Tudomány-Tech

Krausz Ferenc az ukrajnai gyerek helyzetére hívta fel a figyelmet Nobel-előadásán

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 17:21

Főként a tudományos eredményekről volt szó, de a háborút is megemlítette Krausz.

Megtartotta Nobel-előadását pénteken a Stockholmi Egyetemen Krausz Ferenc fizikus, aki két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva veheti át az idén a fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért, írja az MTI.

Nagy érdeklődéssel kísért előadását azzal zárta, hogy felhívta a figyelmet az Ukrajnában zajló háborúban érintett gyermekek helyzetére.

Mint minden gyerek a világon, ők is megérdemlik az esélyt

– mondta a fizikus, aki létrehozott egy egyesületet is az ukrajnai gyerekek támogatására.

Mint a Svéd Királyi Tudományos Akadémia képviselője a díjazott tudósok kutatásainak jelentőségét hangsúlyozva bevezetőjében elmondta: „új eszközöket adtak az emberiségnek az elektronok világának felfedezésére az atomokban és molekulákban”.

Az elektronok világában a változások rendkívül rövid idő, néhány tized attoszekundum (a másodperc milliárdod részének milliárdod része) alatt zajlanak le. A díjazottak kísérleteik során olyan ultrarövid, attoszekundumos fényimpulzusokat hoztak létre, amelyek felhasználhatók az atomokon és molekulákon belüli folyamatok mérésére.

A díjazottak közül elsőként Anne L'Huillier tartotta meg előadását Az attoszekundumos impulzusokhoz vezető út címmel, s ezt Pierre Agostini előadása követte Az attoszekundumos impulzussorozat keletkezése címmel. A harmadikként a pódiumra lépő

Krausz Ferenc elsőként a Svéd Tudományos Akadémiának mondott köszönetet Nobel-díjáért, majd családját, magyarországi tanárait, osztrák és német kollégáit, valamint a világ tudományos közösségét is köszöntötte.

Az Attoszekundumos fizika: a szubatomi mozgások feltárása című előadásában felidézte, hogy tudományos munkásságát az vezette, hogy megértse az elektronok attoszekundumos mozgását. Beszámolt az áttörő eredményről, amelyet kutatócsoportjával 2001-ben sikerült elérniük, amikor a világon elsőként hoztak létre attoszekundumos fényimpulzusokat.

Az előadásban visszatekintett a nagy felfedezésekre, amelyekre tudományos munkájában támaszkodott, felsorolta a tudósokat - köztük bécsi egyetemi professzorát, Arnold Schmidtet -, akik a legnagyobb hatással voltak rá, majd részletesen felidézte az elmúlt két évtizedben végzett kutatásainak állomásait. Végül arról is beszámolt, hogy eredményeiket hogyan lehet felhasználni az orvosi diagnosztikában, egyebek mellett a rákszűrések hatékonyabbá tételében, amellyel kapcsolatban kitért a magyarországi kutatásokra is.

Korábban az RTL Híradó is beszámolt arról: rászoruló kárpátaljai és menekült ukrán gyerekeknek adja a Nobel-díjjal járó pénzjutalmát Krausz Ferenc. A fizikus az RTL Híradónak azt mondta, éppen tanárokat toboroznak, hogy korrepetálni tudják a háború miatt nehéz helyzetbe került gyerekeket. A tudós azt is elárulta, most elsősorban azt kutatja, hogyan lehet a lézert a rákdiagnosztikában használni.


Nyitókép: YouTube / Nobel Prize

#Tudomány-Tech#krausz ferenc#nobel-díj#előadás#ukrajna#gyerekek#alapítvány#fizika

Címlapról ajánljuk