KERESÉS search-close

fizika

20 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "fizika"

Biológia, kémia, fizika egyben?

A szakgimnáziumok után az általános iskolákban is összevonhatják a fizikát, a kémiát valamint a biológiát, és természettudományok tantárgynak neveznék - erről a hvg.hu írt először az új Nemzeti Alaptanterv tervezetére hivatkozva. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint erre nincsenek felkészülve a tanárok. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor az RTL Híradó kérdésére azt mondta: ez még csak vitaanyag, nem eldöntött tény.

Portré 2018-03-18


szerző:
2018.03.19. 00:05
Nincs pénz érdekes kísérletekre

Üzemanyagcellás autó, lézer és robotok a fizika napján – így próbálják megszerettetni a fizikát a diákokkal Szegeden. Egyre kevesebben jelentkeznek fizikusnak, illetve tanárnak ezen akarnak változtatni.

Fókusz 2017-07-12


szerző:
2017.07.12. 19:00
Márpedig az örökmozgó nem létezik!

Egy középiskolás diáknak is tudnia kell, az RTL Híradó által megkérdezett fizikus szerint azt, amit a Nemzetgazdasági Minisztériumban nem tudtak: örökmozgó nem létezik. Most már visszaköveteli az örökmozgó kifejlesztésére adott pénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium attól a cégtől, amelynek erre a célra majdnem 500 millió forintot ítéltek meg, és végül a felét ki is fizették. A szerkezet viszont áll. Az LMP szerint az örökmozgó csak arra jó, hogy uniós pénzt lopjanak vele.

Béna csajozós tippek a Széfben

Emlékeznek még a Széf legbénább csajozós tippjére? Hét évvel ezelőtt olyan módszerrel ismerkedhettünk meg az egyik játékos jóvoltából, amit még Sebestyén Balázs is megnevetett.

Miért nagy durranás a gravitációs hullám?

Szeretnénk megérteni egy felfedezést, amely döntően megváltoztatja, hogyan látjuk és láthatjuk a világmindenséget. Arról van szó, hogy Albert Einstein több mint 100 éve kijelentette, hogy gravitációs hullámok léteznek. Ezt a fizikusok elhitték, de most, sok száz mérnök és fizikus, köztük magyar kutatók munkájával is sikerült tudományosan bizonyítani. A bejelentés világszerte a címlapokra került. Nálunk nem.

Gravitációs hullám: az évtized felfedezése

Alapjaiban változtatja meg a világűrről alkotott képünket az, hogy vagy ezer tudós összehangolt munkája bizonyítja: létezik az Albert Einstein által több mint 100 éve jelzett gravitációs hullám. A fizikusok lelkesek és az évtized felfedezéséről beszélnek. A kutatás egyik magyar résztvevője és egy csillagász segít, hogy megérthessük.

Magyar tudós is esélyes a Nobel-díjra

Magyar kutató is esélyes az idei fizikai Nobel-díjra - állítja egy német szaklap, amely minden évben megpróbálja előrejelezni a Nobel-díjasokat. Krausz Ferenc az MTA külső tagja és egy németországi Kvantumfizikai Intézet igazgatója. Szakterülete segítségével az atomok mozgása is láthatóvá válhat, ami a gyógyszerfejlesztésben is jelentős lépéseket hozhat. A magyar tudós bár örül, hogy esélyesnek tartják a díjra, szerinte vannak, akik érdemesebbek erre a kitüntetésre.

Fizikuspalánták Öveges professzor nyomában

Egy négyperces videó, amely világhódító útjára indult. A felvételen két magyar általános iskolás a fizika tanulságos összefüggéseit mutatja be. A riportunk készítésekor a testvérek filmjét 161 ezren töltötték le.

Megfagy az univerzum?


szerző:
2011.10.05. 06:30
Megfagy az univerzum?

Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt és Adam G. Riess csillagászoknak ítélték oda megosztva az idei fizikai Nobel-díjat.

Megbukott a relativitás-elmélet?

Újra kellene gondolni az egész fizikát, ha igazolódnának az OPERA kollaboráció kutatóinak mérései.

Látványos kísérletekkel a fizikáért

Kevés a fizika és kémia tanár,az egyetemisták kevesebb mint 10 százaléka végez természettudományi szakon.

Eszes diákokat díjaztak a Parlamentben

Harminc magyar fiatalnak adott át csütörtökön miniszterelnöki ösztöndíjakat és elismeréseket Orbán Viktor.

Tanárok „kísérleteznek” a diákok figyelméért

Az iskoláknak nincs pénzük biztosítani a fizika és kémia órai kísérletezésekhez szükséges összeget.

Végveszélyben a kémiaoktatás?


szerző:
2010.11.09. 17:10
Végveszélyben a kémiaoktatás?

Éveken belül hiány lesz a kémia, fizika és biológia-szakos tanárokból.

Füstölve, robbantva versengtek az oktatók

A természettudományi szakok népszerűsítése miatt rendezték meg a fizika és kémia tanárok versenyét.

Kettesre sem tudják a fizikát a műszakisok

Még a magasabb felvételi ponthatárokkal is sok felkészületlen hallgató kerül be a reálszakokra.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való