Életmód

Hat évvel is lassíthatja az öregedést ennek a 8 szabálynak a betartása

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 14:47

Ha megfogadunk nyolc tanácsot, csak jól járhatunk. 

Nyolc olyan egészségügyi intézkedést neveztek meg a tudósok, amelyek hat évvel lassíthatják a szervezet öregedési folyamatát – írja a Guardian

A több mint 6500, átlagosan 47 éves felnőtt adatain alapuló megállapításokat az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) tudományos üléseinek philadelphiai konferenciáján mutatják be.

A kutatók szerint a legjobb szív- és érrendszeri egészséggel rendelkező emberek biológiailag körülbelül hat évvel fiatalabbak, mint a tényleges életkoruk.

„Ezek az eredmények segítenek megérteni a kapcsolatot a kronológiai és a biológiai életkor között, valamint azt, hogy az egészséges életmódbeli szokások követése hogyan segíthet abban, hogy tovább éljünk” – mondta Donald Lloyd-Jones, az AHA egészségfelmérő eszköze, a Life's Essential 8 írói csoportjának elnöke.

„Mindenki szeretne tovább élni, de ami még fontosabb, egészségesebben akarunk tovább élni, hogy valóban élvezhessük az életet és minél több évig jó életminőségben élhessünk” – mondta Lloyd-Jones, az AHA korábbi önkéntes elnöke.

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség által megnevezett intézkedések:

  • Táplálkozzunk egészségesen!
  • Legyünk aktívabbak!
  • Hagyjuk abba a dohányzást!
  • Aludjunk egészségesen!
  • Tartsuk meg az egészséges testsúlyt!
  • Ellenőrizzük a koleszterinszintet!
  • Figyeljük a vércukorszintet!
  • Kezeljük a vérnyomást!

A Life's Essential 8 célja a szív egészségének meghatározása négy módosítható életmódbeli intézkedés és négy módosítható egészségügyi marker alapján. A jó szív- és érrendszeri egészséggel rendelkezők tényleges átlagéletkora például 41 év volt, biológiai átlagéletkoruk azonban 36 év; a rossz szív- és érrendszeri egészséggel rendelkezők tényleges átlagéletkora pedig 53 év volt, biológiai átlagéletkoruk azonban 57 év.

A tanulmány vezető szerzője, Nour Makarem, a New York-i Columbia Egyetem epidemiológiai tanszékének adjunktusa elmondta: a Life's Essential 8 tanácsainak betartása, és a szív- és érrendszeri egészség javítása lelassíthatja a szervezet öregedési folyamatát, és számos előnnyel járhat.

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#egészség#öregedés#fiatalság#egészséges életmód#dohányzás#étkezés#Sport

Címlapról ajánljuk