Híradó

Egy magyar betegnek sokkal rosszabb esélye van túlélni a rákot, mint európai társainak, de lehetne tenni ez ellen

Major EszterMajor Eszter

2023. április 12. 19:17

Magyarországon halnak meg a legtöbben rákban az uniós országok közül – ezt mutatják a friss felmérések. A legfrissebb adatok szerint 2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget. A halálozások negyedéért a rák felelt, vagyis minden negyedik ember rákban hal meg Magyarországon. Egyebek között ezekről is szó volt a Magyar Rákellenes Liga Konferenciáján. A tüdőrák a leggyakoribb daganattípus.

Évente 9 ezer embernél mutatják ki a tüdőrák valamilyen változatát Magyarországon. És majdnem ugyanennyien, 8 ezren halnak meg tüdőrákban évente – mondja az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Főigazgatója.

„A betegség okozta nagyon korai halálozásnak a legfőbb oka, hogy késői stádiumban észleljük és a kezelési lehetőségek ilyenkor beszűkültebbé válnak” – magyarázta Bogos Krisztina.

Az EU-ban Magyarországon a legmagasabb a rákkal összefüggő halálozási arány.

A legfrissebb számokat a Magyar Rákellenes Liga konferenciáján ismertették. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója szerint élete során minden harmadik magyar embernél mutatnak ki rosszindulatú daganatot. És minden negyedik emberéletért a rák a felelős. A legfrissebb adatok szerint 2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget. Uniós összevetésről 2019-esek a legfrissebb adatok.

Ez alapján még a Covid előtt Magyarországon 33 százalékkal haltak meg többen, mint az unióban átlagosan. Akkor százezer főre 328 rákhalál jutott, míg az uniós átlag 247 haláleset volt.

A Magyar Rákellenes Liga szerint jó hír, hogy már ez is jobb, mint a 2010-es évek elején. „2011 és 2019 között a férfiak körében a daganatos halálozás 11 százalékkal, a nők esetében pedig 6 százalékkal csökkent” – mondta Rozványi Balázs elnök.

Az uniós összevetésben a dohányzásban, az alkoholfogyasztásban és a túlsúlyban is rossz helyen állunk – mondja a Magyar Elhízástudományi Társaság egyik vezetője. Hozzátéve, hogy pont ezek azok az okok, amelyek növelik a rák kockázatot. A helytelen táplálkozás például a halálozások 24 százalékáért felel.

Mértéktelenül sokat táplálkozunk, ezen kívül rettentően alacsony a fizikai aktivitásunk szintje, ez azt jelenti, hogy a lakosság minden életkorra jellemzően nagyon keveset mozog, különösen a gyermekek tekintetében ez nagyon vészes

– ismertette a kockázatokat Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke.

A helyettes országos tisztifőorvos szerint rendszeres szűrésekkel csökkenteni lehetne a halálozások számát. Magyarországon jelenleg 3 szervezett népegészségügyi szűrés van, de erre csak a behívottak nagyjából harmada megy el.

A cél, hogy hatékonyan tudjuk csökkenteni a daganatos halálozást. Ehhez az kellene, hogy a lakosság 70 részt vegyen szűrésen

– mondta Surján Orsolya.

Jelenleg az emlődaganat, a méhnyakrák és a vastagbálrék kiszűrésére van országos szűrőprogram. A Korányi Pulmonológiai Intézet nemrég a tüdőrák kiszűrésére is előkészített egy programok, amely információink szerint már a minisztérium asztalán van.

#Híradó#Videó#egészségügy#rák#tüdőrák#halálozás

Címlapról ajánljuk