Belföld

„Soha többé karatét nem fogok oktatni” – a bántalmazó edző interjút adott az RTL-nek, azt akarja, hogy az ő gyerekét is védjék meg

Moskovics JuditMoskovics Judit

2024. július 20. 16:16

Tagadja, hogy bántalmazta tanítványait, és ügyvédjével jogi lépést tesz a „rágalmazók” ellen A. Tibor. A karateedző élete legsötétebb pillanatának nevezte, ami a Szolnoki Kalandparkban történt, és állítása szerint az eset után napokig a tenyerén hordta a kisfiút, akit felrúgott. Sajnálja, hogy elvesztette Orbán Viktor bizalmát. Családja számtalan fenyegetést kap az eset óta, és szeretné, ha a „gyerekvédők” az ő négyéves kisfiát is megvédenék. 

Teljesen vállalhatatlan. Életem legsötétebb pillanata. Én soha többé gyerekeket, illetve karatét nem fogok oktatni. Nem tudok kellőképpen bocsánatot kérni, bár a megkeresett anyukával és a kisfiúval találkozom hamarosan. Nagy örömömre elfogadják a bocsánatkérésemet személyesen

– fogalmazott az RTL Híradónak szombaton Spanyolországból adott telefoninterjúban az a karateedző, aki a héten nyilvánosságra került felvétel szerint durván felrúgott egy 7 éves kisfiút a Szolnoki Kalandparkban. Mint arról beszámoltunk, a fiúnak a bántalmazás ellenére nem esett komoly baja, bukósisakot viselt. A megdöbbentő eset azonban lelki megrázkódtatást jelentett neki és azoknak a gyerekeknek is, akik a közelből látták a felkavaró jelenetet.

A szombat esti RTL Híradó riportját itt láthatják, az alábbiakban pedig az A. Tiborral készült interjú hosszabb változatát olvashatják.

Hosszasan beszélgettek a tóparton

A. Tibor a történtekről most azt mondta, a helyszínen leült a kisfiúval a tó partjára, és nagyon hosszasan bocsánatot kért tőle, „mert éreztem, hogy az a sötét pillanat, ami az életem legsötétebb pillanata, rendkívül helytelen és megbocsáthatatlan, és egy teljesen felvállalhatatlan cselekedet volt”. Nemcsak tőlük akar bocsánatot kérni, hanem a teljes magyar harcművész- és sportvilágtól – mondta.

A Híradó korábban beszélt a felrúgott kisfiú édesanyjával, aki azt mondta, a fiú egészen a mai napig magát hibáztatja a történtek miatt, ő pedig semmit sem hallott a történtekről egészen addig, míg a felkavaró videó nyilvánosságra nem került. Az edző csak annyit mondott neki, hogy „volt egy kis összeröffenésük, de rendezték”.


A. Tibor most azt mondta, a kisfiút a bántalmazás utáni  napokban „én a tenyeremen hordtam, és nagyon jó barátságot kötöttünk, és 

ezzel a kisfiúval odáig eljutottunk, hogy pénteken ő maga jelentkezett karatéra, a tábor utolsó napján, majd hétfőn az édesanyjával jöttek.

A. Tibor úgy gondolja, hogy a kisfiúban „semmilyen lelki nyom nem maradt”, de ezt nem tudhatja biztosan, „ezért személyesen is elmegyek, és bocsánatot kérek”.

Arról, hogy hogyan tudná jóvá tenni a történteket, a karateedző azt mondta, hogy eleget tesz bármilyen kérésnek, amit a szülő megfogalmaz felé. Ha kell, terápia jelleggel is segítséget nyújt a kisfiú számára, „ha kell, tanítom bármilyen mozgásra”. 

Ha a karate tanításától el vagyok tiltva, attól nem vagyok eltiltva, hogy egy családi ház kertjében labdázzak egy kisfiúval

– tette hozzá. Nem hiszi persze, hogy labdázni hívnák a kertbe a kisfiú szülei mondta még erről az RTL Híradó kérdésére, csak azt akarja jelezni, hogy bármit megtenne.

Mégis mi történt ott a kalandparkban? Mi vezetett oda, hogy bántotta a kisifiút? Erre a kérdésre A. Tibor nem akart válaszolni, azt mondta, ez egy hosszabb interjú tárgya lenne.

Tagadja, hogy megrögzött bántalmazó lenne

A Híradónak pénteken nyilatkozott az edző volt tanítványa és barátnője, aki súlyos testi-lelki bántalmazásról adott számot, amit A. Tibor mellett elszenvedett. A Fókusznak pedig egyik volt tanítványa részletezte, hogy az edzéseken a „combost vagy gyomrost?” lett a szállóige, azaz hogy melyik testrészére kéri a hibázó tanítvány az ütést, rúgást. „Felállított, kaptál egy gyomrost, összeestél” – fogalmazott.


