Életmód

Bizonytalan munkahelye van? Egy tanulmány szerint korábban halhat meg

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 19:05

Hiba lehet azt gondolni, hogy a rossz munka nincs hatással ránk az élet más területein is.

Ha bizonytalan a munkája, rossz a fizetése, és még szakszervezet sincs a cégénél, van egy rossz hírünk: egy svédországi tanulmány szerint 20-30 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy korábban hal meg. 

Nuria Matilla Santander a stockholmi Karolinska Institutet munkaorvosi tanszékének adjunktusa egy olyan tanulmányt végzett, amelyben azt vizsgálta, hogy a bizonytalan foglalkoztatás hogyan befolyásolja a halálozási kockázatot a svéd lakosság körében.

Santander a DW-nek elmondta, hogy megállapították:

azoknál az embereknél, akik bizonytalan foglalkoztatásból normál foglalkoztatásba, azaz jobb és magasabb minőségű foglalkoztatásba kerülnek, azoknál a halálozás kockázata 20 százalékkal csökken. Ha 12 évig biztonságos munkahelyen maradnak, a kockázat 30 százalékkal csökken.

A kutató hozzátette, hogy a bizonytalan foglalkoztatást úgy definiálják, hogy az nem stabil, és nem teszi lehetővé, hogy normális életet éljen valaki, állandó jövedelemért, például nem tud szabadnapot kivenni vagy orvoshoz menni, nem védik sem szakszervezetek, sem kollektív szerződések. A standard foglalkoztatás ennek az ellentéte. 

A kutató elmondta, úgy végezték az elemzést, hogy összehasonlították azokat, akik bizonytalan foglalkoztatásból normál foglalkoztatásba váltottak, és azokat, akik nem váltottak. „Ezután teszteljük a kockázatot, majd 12 évig követjük őket, és megnézzük, ki hal meg előbb. És aztán azt látjuk, hogy igen, azok, akik nem váltanak normál foglalkoztatásra, gyorsabban és korábban halnak meg, mint a többiek. Tehát azt mondhatjuk, hogy a halálozás kockázata magasabb” – fogalmazott. 

A tanulmány nem tudta megállapítani, hogy pontosan miért halnak meg korábban a bizonytalan foglalkoztatásban dolgozók, de Santander közölte, három fő hipotézisük van.

Az első az anyagi nélkülözés. A munkahely bizonytalansága, az alacsony jövedelem miatt nem lehet normális életet élni. Az ilyen munkavállaló nem számolhat azzal, hogy a hétvégén vagy az ünnepnapokon kimozdulhat. Nem tudja megoldani, hogy vásároljon a gyermekeinek. Nem tud előre tervezni. A stressz pedig rosszat tesz nekünk, és növeli más betegségek valószínűségét

– magyarázta. A második hipotézis jóval egyszerűbb: ott a munkakörnyezetet okolják, hiszen nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki megsérül amiatt, mert a munkája veszélyesebb.

A harmadik hipotézist a kutatók úgy hívják: „a bizonytalanság megtestesülése”. 

Ahelyett, hogy egy baktérium okozta betegséged lenne, bizonytalanság okozta betegséged van. Ha ennyi éven keresztül ki vagy téve ezeknek a bizonytalan helyzeteknek, az elkezdi összekuszálni a dolgokat. Ez pedig felgyorsítja annak a valószínűségét, hogy rossz életmódot folytatsz majd, például nem figyelsz az étkezésre, nincs időd sportolni, nincs időd aludni. És mindezek [nagy valószínűséggel] más betegségek kialakulásához vezetnek.

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#munka#munkahely#halálozás#svédország#munkakörnyezet#kiégés#betegség#egészség#kutatás#tanulmány

Címlapról ajánljuk