Időjárás

Lesz még egyáltalán havazás ezen a télen?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. január 18. 10:02

Februárban előfordulhat, hogy legalább pár napra az ország nagy részét belepi a hó, de erre megbízható előrejelzés nincs, és az elmúlt évek tapasztalatai sem ezt a lehetőséget erősítik.

Bár a január eddig nem fukarkodott a hideggel, a havazást eddig szűk marokkal mérte. Nem csoda, hogy a meteorológust egyre gyakrabban kérdezik: lesz még egyáltalán ebben a szezonban havazás? Az alábbiakban leírjuk, mi erre a szakmailag korrekt válasz, mit lehet most látni.

Csütörtöki porcukor

Szerdán még teljesen nyugodt, napos időnk lesz, de csütörtökön újabb hidegfront vonul át. Ahogy az lenni szokott, az északnyugat felől érkező fronthoz nagy mennyiségű csapadék nem társul, ráadásul annak egy része esőként hull majd, de a nap vége felé egyre többfelé havazás, hózáporok vehetik át a helyét. Ennek eredményeként estére már több helyen is hólepel fedheti a tájat – főképp persze a hegyvidéki területeken van erre esély.

Reményteli Alpokalja

Pénteken is hózáporok tarkíthatják a napot, de térdig továbbra sem gázolunk majd a fehérségben, ilyen időjárási helyzetekben csak kisebb sávokban jöhet létre pár centiméteres réteg. A hétvégén azonban – egyelőre sajnos nagyobb bizonytalanság mellett – mutatkozik némi esély arra, hogy regionális havazás alakuljon ki a nyugati tájakon. Ez azt jelenti, hogy az Alpokalján tartósabb havazásból akár jelentősebb hótakaró is létrejöhetne. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a havazás szempontjából legoptimistább forgatókönyv, ennél komolyabb helyzetre országos szinten nem érdemes készülni.

A jövő hét sem a hólapátolásról szól

Az már most is jól látszik, hogy a jövő héten sem változik a nagytérségű, kontinens léptékű időjárási helyzet. A Kárpát-medencébe tartósan északnyugat felől érkezik a hideg, általában száraz levegő, és ha át is vonul front, azt nagy sebességgel teszi. Így bár átmenetileg kifehéredhet itt-ott a táj, komoly téli helyzetre, hóakadályokra nem számíthatunk.

Tehát idén már nincs remény?

Az előrejelzések januárra még egészen tiszta képet adnak, a februárról azonban ez már messze nem mondható el (egy esetleges márciusi hidegbetörésről már nem is beszélve). Bőven lehet még alkalom arra, hogy legalább pár napra az ország nagy részét belepje a hó, de tegyük hozzá, erre megbízható előrejelzés nincs, és az elmúlt évek tapasztalatai, valamint az éghajlatváltozás sem ezt a lehetőséget erősítik. Reménykedni persze még lehet…

Nyitókép: Ritka fotó a behavazott debreceni Nagyerdőről január 9-én – Czeglédi Zsolt/MTI

 

#Időjárás#Belföld#tél#január#havazás#hóhelyzet##klímaváltozás#előrejelzés#cikkek az időjárásról

Címlapról ajánljuk