CinemaKlub

Tíz musical, amit egyszer az életben mindenképp látnod kell!

Jenei BrigittaJenei BrigittaJuhász LucaJuhász Luca

2017. január 16. 15:19

A Kaliforniai álom nemcsak minket, de az egész világot ráébresztette, hogy ez az elfeledett műfaj, a maga virágkorában, legyőzhetetlen volt és nem is véletlenül. Összegyűjtöttük nektek a kedvenceinket, amiket bármikor újranéznénk!

Van az emberekben egy kimondhatatlan viszolygás az indokolatlan éneklés, a túlzónak ható boldogságkeresés és a habos-babos giccs ellen, ami úgy általában körüllengte, a hagyományos értelemben musical-nek nevezhető filmeket.

Azonban nem mehetünk el a műfaj mellett, hiszen a maga hihetetlen – és lehetetlen – világképével ugyanúgy képes komoly témákat boncolgatni, ugyanúgy ott rejlik bennük egy-egy komoly történet lehetősége. A musicalek között is akad sokféle alkotás, más-más felfogással, témával és ábrázolásmóddal a középpontjában. Próbáltunk egy kicsit mindenhonnan válogatni, úgyhogy jó szemezgetést mindenkinek!

Moulin Rouge

A párizsi, századfordulón játszódó történetnek olyan dalokat köszönhetünk, mint a Your Song, azElephant Love Medley és persze a Roxanne című The Police szám feldolgozása. Mindeközben pedig szájtátva bámuljuk a fantasztikus látványt és koreográfiát,Ewan McGregor fiatal, romantikus lelkű írójába és annak hangjába pedig egy életre beleszeretünk. Nincs mit tenni, ha musical, akkorMoulin Rouge!

Hair

Az igazi klasszikus, aminek mindenki hallotta már a zenéjét, ami szakított a musical-ek boldogság éltetésével, és mert egy olyan témákat elővenni, mint a hippi kultúra, a drogok és a háború elegye. Mindezt persze a szerelemre alapozva ismerteti meg velünk, de mindannyian tudjuk, hogy nem Claude és Sheila románca az, ami igazán élteti ezt a filmet! Hanem Berger... na jó, elfogultak vagyunk!

Kaliforniai álom

A hétszeres Golden Globe-díjas musical látszólag egy könnyed kis szerelem alakulását meséli el a nézőknek, azonban a sorok között sokkal több rejlik ennél. Legyünk akár hősszerelmesek, vagy karrierista álmodozók, ez a film gyomorszájon vág minket. Emma Stone és Ryan Gosling, valamint a csodálatos zene, a gyönyörű látványvilág és az ezekből megszülető hangulat, fertőző és felkavaró. Imádjuk!

Ének az esőben

Akár azt is mondhatnánk, hogy az évek során az Ének az esőben a musicalek origójává nőtte ki magát. Megannyi film, sőt reklám utalt vissza már a Gene Kelly és – a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt – Debbie Reynolds főszereplésével készült, két Oscarra jelölt alkotásra. Minden megvan benne, ami egy musical alapkelléke: egy karizmatikus férfialak, egy okos, mégis bájos női hős, szerelem, látványos táncok, fülbemászó dallamok és ikonikus jelenetek.

Díva

A 2010-es film, nem a legkarizmatikusabb musical, amit találhatunk, azonban a showgirl világ, a lenyűgöző ruhák, a koreográfia és a dalok hihetetlenül magával ragadóak. És mindezt megfejelték Cherrel és Christina Aguilerával, akik szó szerint leéneklik a csillagokat az égről ebben is. A Golden Globe-díjas darab nálunk nem maradhat ki!

Egymásnak születtünk

Valójában bármilyen Fred Astaire-filmet ide írhattunk volna, hiszen a lényeg az, hogy a kezdetekhez is visszatérjünk egy kicsit, amikor nem a sármőrökért olvadtak a nők, hanem a hihetetlen táncosokért. Astaire megannyi csodálatos színésznő mellett tűnt fel, azonban a legkiemelkedőbb párost Ginger Rogers-szel alkották, akivel összesen 10 filmet készítettek együtt, köztük a fent említett 1936-os musicalt is. Mindenki Astaire-lázban égett, partnernői közül talán Rogers volt az egyedüli, aki legalább annyira jól mozgott, mint Astaire. A mai napig lenyűgözik az embert, az pedig még inkább, hogy a műfaj honnan is nőtte ki magát.

Rocky Horror Picture Show

Ha valaki azt gondolá, hogy Susan Sarandon nem tud énekelni, vagy hogy Tim Curry nem elég menő ahhoz, hogy bármiben is főszerepet játsszon, akkor nézze meg az 1975-ös Rocky Horror Picture Show-t, ami nem véletlenül vált az amerikai popkultúra részévé, valamint vált kultfilmmé az évek során! A frissen eljegyzett pár kalandjai a furcsa lakóktól hemzsegő kastélyban, feledhetetlen élmény!

Grease – Pomádé

A film, aminek köszönhetően egy világ ismerte meg Olivia Newton-John nevét, és aminek hála nők milliói szerettek bele John Travolta csípőmozgásába. Ez az a cukormázas, a jó kislány beleszeret a rosszfiúba történet, amit tényleg, de tényleg mindenki ismer, aminek felcsendülő slágerei mindenkinek a fülében szólnak és amit soha nem fogunk tudni megunni, giccs ide vagy oda, mi imádjuk!

Mamma Mia!

Képzeljünk el egy filmet, amiben az Abba örökéletű slágerei szólnak, miközben az angol úriembert megtestesítő egykori James Bond, Pierce Brosnan próbálja meghódítani a kantáros gatyában énekelő és ugrabugráló Meryl Streep-et és mindez a görög tengerparton történik! Bizony, ez a film létezik és a készítőknek még sikerült mindezt megfejelniük egy imádnivaló történettel, rengeteg humorral, a csilingelő hangú Amanda Seyfried-del és mindenki Mr. Darcy-jával, Colin Firth-tel, akit eddig még nem nagyon hallhattunk dalra fakadni. A Mamma Mia! kihagyhatatlan musical, de vigyázat, könnyen függővé válhat az ember!

My Fair Lady

Ki gondolta volna, hogy a bájos Audrey Hepburn-nek a musical műfaja is jól áll, pedig egyre biztosabbak lehetünk benne, hogy nem véletlenül vált mindenidők egyik ikonjává a törékeny alkatú színésznő! A My Fair Lady, ami először George Bernard Shaw színpadi darabjaként hódította meg a világot, még nagyobb sikert könyvelhetett el magának a Hepburn főszereplésével készült, George Cukor által rendezett filmváltozattal. A fülbemászó dallamok, Rex Harrison szigorú tekintete és Hepburn tehetsége nyerő párosításnak bizonyultak!

Képek: Tumblr.com

#CinemaKlub#musical#zene#dal#moulin rouge#ewan mcgregor

Címlapról ajánljuk