Műsorújság
RTL Most

A Kaliforniai álom a legszebb romantikus film, amit idén kaphattunk?

A kritikusok zabálják a Whiplash rendezőjének második filmjét, és értjük miért, sőt érezzük: ez az a múltidéző musical, ami nemcsak a szerelmes szíveket lobbantja lángra, de minden álmodozót elindít az úton.

Damien Chazelle alkotása első látásra egy valódi giccsfelhőnek tűnhet, ami musicalként akar bizonyítani egy olyan világban, amikor az álmok és a boldogság éltetése már csak hamuszürke vásznakon tengődik.  Mégis: pont ez a színes, drámai, lüktető, humoros, és szívszaggató történet az, amire mindenkinek szüksége lenne. Egy lélegzetvétel a nagy rohanásban, amikor újra feleszmélsz és az elveszett álmaid után kapsz.

A rendező és zeneszerző barátja, Justin Hurwitz már az egyetemen megálmodták a Kalifornia álmot, azonban a 2014-es Whiplash sikere kellett ahhoz, hogy Hollywood megbízzon az ifjú művész elképzeléseiben. Rengeteg felkészülés, keresgélés és munka után a történet és a készítők rátaláltak Emma Stone-ra és Ryan Gosling-ra, a sokáig dédelgett film ötlete pedig valósággá válhatott – csupán 40 nap alatt forgatták...

Mia (Stone) és Sebastian (Gosling) története az álmok és a szerelem mezsgyéjén egyensúlyozva mutatja be, hogy két tehetséges és szenvedélyes ember, hogyan boldogul az élet adta nehézségek mellett. Merre mennek és meddig? Mi az a határ vagy az pont, amikor az életteli vágyak elsorvadnak?

Egyikük a filmiparba szeretne betörni és a gyerekkorban még csak ábrándként felsejlő terveit megvalósítani, míg a másik félig a múltban ragadva szeretné visszahozni a jazz-t és a valódi zenét a mába. Álmok járnak kéz a kézben, miközben a szerelemtől túlcsordult szívünk megpróbálja feldolgozni az egészet.

A Kalifornia álom sikerét nem lehet egyetlen dologra leszűkíteni, hiszen minél inkább elmerülünk a részleteiben, annál több szinten kavarnak fel minket a filmkockákból áradó ingerek.

A legnagyobb lelki sokkot az az egyszerű fordulat okozza, amikor a szélsőségesen tündéri musical világ egyszercsak szembetalálkozik a cselekmény drámai mivoltával, a kettő együtt pedig egy kifacsart és életszagú fordulatot eredményez. Emiatt pedig a kezdetben túlzónak és habosnak tűnő musical – a maga abszurditásával együtt – a mindennapok fájdalmas igazságait rúgja az arcunkba, aminél nem igazán létezik nagyobb jobb egyenes.

Ezzel a film eléri, hogy a régi korok klasszikus musical-jei – melyeknek a szerelem éltetése és a boldogság volt a fő motívumuk – a mai alkotások realista látásmódjával találkozzanak. Képtelenségnek hangzik, ugye?  Pedig pont ez a kettősség az, ami annyira felkavaróvá, mégis imádnivalóan csodássá teszi az egészet. A látványvilágról pedig ne is beszéljünk... ilyen tisztelettel és szerelemmel rég vették már fel a jó öreg Los Angeles-t!

 


És miután a rendező finom részletei mind-mind visszahoznak egy-egy  megkopott zenés filmet, a Kaliforniai álom nemcsak a mai kor nézőjét tanítja meg arra, hogy mi is ez a műfaj igazán, azt is eléri, hogy a nagyok előtt tisztelegjen. Ehhez persze elengedhetetlen volt egy igazán ikonikus pár megtalálása: Chazelle-nek ez sikerült! Stone és Gosling immár harmadik közös filmjükben bizonyítják, hogy kettejük között bizony ott pezseg az a kimondhatatlan valami! Képesek olyan óriásokat felidézni a múltból, mint például Fred Astaire és Ginger Rogers kettőse, akiknek sosem feledjük a látványos és csodálnivaló táncszólóikat. Most már Goslingékat sem verhetjük ki a fejünkből…

És miközben mindkét főszereplő csodás kelléke az egész műsornak, mégis Gosling az, akiben igazán ott él a régi korok férfijának karizmája. A tánc és az énektehetség egy dolog, azonban a sokat emlegetett nagy öregek egyetlen pillantásukkal is képesek voltak egy egész életet elmesélni nekünk. Úgy tűnik, Goslingban újjászületett a mai kor Gene Kelly-je, mert ez A Pillantás neki is megy. Mellette pedig méltó társként láthatjuk Stone-t, aki ugyan egy árnyalattal elhalványul partnere mellett – musical fronton –, mégis egy olyan nőt kelt életre, aki egy kicsit mindannyiunkban ott van vagy szeretnénk, hogy ott legyen. A túlcsorduló vágyak, a végtelen lelkesedés és az a kacér nemtörődömség…

És akkor búcsúként a zene, az alap, ami elkerülhetetlen, az egyik legfontosabb részlete a Kalifornia álomnak. Legyen elég annyi: Justin Hurwitz már most borítékolhatja az Oscar-díját, ti pedig a zsebkendőtöket, hiszen hetekkel a film megnézése után is kitör majd rajtatok a zokogás, amikor azokat a finom dallamokat hallgatjátok.

Ezt a filmet vártuk a legjobban az idén, hiszen három nagy kedvencünket hozta össze a nagyvásznon: a musicalt, Stone-t és Goslingot. És végre nem kellett csalódnunk, csupán a szívünk apró darabjait keresgéljük azóta is, amit a mozi padlóján szórtunk szerte szét… Imádtuk!

Legnézettebb videók