Életmód

Mit ehet, aki paleolit étrendet folytat?

rtl.hurtl.hu

2024. február 12. 9:32

Akik életmódváltásra adják a fejüket, manapság már kifejezetten sok diéta közül válogathatnak. Ilyen a paleolit étrend is, amelynek az a gondolat az alapja, hogy térjünk vissza az őseink szokásaihoz. Összegyűjtöttük, milyen alapanyagokat fogyaszthatnak a paleolit diéta követői.

Mi az alapja a paleolit diétának?

A paleo étrend követői az ősemberek étkezését próbálják reprodukálni. A diéta viszonylag egyszerűen követhető, hiszen a lényege, hogy bizonyos dolgokat teljesen száműznek az étkezéseikből. Mivel a paleolit korban még nem volt mezőgazdaság és állattenyésztés sem, az ősemberek – vadászat és gyűjtögetés útján – különféle húsokat, halakat, tengeri herkentyűket, valamint zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket és tojást fogyasztottak.

Így kimondhatjuk, hogy az étrend alapvetően húsok és különféle zöldségek fogyasztását követeli meg.

A finomított alapanyagokat viszont teljesen kizárja, így például nem lehet gabonaféléket, burgonyát, cukrokat, hüvelyeseket, vagy olajat fogyasztani – olajból csak gyümölcsökből vagy magokból sajtolt zsiradékot használhatunk.

Mit ehet, aki paleolit étrendet folytat?
Hús és zöldség, a paleo étrend két meghatározó eleme Forrás: Getty Images

A tiltólistás alapanyagok mellett a paleolit étrend egy-két esetben megengedő

A só használata kérdéses, hiszen több irányzata is létezik ennek az életmódnak, amelyek között vannak szigorúbb és megengedőbb verziók. Ezek között előfordulnak elméletek, amelyek engedik a só használatát, mások viszont kizárják.

Az eltérő irányzatok miatt a paprika, a paradicsom, a padlizsán és a kemény sajtok például a reál-paleo étrendben megengedettek – a többi szerint viszont ezek is tiltólistások.

Az egyetlen ital, amit a paleo étrend megenged, az a víz, és azt is csak abban az esetben fogyaszthatjuk, ha már szomjasnak érezzük magunkat. 

Az alkohol bármilyen formája kizárt, viszont a kevésbé szigorú iskola szerint koffeinbevitelre kávé helyett a zöldteák megengedettek, és a növényi tejek is szóba jöhetnek, így például a kókusztej.

Az édes ízről sem kell lemondania a paleolit étrend követőinek, a cukor helyett ugyanis fogyaszthatnak mézet, steviát vagy nyírfacukrot – viszont ezeket is csak mérsékelten.

A Reggeliben Kramer Ágnes természetgyógyász-fülakupunktúrás addiktológus mesélt a paleo étrendről:


Kiemelt kép: Getty Images

#Életmód#diéta#étrend#paleo#paleolit diéta#hús#zöldség#egészség

Címlapról ajánljuk