Külföld

Majdnem 150 éve nem látott hóesés Moszkvában, mínusz ötven fok Szibériában

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 8:54

Az orosz főváros repülőterein több mint hetven repülőjáratot töröltek, vagy késett, miközben Jakutszk városában mínusz 45 fokos hideget mértek

Korán érkezett a tél Oroszországba. Moszkvában a mérések 145 éve történt kezdete óta nem jegyeztek fel olyan erős hóvihart december 3-án, mint vasárnap. Ez előző napi rekordot 1980-ban mérték – jelentette a TASZSZ. Az orosz hírügynökség közlése szerint az erős havazás miatt a három nagy moszkvai repülőtéren összesen 73 repülőjárat késett, vagy törölték azokat.

Közben szokatlanul erős hideg támadt Jakutföldre, ahol egyes vidéki területeken mínusz 50 Celisius-foknál is hidegebbet mértek. A terület fővárosában, Jakutszkban a hőmérséklet mínusz 44 és mínusz 48 Celsius-fok között volt – jelentette a Reuters.

Hogy miként lehet élni, dolgozni, vásárolni és egyáltalán meglenni ilyen elképesztő fagyban, Észak-Norvégiában és Alaszkában élő magyarok mesélték el idén márciusban a Fókusznak:


Tavaly januárban volt hasonló hideg a szibériai területen, akkor mínusz 54 fokot mértek Jakutszkban, míg egyes vidéki területeken mínusz 67 fok is volt.  

2021 januárjában egy hónapig nem ment mínusz 40 fok fölé a hőmérséklet Jakutföldön, ami még ottani mércével is hosszú időnek számít:


Nyitókép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#hideg#tél#moszkva#oroszország#szibéria#jakutszk#Jakutföld

Címlapról ajánljuk