzá akkor 2,5 tized százalék körüli értékkel. Tehát az utóbbi 12 évben minden olyan szolgáltató, aki igénybe vette ezt a szolgáltatást az inflációs hatások nélkül vette igénybe és élvezte ennek az előnyeit” – mondta Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.

A Fürdőszövetség abban bízik, hogy az áremelkedés mértéke még nem befolyásolja negatívan a forgalmat, de ha szükséges, a szezonon kívül bizonyos szerződéseket meg is szüntethetnek, ami megtakarítást jelenthet.

#Híradó#Videó#Belföld#fürdő#drágulás#drága#wellness#vízdíj#belépő

Címlapról ajánljuk