A. Tibort természetesen ezekkel az állításokkal is szembesítettük. Azt mondta, hogy semmi nem igaz, és a nyilvánosság előtt történő rágalmazásért feljelentést fog tenni az ügyvédjével, és az állítások valótlanságát nagy részben dokumentumokkal is tudja igazolni. Azt állítja, hogy nem bántotta a tanítványait, hanem 

a harcművészeti szellemiségnek megfelelő módon, sportszakmailag és pedagógiailag helyes módon tanítom őket. Ebben természetes módon nem lehet elkerülni különféle ütések, rúgások becsapódását az edzőteremben.

Azt azonban tagadta, hogy ez nevelési módszer lenne, úgy fogalmazott: „képzelje el, hogy ön tanít valakit valamilyen technikára, és bemutatja rajta a technikát. Vagy fordítsuk meg, ő bemutatja: el tudja képzelni, hogy az én testemen hány tanítvány nőtt fel, hányszor törték el a bordámat?”

Arra a felvetésre, hogy ő felnőtt férfi, míg a bántalmazással összefüggésben nőkről, gyerekekről van szó, a karateedző azt mondta, a gyereket az egyesületükben „sporttudományos módszerekkel, rendkívüli odafigyeléssel, pedagógiai elvek mellett” nevelik. 

Semmilyen retorzió, büntetés és különféle olyan negatív jelenség nincs ebben a történetben, amit a sajtó sugalmaz, és erőszakos embernek állít be engem

– fogalmazott. A. Tibor szerint az egyesületi tag „nagy bajnokok ezeket mind el fogják mondani a bírósági perben, amennyiben sorra kerülnek. A különféle rágalmak, mely szerint én erőszakos cselekményeket hajtottam végre edzéseken, teljesen kizártak, az életemmel, a tudatommal összeegyeztethetetlenek. Nem így élek – tette hozzá.

Mostani feleségével való kapcsolatáról azt mondta: „Tízéves házastársi kapcsolat és azt megelőző ismeretség alatt soha semmilyen erőszakos cselekményre nem emlékszik velem kapcsolatban. (…) Soha semmilyen félreérthető mozdulatot nem tettem vele.” Elmondása szerint több mint egy évig laktak közös lakásban mint tanítvány és mester, és csak egy év után jöttek össze, „11 hónapig közöttünk még tekintet sem volt úgy, hogy együtt főztünk, együtt laktunk, mindennap együtt mentünk edzésre. 11 hónapig udvaroltam neki úgy, hogy ő úgy gondolta, hogy nem is udvarolok neki.” Tehát A. Tibor szerint csak a média állította be úgy, hogy ő cserélgette a lányokat. Kérdésünkre válaszolva azt mondta, azért terjesztenek róla ilyeneket, mert 

elképesztő az az irigység, ami engem körbevesz.

A. Tibort, aki kitüntetést vett át néhány éve a még államtitkár Novák Katalintól, arról is megkérdeztük, mit szól hozzá, hogy Orbán Viktor is elítélte pénteki rádióinterjújában a kalandparkban történteket.

A miniszterelnök úrnak mindenben igaza van. Az utolsó szóig. Nagyon sajnálom, hogy az ő bizalmát is elveszítettem.

Fenyegetéseket kap

Képzelje el, hogy itt van velem a négyéves kisfiam, aki naponta halálos fenyegetéseket kap, a családom kiirtásával fenyegetnek

– mondta A. Tibor, aki szerint „önök, akik nagy gyermekvédők, most legyenek szívesek a sarkukra állni, és tegyék meg, hogy a Híradóban közzéteszik, hogy itt van egy édesanya és egy négy és fél éves gyermek, akit naponta száz és száz üzenettel, száz és száz különféle torz megkereséssel ki akarnak irtani, rájuk akarják gyújtani a házat, meg akarják ölni, fel akarják darabolni őket” – fogalmazott. A karateedző szerint ez „ugyanolyan, mint az a kisfiú, akit én bántottam, és ez nem méltányos”. Mert az ő fiáért bezzeg nem állnak ki a gyermekvédők.

Rendőrségi feljelentést nem tett egyelőre a fenyegetések miatt, de az ügyvédje hétfőn jogi lépéseket tesz. Az edző elmondta még, hogy az igazságszolgáltatás elől nem menekül, "nem is fogok, nem ilyen ember vagyok, mindig vállaltam a tetteimért a felelősséget, de

azért az szörnyű, hogy mindenféle előzetes információkérés nélkül ennyi rágalom terjedjen, ilyen lincskeltő hangulat alakuljon ki úgy, hogy nincs egy épeszű ember, aki azt mondja, na, álljunk már meg egy picit.

 

 

 

#Belföld#szolnoki kalandpark#karate#edző#bántalmazás#gyerekbántalmazás#ma

Címlapról ajánljuk