Híradó

Hiába emelték, nagyot zuhant a minimálbér vásárlóértéke, elvitte az Európa-rekorder infláció

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. november 27. 17:11

A magyar minimálbér vásárlóértéke zuhant a második legnagyobbat az Unióban – az Európai Bizottság friss jelentése szerint. Hiába nőtt átlag felett, 10 és fél százalékkal kevesebbet ért a kötelező legkisebb fizetés idén júliusban, mint tavaly januárban Magyarországon. A KSH friss adatai alapján átlagosan ötszörös a különbség a legrosszabbul és a legjobban kereső magyarok fizetése között.

A teljes állásúak legkisebb kötelező fizetése 10 és fél százalékot veszített értékéből tavaly január és idén július között Magyarországon – az Európai Bizottság friss jelentése szerint. Ezzel – Csehország után – Magyarországon mérték a második legnagyobb visszaesést az Unió 21 tagálláma közül, ahol van minimálbér.

„Alapvetően ennek az az oka, hogy Magyarországon volt a legnagyobb az infláció a vizsgált periódusban. Látjuk a hónapról hónapra beérkező adatokat, hogy bár csökken az infláció Magyarországon is, de továbbra is az Európai Unióban a legmagasabb

 – mondta a Híradónak Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője.

Bérszakadékról árulkodnak a KSH friss, az idei harmadik negyedévről szóló adatai. 

A dolgozók legrosszabbul kereső 20 százalékát, vagyis nagyjából 650 ezer magyart átlagosan havi bruttó 243 ezer forintért alkalmazták. Miközben a legjobban fizetett 20 százalék majdnem ötször annyit, 1 millió 181 ezernél is többet kapott havonta.

„Diplomások, akik jelentős mértékben kapnak jutalmakat, bónuszokat, egyedi juttatásokat. Ez okozza ezt a nagyon jelentős mértékű különbséget. Tehát továbbra is igaz Magyarországon, hogy megéri tanulni” – mutatott rá Hornyák József

A minimálbért idén januárban 16 százalékkal, tavaly pedig, a választás előtt 19 és fél százalékkal emelték.

„Senki nem gondolta volna évekkel ezelőtt sem, hogy ez valaha elérhető lesz, hogy Magyarországon a 200 ezer forintot meghaladhatja a minimálbér, de most ezen dolgozunk” – közölte Orbán Viktor több mint két évvel ezelőtt, 2021 júniusában.

Ma megkérdeztük a kormányt, hogyan értékelik, hogy a most 232 ezres minimálbér kevesebbet ér a boltokban, mint 167 ezres tavalyelőtt. Azt írták, hogy „a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal fog emelkedni decembertől”.

Az erről szóló, két hete bejelentett bérmegállapodást a legnagyobb szakszervezeti szövetség nem írta alá. És most azt mondják, őket igazolják a legfrissebb statisztikák.

„Ez tovább gerjeszti vagy erősíti azt a követelésünket, hogy magas béremelésre lesz szükség 2024-re vonatkozóan. Hiszen a fogyasztás nem nő, és a fogyasztáshoz szükség van a béremelésre” – szögezte le Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségi tagja.

Az Unió öt tagállamában nem változott, hatban pedig nőtt a minimálbér vásárlóértéke az Európai Bizottság szerint. Utóbbiak köz tartozik például Belgium, Luxemburg és Hollandia.

#Híradó#Videó#Gazdaság#top hírek#minimálbér#rtl

Címlapról ajánljuk