Életmód

A rák 10 korai jele, amit sokan nem vesznek komolyan: a duzzadt ujjaktól az állandó fáradtságig

rtl.hurtl.hu

2024. február 22. 3:30

Minden negyedik ember rákban hal meg Magyarországon, pedig a betegségek jelentős része megelőzhető lenne önvizsgálattal, rendszeres szűrővizsgálatokkal. Mutatjuk a különböző rákos megbetegedések korai jeleit, akár az életünket is megmentheti, ha időben észreveszünk ezeket. 

Február 4-én volt a rák elleni küzdelem világnapja, vagyis a Rákellenes Világnap. A KSH legfrissebb adatai szerint 2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget. A halálozások negyedéért a rák felelt, vagyis minden negyedik ember rákban hal meg Magyarországon. 

Nálunk a legmagasabb a rákkal összefüggő halálozási arány is az Európai Unióban egy 2019-es uniós összevetés szerint.

A rák nem csak az idősek betegsége

Egy tavaly közzétett kutatás szerint ugrásszerűen megnőtt a daganatos megbetegedések száma a fiatalok körében az elmúlt három évtizedben. A tanulmány szerint egyre több 50 év alatti, de főleg 30 és 39 év közötti felnőttnél diagnosztizálnak rákot. A legnagyobb növekedés a gyomor és bélrendszeri daganatoknál figyelhető meg, 2019-ben a fiatalok körében ez volt a leggyakoribb ráktípus.

A tanulmányt végző kutatók azt feltételezik, hogy a fiatalabbak megbetegedéseiben a változó étrend és a mozgáshiány mellett szerepet játszhatnak az alvási szokások, a túlzott antibiotikum-használat és a légszennyezés is. Ezen felül a genetikai tényezők mellett feltehetően az alkoholfogyasztás, a dohányzás és az elhízás okolható a daganatos betegségek kialakulásában.

A rák korai jelei – Az ujjak duzzadása, körmök elváltozása a tüdőrák egyik korai jele lehet?

A szűrővizsgálatokon való részvétel, a korai felismerés nagyon fontos: az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető lenne, ha tudnánk, hogyan kell önvizsgálatot végezni, és eközben mire kell figyelni. A Magyar Rákellenes Liga útmutatása alapján bemutatjuk, mire figyeljen, amikor önvizsgálatot tart. 

A rákos betegségek általános figyelmeztető, korai jelei a következők:

  • szemmel látható elváltozások szemölcsön, anyajegyen;
  • széklettel és vizelettel kapcsolatos változások;
  • makacs köhögés és rekedtség;
  • állandó nyelési nehézségek;
  • nem gyógyuló fekély vagy sérülés a bőrön;
  • szokatlan vérzés és váladékfolyás;
  • tapintható duzzanatok a mellben vagy a test más részén;
  • ok nélküli testsúly-csökkenés;
  • állandó fáradtságérzet.

Fontos, hogy emlő, here, bőr, illetve szájüregi önvizsgálatot legalább havonta végezzünk, ezzel jelentősen csökkenthető a rák kialakulásának esélye. 

A fenti jeleken felül észrevehető változás az is, ha az ujjakon és a lábujjakon található körmök formája, állapota megváltozik, az ujjak duzzadtak lesznek. Ez jele lehet akár a szervezet oxigénhiányos állapotának – a tüdődaganatos betegek mintegy 30 százalékára jellemző tünet. Sokszor ízületi gyulladásként diagnosztizálják, de ha nem múlik, érdemes orvoshoz fordulni.

Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a daganatos megbetegedéseknek már akkor lehetnek jelei, amikor fizikai elváltozás, tünet még nem vehető észre. A vérképben ugyanis lehetnek jelei a daganatoknak – bizonyos értékeknél ilyenkor lehet eltérés az alapértékektől. 

Pontosan milyen vizsgálat mutathatja ki a rákot? 

Persze nem minden hagyományos labor- vagy vérvizsgálat alkalmas arra, hogy kimutassa a daganatos megbetegedéseket – ehhez úgynevezett tumormarkeres vizsgálat kell. A tumormarkerek olyan anyagok – leggyakrabban fehérjék –, amik a daganatos betegségben szenvedők vérében magasabb mértékben vannak jelen, sőt néha az is döntő, hogy egyáltalán jelen vannak.

A rák 8 korai jele, amit sokan nem vesznek komolyan
A korai felismerés életeket menthet. (Kép forrása: Pexels)

 

Magyarországon a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus: évente 9 ezer embernél mutatják ki a betegség valamilyen változatát, és majdnem ugyanennyien, 8 ezren halnak meg benne.

Egészséges életmód a rák elkerüléséért

A szakértők szerint a rákos megbetegedések elkerülése érdekében a mozgás kiemelten fontos, a szakértők azt mondják, heti ötször fél óra mozgás a felére csökkentheti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Illetve egy nagyszabású kutatás kimutatta, hogy a dohányzásról való leszokás minden életkorban csökkenti a daganatos betegségek kockázatát. De a kutatás arra is rámutatott, hogy még jelentősebben csökkenthető a rák esélye, ha valaki már fiatalabb korában abbahagyja a dohányzást.

Nemrég a brit Newcastle-i Egyetem kutatói pedig tesztelték, hogy mennyire hasznos a Rákkutatási Világalap (WCRF) és az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) tíz ajánlása a rák megelőzésében. A 10 pontot ide kattintva lehet elolvasni, ahogy a kutatók tesztjeinek eredményeit is.

Korábban az RTL Híradója is foglalkozott azzal, hogy Magyarországon halnak meg a legtöbben rákban az uniós országok közül:

 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Életmód#rák#rákos megbetegedés#daganatos megbetegedés#daganatos betegségek#önvizsgálat#dohányzás#sportolás#daganat#betegség#megelőzés#diagnosztika#szűrővizsgálat#rákellenes világnap#rák korai jelei#egészség#ma

Címlapról ajánljuk