Életmód

A hétvégi pluszalvás megakadályozhatja a szívinfarktust

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 7:08

A hétvégén egy-két órával tovább aludni javíthatja a szív- és érrendszer egészségét egy új kutatás eredményei szerint. 

Jót tesz a szívnek és az érrendszernek, ha a hétvégén „behozzuk” az alváshiányt, és egy-két órával tovább alszunk, mint hétköznap – írta a Fox News, egy friss kutatásra hivatkozva. Az amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők, akik nem vettek részt a kutatásban, megerősítették, hogy a hétvégi hosszabb alvás valóban jót tehet az egészségnek.

A kínai Nanjing orvosi egyetem kutatói egy amerikai felmérés eredményeit megvizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy kisebb volt a szív- és érrendszerei betegségek aránya azoknál, akik legalább egy órával többet aludtak a hétvégén, mint hétköznap – írta a Fox News. A hatás különösen azoknál volt jelentős, aki kevesebb, mint hat órát alszanak hétköznap, és a hétvégén legalább két órával többet tudtak aludni.

Egy amerikai alvásszakértő a Fox Newsnak elmondta, hogy normális körülmények között nem ajánlják a hosszabb hétvégi alvást, de ha valaki a hétköznapokon nem jut elég alvásidőhöz, azok számára jót tesz, ha hétvégenként „behozzák a lemaradást”. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a krónikus alváshiány rossz hatásain már ez sem segít.

Erős Antónia, aki idén a Praxisban a hosszú élet titkát kutatta, a Reggeliben a minőségi, mély alvás fontosságáról beszélt, közölve, hogy „az alvásnak nagyon, nagyon fontos szerepe van":


Dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta áprilisban a Reggeliben elmondta, hogy kevés alvásnak súlyos egészségügyi kockázatai lehetnek.


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#egészség#alvás#alváshiány#szív- és érrendszer#szív#szívroham#betegség

Címlapról ajánljuk