Fókusz

„Felállított, kaptál egy gyomrost, összeestél” – volt tanítványa szerint mindennapos volt a bántalmazás a gyerekfelrúgó edzőnél

Morva AnnaMorva Anna

2024. július 18. 19:11

A hét és fél éves Roli napokig magában tartotta, hogy bántalmazták, még édesanyjának sem mert róla beszélni. A karatemester a szolnoki kalandparkban rúgta fel a kisfiút, majd percekig magára hagyta a földön, sőt az anya beszámolója szerint utána még verbálisan is abuzálta a gyereket. Az édesanya minderről csak akkor értesült, amikor kikerült a felvétel az internetre. A jászberényi karateegyesület vezetőjének korábbi tanítványa szerint nem ez az első eset, hogy a férfi fizikailag bántalmaz és megaláz egy gyermeket. Hagyó Márton azt mondta a Fókusznak, ezek már több éve is mindennaposak voltak az óráin. A férfi felkavaró részleteket árult el az edző módszereiről.

Szívszaggató pillanatokat élt át annak a kisfiúnak az édesanyja, aki egy videón keresztül látta, mit művelt fiával az a nevelő, akire rábízta egy táborban. A 7 és fél éves Rolit egy szolnoki kalandparkban rúgott meg úgy a felügyelője, hogy percekig mozdulni sem tudott.

„Már a szolnoki rendőrség hívott, és mondták, hogy jönnek. Ahogy letettem a telefont, egy másik anyuka küldte át nekem ezt a videót, hogy láttam-e” – kezdte az RTL-nek a beszámolóját az édesanya.

És hát azt hittem, hogy ott csuklok össze, tehát gyomorgörcs, és az összes szőr állt rajtam, mert én erről semmit nem tudtam. Akkor odahívtam Robit, és kérdeztem, hogy mi volt, mondja el nekem

– tette hozzá. A kisfiú napokig magába fojtotta, még az anyukájának sem beszélt arról, hogy bántalmazták. Fel sem foghatta, hogy mi történt vele, sőt azt hiszi, megérdemelte, amit az edző tett, mert annyira rossz volt.

Meglepődött, hogy én most már tudok róla, és még akkor is félt, hogy ő esetleg tényleg rossz, és hogy ezt ő okozta, ő a hibás. És azóta is nem tudom, hányszor megkérdezte, hogy most akkor nem ő volt a hibás? És mondtam, hogy nem. Egy felnőtt nem tehet ilyet

– mondta az édesanyja. A felkavaró jelenet azután történt, hogy a kisfiú egy társával összekülönbözött, miközben sorban álltak a mászófal előtt. Anyja szerint Roli fél az ilyen kihívásoktól, nagyon érzékeny kisfiú, ezért is lett feszült, amikor sorra került volna. Ezt látva az edző – aki egyébként a jászberényi karateegyesület vezetője – megbüntette.

Nem túlzás, hogy életre szóló traumát is elszenvedhet egy gyerek, ha ilyen történik vele. Anyja ezért amikor csak teheti, elmagyarázza fiának, hogy ami történt, nem az ő hibája.

Az édesanyával készült interjút hosszabban is megnézheti az alábbi videóban.

„Felállított, kaptál egy gyomrost, összeestél”

„Ez a videó, ez az egyperces videó tökéletesen összefoglalja a 35 évet. Abszolút erről szólt. Nagyon sokan megtalálták a számításaikat ebben az egyesületben, akik például családon belüli erőszakot vagy bármilyen bántalmazást itt tudtak kiélni a gyengébbeken” – erről már Hagyó Márton beszélt, aki alig 10 éves volt, amikor megtetszett neki az a jászberényi karateegyesület, amit a fenti videón látható férfi vezetett. Azt mondta a Fókusznak, hogy 2 hónapig bírta, mert már gyerekként érezte, hogy valami nem stimmel az edzéseken.

Egy meghatározó mondata volt, ami nagyjából belém is égett, hogy ha valamit rosszul csináltál, vagy büntetni akart, hogy »combost vagy gyomrost kérsz büntetésnek?«

– kezdte a megrázó élménybeszámolót.

Akkor akár egy 10-15-20 éves gyereket felállított, a csoport addig megállt, végig kellett nézni, hogy valaki vár egy combost, egy gyomrost. Hogyha gyomrost kértél, akkor nyilván a combodra, olyan helyre ütött, ahol nem számítottál rá. Felállított, kaptál egy gyomrost, összeestél

– tette hozzá Hagyó. Azt mondta, a videót látva szembesült azzal, milyen káros közegből szállt ki. Szerinte a nagy köztiszteletnek örvendő edző rendszeresen visszaélt erejével, és durván bántotta tanítványait:

Ebben a közösségben szinte mindennapos volt az erőszak, a fölösleges erőszak, egymás abuzálása, szinte klikkekre osztódott maga az egyesület is. A tagoknak egy része fizikálisan erősebb volt, viszont mentálisan sokkal nagyobb problémával küzdött, és ezt itt tudta levezetni.

„Felállított, kaptál egy gyomrost, összeestél” – volt tanítványa szerint mindennapos volt a bántalmazás a gyerekfelrúgó edzőnél
Hagyó Márton – Forrás: Fókusz

A karateedző szerdán közleményt adott ki, majd megszüntette az egyesület oldalát, de időközben valóságos lincshangulat alakult ki a férfi ellen a kommentelők között. A pszichológus szerint nem véletlenül vált ki ekkora dühöt egy ilyen videó, ahol tisztán és védhetetlenül látszik, mit jelent egy gyermek elleni fizikai erőszak. A fenti videóra kattintva a szakember véleményét is megnézheti, valamint az édesanya is hosszabban mesél még a történtekről.

Évekre börtönbe kerülhet

A karateedző akár börtönbe is kerülhet – mondta Tuza Péter ügyvéd az RTL Híradónak. Szerinte a nyomozó hatóság azt is vizsgálni fogja, hogy a férfi korábban követett-e el hasonló bűncselekményt. Ha igen, az súlyosbító körülménynek számít.

Tuza Péter úgy fogalmazott: „Súlyos testi sértés kísérlete – márpedig itt a Jóisten által biztosított jóság, hogy a gyereknek nem tört el semmije – az 3 évig terjedő szabadságvesztés. A kiskorú veszélyeztetése meg 5 évig terjedő szabadságvesztés lehet.” Azt, hogy hogyan reagált a történtekre a Magyar Karate Szövetség, megtudhatják a Híradó alább megnézhető riportjából.

 

#Fókusz#Videó#szolnok#kalandpark#gyermekbántalmazás#karate#ma

Címlapról ajánljuk