Kiderült, mennyit költenek télen éttermekben a magyarok, és mit fogyasztanak szívesen
2023. december 4. 19:38
Egy friss kutatás szerint a magyarok többsége télen legalább egyszer elmegy étterembe.
A magyarok többsége télen legalább egyszer elmegy étterembe – legalábbis ez jött ki a Kert Bisztró és az Opinio piackutató közös, reprezentatív felméréséből, amit a turizmus.com ismertetett.
A kutatásban megkérdezett, 18 és 59 év közötti válaszadóknak országszerte 57 százaléka, a fővárosban élőknek kétharmada a téli időszakban legalább egyszer vendéglátóhelyen étkezik. Az étterembe járók bő negyede 5 ezer forint alatt, közel fele 5 és 10 ezer forint között költ egy főre a teljes fogyasztásért, míg minden negyedik ennél is többet szokott fizetni érte. A felmérés szerint
havonta minden negyedik nő és minden harmadik férfi jut el egy alkalommal vendéglőbe Magyarországon.
A felmérésből az is kiderült, mely éttermi fogások a legnépszerűbbek ebben az időszakban. Télen a magyarok 81 százaléka a csirkéből, marhából, bárányból vagy kacsából készült fogásokat részesíti előnyben, de a vad-, a hal- és a tésztaételekért is rajonganak a hideg időben. Az alkoholos italok közül télen leginkább a vörösborok (26%), a forralt borok és puncsok (24%), valamint a röviditalok (23%) hódítanak, ezeket kérik leggyakrabban az éttermekben a magyarok.
Mint arról a Híradó is beszámolt, a magyar minimálbér vásárlóértéke zuhant a második legnagyobbat az EU-ban. Hiába emelték, 10 és fél százalékkal kevesebbet ért a kötelező legkisebb fizetés idén júliusban, mint tavaly januárban Magyarországon, elvitte az Európa-rekorder infláció.
Nyitókép (illusztráció): Getty Images