Belföld

Orbán Viktor adómentes borravalót akar, és a szolnoki gyerekbántalmazásról is megszólalt

rtl.hurtl.hu

2024. július 19. 8:04

Orbán Viktor miniszterelnök szerint harmatgyenge volt az Európai Bizottság teljesítménye az elmúlt öt évben. Ezért nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását, azonban megjegyezte: a német politikus nem a politikai ellenfelük. Donald Trumphoz hasonlóan Orbán adómentessé tenné a borravalót, és szerinte „elviselhetetlen, tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt”, és az ügy következményekért kiált. 

Magyarország nem támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását, mert az a teljesítmény, ami az elmúlt öt évben az Európai Bizottság nyújtott, harmatgyenge volt – mondta a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök kifejtette, szerinte „a zöld átmenetben kudarcot vallottunk, és leromboljuk az európai ipart, ha ez így megy tovább”. Orbán úgy látja, a háború ügyében nem a békére, hanem az ukránok melletti háborús részvételre összpontosítunk, ugyanakkor megjegyezte:

Von der Leyen nem a politikai ellenfelünk. 

Szerinte fontos megérteni, hogy az uniós politika sajátos, az itthon megszokottól eltérő rendszerben működik. „Von der Leyen a mi alkalmazottunk. A Bizottság elnökének az a dolga, hogy a miniszterelnökök által megszabott irányvonalat hajtsa végre. Az igazi probléma nem az, hogy ő mit csinált, illetve mit nem, hanem hogy a miniszterelnökök hagyták, hogy ezt csinálja, illetve hogy ne csináljon többet” – vélekedett. 

Megjegyezte, ő az uniós politika súlypontját a tagállami állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban keresi. Azért nem támogatta a bizottsági elnököt, mert véleménye szerint rendszeresen kiadtak egy irányvonalat, például a zöld átmenet terén, de migrációügyben is, és ehhez képest gyenge volt a teljesítmény.

„Jobb végrehajtót, jobb főtitkárt kellett volna találnunk” – fogalmazott Orbán. A német politikust támogatta a néppárti, a szocialista és a liberális frakció is. Von der Leyen a szavazás előtt tartott beszédében – neve említése nélkül – élesen kritizálta Orbán Viktort moszkvai látogatása miatt, amiről nem tájékoztatta előre az uniós szerveket. 

Azt javaslom, hogy ne tekintsük politikai ellenfélnek Von der Leyent. Az ember a saját alkalmazottját ne tekintse ellenfélnek, az mégiscsak abszurd dolog lenne. Tekintsük politikai ellenfélnek azokat a – leginkább háború- és migránspárti – miniszterelnököket, akik szerintünk Európa szempontjából hibás álláspontot képviselnek


– fejtette ki Orbán. A magyar miniszterelnök szerint további politikai ellenfeleik azok a pártvezetők, akik az EP-ben „Magyarország ellen dolgoznak”. Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjét említette, aki szerinte „közismerten magyargyűlölő, háborúpárti, migrációt támogató ember”. Az európai parlamenti választásokról azt mondta, hogy a „szuverenisták” nagy előretörést értek el, a Patrióták Európáért lett a harmadik legnagyobb frakció, és nemsokára újabb szövetségeket kötnek majd.

 Előretörés sikerült, áttörést még nem értünk el, arra a nemzeti választásokon kerülhet sor 

– fogalmazott az EP-választások eredményeiről. 

Mint ismert, a Marine Le Pen vezette francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés a relatív többséget sem tudta megszerezni az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában az első fordulós győzelme után. Orbán szerint noha Franciaországban elmaradt az áttörés, jönnek újabb választások, a novemberi amerikai elnökválasztáshoz is nagy reményeket fűz. „Továbbra is tartom azt az előrejelzésemet, hogy az év végére a patrióták a nyugati világban többségbe fognak kerülni” – bocsátkozott jóslatokba.

Noha Orbán úgy látja, „Von der Leyen és az európai liberálisok naiv emberek ”, nem nyerészkedni akarnak, és szerinte „nem mondható, hogy Soros György-féle dollárspekulánsok zsebében lenne ő vagy más európai vezetők.”

Trump gazdasági terveit másolná

A sokak által kritizált kijevi és moszkvai „békemissziójáról” azt mondta: „Én vagyok az egyetlen Európában, aki mind a két féllel beszélt, a felek nem akarnak békét. Mind a két fél úgy gondolja, hogy a háború folytatása nekik hoz erőt. Mind a két fél azt reméli, hogy előnyt szerez, és ez javítja a helyzetet a ki tudja, mikor induló béketárgyaláson.” Ezután kitért a Donald Trump elleni merényletkísérletre.

Hála Istennek az elnök úr nem engedte, hogy lelőjék 

– fogalmazott a magyar kormányfő, hozzátéve, hogy szerinte ez újabb bizonyítéka annak, hogy háborúpárti erők hajtanak végre merényleteket békepárti politikusokkal szemben. 

Orbán egyébként elmondása szerint a napokban beszélt Trumppal, akinek gazdasági terveit követendő mintának tekinti. Példaként felhozta, hogy a republikánus elnökjelölt adómentessé tenné a borravalót. 

Orbán szerint sem kell, hogy a borravalót adó terhelje.

Tűrhetetlen a gyerekbántalmazás

Mint azt megírtuk, kedden került nyilvánosságra egy felvétel arról, hogy múlt csütörtökön egy karateedző felrúgott egy 7 éves kisfiút a szolnoki kalandparkban. A gyerekek egy jászberényi küzdősport-egyesület táborával mentek el a kalandparkba, ahol bántalmazta az edző. Kirúgta a lábát, amitől fejjel a földre esett. Volt rajta bukósisak, így szerencsére nem esett komoly baja. A bántalmazás a többi gyereket is felzaklatta, volt, aki elsírta magát. Az RTL Híradónak megszólalt a bántalmazott kisfiú anyja, Tóthné Nagy Judit, aki szerint „ez nem egy egyszeri eset volt, és dühít, hogy ilyen előfordulhat”.

Elviselhetetlen, tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt, ahol egy karatemester felrúgott egy gyermeket

– mondta az interjú végén Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ügy következményekért kiált, ilyen nem fordulhat elő egy nyári táborban. Aki a tábort működteti, az tartozik felelősséggel a szülők felé, nem szervezhet tábort, aki nem tud megfelelni ennek. A kormánynak az a feladata, hogy ezt betartassa – zárta szavait Orbán. 

Arról nem kérdezték a miniszterelnököt, hogy a kérdéses edzőt – akinek egykori tanítványa szerint szokásos viselkedése volt a kalandparkban látható – Novák Katalin miért tüntette ki néhány évvel ezelőtt, amikor még államtitkár volt.

Elviselhetetlen, tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt, ahol egy karatemester felrúgott egy gyermeket

– mondta az interjú végén Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint az ügy következményekért kiált, ilyen nem fordulhat elő egy nyári táborban. Aki a tábort működteti, az tartozik felelősséggel a szülők felé, nem szervezhet tábort, aki nem tud megfelelni ennek. A kormánynak az a feladata, hogy ezt betartassa – zárta szavait Orbán. Arról nem kérdezték a miniszterelnököt, hogy a kérdéses edzőt – akinek egykori tanítványa szerint szokásos viselkedése volt a kalandparkban látható – Novák Katalin miért tüntette ki néhány évvel ezelőtt.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#interjú#kossuth rádió#ursula von der leyen#európai bizottság#újraválasztás#Európa#donald trump#szolnoki kalandpark#gyermekbántalmazás#borravaló#háborúpárti

Címlapról ajánljuk