Belföld

A Nobel-díjas Krausz Ferenc volt iskolájában nincs fizika tanár

rtl.hurtl.hu

2023. október 12. 12:02

Tóth Endre szerint nincs egy fizika tanár sem abban a móri általános iskolában, ahova Krausz Ferenc járt. Ezt érdeklődésünkre a Klebelsberg Központ megerősítette.

„Krausz Ferenc, a nemrég fizikai Nobel-díjat kapó kiváló magyar tudós a Fejér megyei Móron született. Kisdiákként a móri Radnóti Miklós Általános Iskolába járt. Ebben az általános iskolában jelenleg nincsen fizika tanár” – közölte Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője a Facebookon.

A móri iskola honlapján szerepel egy fizika tanár, de ő már korábban nyugdíjba ment és nem tanít – ezt az iskola erősítette meg Tóth kérdésére. A Momentum politikusa arról is beszámolt, hogy most egy földrajz-biológia szakos tanárnő tartja a fizika órákat.

Nyilván ez egyáltalán nem egyedi eset az országban, hiszen óriási hiány van természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokból. Tavaly mindössze 28-an jelentkeztek első helyen fizika tanárnak az egész országban

– teszi hozzá Tóth Endre.

Frissítés: Megkerestük a Belügyminisztériumot és a Székesfehérvári Tankerületi Központot is az ügyben a kérdéseinkkel. A Klebelsberg Központ Stratégiai és Kommunikációs Főosztályától érkezett válasz, azt írják: 

A Móri Radnóti Miklós Általános Iskolában a nyár folyamán történt nyugdíjazások során megüresedett fizika tanári álláshely jelenleg valóban betöltetlen. A pedagógus pótlására minden tőlünk telhetőt megtettünk és megteszünk. Minden más tantárgyból megfelelő végzettségű és szakképzettségű pedagógus látja el a tantárgyak oktatását.

Aggodalommal figyeli a tanári szakma jelenlegi megbecsültségét Krausz Ferenc, aki a héten kapott fizikai Nobel-díjat. Az állami tévének nyilatkozva azt kérte a döntéshozóktól, tegyenek meg mindent, hogy helyreálljon a tanári szakma becsülete, különben nemhogy Nobel-díjasai, tanárai sem lesznek Magyarországnak.

Hogy az MTI tudósításában mi szerepelt mindebből, és mit reagált az RTL Híradó kérdésére az állami hírügynökség, kiderül ebből a videóból:


 Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#radnóti miklós általános iskola#mór#krausz ferenc#tóth endre#momentum mozgalom#fizika#tanár

Címlapról ajánljuk