Belföld

Az NNK szerint két északkeleti településen is veszélyes a levegőminőség

rtl.hurtl.hu

2022. január 3. 19:49

A szelesre forduló időjárás javíthat a helyzeten.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint veszélyes a levegőminőség Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, Putnokon egészségtelen, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben és Salgótarjánban pedig kifogásolt a magas szállópor-koncentráció miatt.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy veszélyes levegőminőség esetén kerülniük kell a szabadban tartózkodást a gyerekeknek, várandósoknak, időseknek, valamint a krónikus légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek – emlékeztet az MTI.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fűtési szezonban gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, amikor a szennyező anyagok a földfelszínhez közel megrekednek, és koncentrációjuk gyorsan megemelkedik. Ez leginkább a völgyekben elhelyezkedő településekre jellemző, ahol a helytelen fűtési módok – nedves vagy kezelt fa, egyes szénfajták, műanyag égetése – is rontanak a helyzeten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint ugyanakkor változékonyabbra fordul az időjárás, erős szél várható, így javulhat a levegőminőség északkeleten is.

Nyitókép: ipari hó Kazincbarcikán 2020. január 4-én – Fotó: MTI / Vajda János

#Belföld#Időjárás#levegőminőség#légszennyezettség#sajószentpéter#kazincbarcika

Címlapról ajánljuk