Mínusz 50 fokos hidegre készülnek az Egyesült ÁllamokbanSarki légtömeg érte el az országot, Seattle-ben már mínusz 20 fok van, de Floridában és Texasban is fagyokra figyelmeztetnek.
Külföld

Mínusz 50 fokos hidegre készülnek az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 20:46

Sarki légtömeg érte el az országot, Seattle-ben már mínusz 20 fok van, de Floridában és Texasban is fagyokra figyelmeztetnek.

Évtizedek óta nem tapasztalt hidegre, havazásra és szélviharokra, valamint ezzel járó áramkimaradásokra készülnek az Egyesült Államok középső államaiban a karácsonyt megelőző napokban és az ünnep idejére. Számos államban már szerdán is jóval fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

A szokatlanul hideg sarki légtömeg északnyugat felől érte el az országot. Hatása az Egyesült Államok szinte teljes területén érzékelhető lesz, a következő napokban a déli államokat is eléri.

Az amerikai meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki az ország teljes középső területére, az ünnepre utazást tervezőket óvatosságra kérték. Seattle repülőterén már szerdán csaknem 200 járatot kellett törölni. Az északi államokban szerda reggel már mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet, de a déli Texas nagy részén is fagypont alatt volt a hőmérséklet. Dallasban csütörtökön az előrejelzések szerint már nem emelkedik a hőmérséklet mínusz 9 fok fölé.

Az előrejelzések szerint a következő napokban az ország legészakibb területein akár mínusz 50 foknál is hidegebb lehet, ami viharos széllel párosul. A hatóságok fokozott óvatosságra kérték a lakosságot, az állattartók figyelmét is felhívták arra, hogy helyezzék biztonságba állományukat.

A hideg levegő az előrejelzések szerint péntekre eléri a délkeleti Floridát, amelynek északi részein fagyra adtak ki figyelmeztetést, és a hatóságok külön felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy gondoskodjon a vízvezetékek védelméről.

A nagy hidegbetörést az úgynevezett poláris örvény szétszakadása teszi lehetővé, erről, illetve a Magyarországon várható határokról itt írtunk bővebben.

Nyitókép: Havazás az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Justin Lane.

#Külföld#hideg#fagy#egyesült államok#florida#áramkimaradás#texas#Időjárás#poláris légörvény

Címlapról ajánljuk