Tudomány-Tech

6+1 csodás elfoglaltság farkasordítóan hideg napokra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 24. 5:37

Unalmas már a hóemberkészítés, és amúgy sincs elég hó, csak betyáros hideg? Van néhány tippünk a legfagyosabb napokra: nemcsak az önfeledt időtöltés, de a lájkhóvihar is garantált!

Az elmúlt napokban, hetekben meglehetősen kemény fagyok voltak az ország több pontján is, előfordult, hogy a hólepellel borított tájakon mínusz 15-18 fokig csökkent a hőmérséklet, de a Bükk-fennsík egyes mélyedéseiben ennél hidegebb is lehetett. Az év eddigi leghidegebb napjait tudhatjuk tehát magunk mögött, és nagyon valószínű, hogy a tél hátralévő részében is lesznek még igazán kopogós mínuszok.

Azt, hogy lesz-e számottevő havazás tavaszig, még a legrutinosabb meteorológusok sem tudják kiolvasni a rendelkezésre álló adatokból. Rövid távon annyit pedzegetnek, hogy január végén, február elején sok csapadékra már ne nagyon számítsunk, viszont pár nap enyhülés után újra komoly lehűlés, az évszaknak megfelelő hideg napok jöhetnek az ország nagy részén.

Hó tehát nem nagyon van (bezzeg régen), ellenben hideg annál inkább, sok helyen jócskán fagypont alatt. Mit lehet ilyenkor csinálni, ha eluntuk a szobában ücsörgést, de se szánkózni, se hóembert építeni nem lehet odakint? 

A válaszunk: a hideggel játszani! 

Ha igazán fagyos reggelre ébredünk – mondjuk -10 fok alatt van odakint – érdemes lehet az alábbi szórakoztató kísérletekkel megpróbálkozni, az eredményt lefotózni, levideózni, majd visszatérve a meleg szobába, a közösségi médiában megosztva ezeket, lájkok ezreit besöpörni. (Figyelmeztetés: a kihűlés és fagyási sérülések elkerülése érdekében erősen ajánlott kellően réteges, jól szigetelő ruházatot ölteni, és különösen odafigyelni végtagjaink, ujjaink, füleink védelmére.)

Tűzijátékszerűen fagy a forró víz

Talán a leglátványosabb mind közül a fizikaórai kísérletnek is beillő forró vizes móka. Forraljunk nyeles lábosban vizet, majd a még lobogó vízzel teli edényt vigyük gyorsan (ugyanakkor óvatosan, ügyelve, hogy senkit ne forrázzunk le közben) a szabadba, és a forró vizet egy határozott, íves mozdulattal zúdítsuk a magasba. Az így megfigyelhető, pár másodpercig tartó jelenség lényege, hogy a forrásban lévő víz cseppjei kiöntéskor szinte robbanásszerűen gőzzé alakulnak, a gőz a jéghideg levegővel találkozva azonnal kondenzálódik, majd szinte ugyanabban a szempillantásban meg is fagy. Az egyszerre három halmazállapotban is jelenlévő víz végül hófehér jégfüggönyként hull alá.

Csodás jégvirágokkal fagy a szappanbuborék

Tartósan hideg időben, amikor már a kinti tárgyak is alaposan lehűltek, jót lehet kísérletezni szappanbuborék-fújással. Ha sikerül kellően stramm buborékelegyet kikeverni, akkor a hideg tárgyak felületére telepedő buborékok viszonylag gyorsan szépséges jégkupolákká tudnak fagyni. Ha ellenfényben szemléljük ezeket, szivárványos színekben játszó jégvirágos struktúrákat figyelhetünk meg. A buborékfagyasztás mögötti fizika dióhéjban annyi, hogy a buborék felszínét és belső felületét apoláris folyadékfilm (a mosószer) borítja, és a két réteg közötti vízréteg fagy meg. A kísérlethez fontos a tökéletes folyadékelegy kikísérletezése, a tapasztalatok szerint a mosogatószeren kívül érdemes még egy kevéske cukrot és glicerint is keverni a vízbe, így lehet igazán tartós buborékokat gyártani.

Olyan hideg van, hogy megáll a tésztában a villa!

Vicces fotókat készíthetünk az ebédünkről is, ha kellően hideg van kint. Ha mondjuk spagettit vagy instant ázsiai tésztát főztünk, vigyünk ki egy adagot belőle egy tálkában, majd művészi fantáziánkat és találékonyságunkat szabadon engedve alkossunk szobrot az eleinte ruganyos, majd lassan kőkeményre fagyó tésztából és kedvenc evőeszközünkből.

Egy tojásból száz lájk

Mivel a tojásfehérje kicsivel nulla fok alatt kezd megfagyni, vicces szobrocskát lehet alkotni, ha óvatosan megtörünk egy tojást, és hagyjuk a tartalmát lassan kicsorogni, majd keményre dermedni. Hogy ne fagyjon le a kezünk, érdemes a tojást a két végén valamivel alátámasztani. Az eredmény pedig mehet is az Instára!

A legjobb móka a vizes ruha

A legkreatívabb ötletek megvalósítására talán ez a fagyos játék alkalmas. A frissen mosott, még vizes ruháink a nagy hidegben képesek pár perc alatt keményre fagyni. A saját lábán megálló farmernadrág önmagában is tréfás dolog, de némi szobrászkodással egész emberalakokat is létrehozhatunk, vagy kihasználva a fagyott textíliák különbözőképp döngő hangját, különleges hangú dobfelszerelést is improvizálhatunk ruhadarabjainkból.

Egy jó zúzmarás szelfivel nem lőhetünk mellé

Ha van bőven időnk és elég jól is bírjuk a hideget, akkor egy kiadós séta a mínusz húsz fokban különleges téli sminkkel ajándékozhat meg bennünket. Leheletünk szempillákra, szemöldökre fagyó párája egy idő után zúzmarával borítja be szemünk környékét (férfiaknál a bajuszt, szakállt is), egy jól megkomponált szelfivel garantált a lájkhóvihar a Facebookon is. A műfaj mestere a jakutföldön élő Anasztázia Gruzdeva, aki pár évvel ezelőtt vált internetszerte híressé jeges önarcképével, amit munkába menet készített.

Fotó: Anastasiagav/Instagram

Bónuszfeladat pluszpontokért

Ha a fentiek közül egyikhez sincs igazán kedvünk, akkor az is jó időtöltés, ha csak kimegyünk, és az égre fordítjuk tekintetünket. Különösen hóval borított hegyvidéki területeken érdemes a különféle légköroptikai jelenségek megfigyelésével foglalkozni. Ha úgy adódik, hogy sikerül valahova eljutni síelni, szánkózni, és a légköri körülmények is adottak hozzá (süt a nap, miközben apró jégszemcsék lebegnek a levegőben), akkor olyan szépséges gyémántporos halójelenségekben gyönyörködhetünk, mint az alábbi videón – csak ne felejtsünk el ámulatunkban fotózni, videózni!


Nyitókép: "Boiling water hits -40 degree air" by frostnip907 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0 

#Tudomány-Tech#hideg#Időjárás#fagy#fizika#szórakozás#téli mesevilág#cikkek az időjárásról

Címlapról ajánljuk