Belföld

Szentkirályi Alexandra visszalépése, egy megfenyegetett polgármesterjelölt és VV Csaszi füstbe ment terve – vasárnap választ az ország

rtl.hurtl.hu

2024. június 8. 16:57

,Szentkirályi Alexandra pénteken visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől és arra kérte a fideszes szavazókat, támogassák Vitézy Dávidot az önkormányzati választáson. Vasárnap azonban az EP-képviselőkről is döntünk, a pártok listavezetői közül egyedül csak Deutsch Tamás nem adott interjút az RTL-nek, noha korábban ígértet tett rá. De nem csak EP- és önkormányzati képviselőket választunk, azt is el kell dönteni, ki maradjon a ValóVilág villájában: VV Csaszi vagy VV Kikidi?

Holnap választunk

Péntek reggel Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán jelentette be, visszalép a főpolgármester-jelöltségtől. 

„Vége hát a színjátéknak” – így reagált Karácsony Gergely Szentkirályi Alexandra távozására. Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott „sötét és cinikus politikai alku született.”

A Fidesz jelöltjének visszalépése döntő hatással lehet a budapesti főpolgármester-választásra.

A Medián korábbi, május végi kutatása azt mutatta, hogy Szentkirályi visszalépésével Vitézy Dávidnak akár esélye lehet legyőzni Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója akkor még azt mondta, nem tud olyan forgatókönyvről, ami a kormánypárti jelölt visszalépéséről szólna.

Az RTL-nek korábban Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is azt mondta, saját esélyeik szempontjából nincs jelentősége annak, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép-e.


Magyar Péter az RTL-nek adott interjújában még Szentkirályi Alexandra visszalépése előtt arról beszélt egyik budapesti főpolgármester-jelöltet sem támogatja, mert senkit sem tart alkalmas jelöltnek. A Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője azt reméli, hogy ezen a választáson ki fog derülni, hogy ők lehetnek majd a Fidesz egyedüli kihívói 2026-ban. 


Deutsch Tamás az egyetlen EP-listavezető, aki nem adott interjút az RTL Híradónak. A többi listavezetőhöz hasonlóan Deutsch Tamástól is interjút kértünk, és bár ígéretet tett rá, mégsem vállalta a beszélgetést.


Durvul a kampány

Úgy akarták átrajzolni az egri választókerületeket fideszes politikusok, hogy azzal a saját esélyeiket növeljék a választáson – ez derült ki a Partizán által nyilvánosságra hozott titkos hangfelvételből. Azon a Heves megyei közgyűlés alelnöke és Pajtók Gábor országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a megyei jegyző segítségét is kérték ebben. Ő az RTL Híradónak azt mondta, senki nem kért tőle semmit, csak kérdéseket tettek fel neki. 


Az ország fele szerint az EP-választás tétje, hogy béke lesz vagy háború, tízből négy magyar pedig már azzal is egyetért, hogy az EU vezetői mögött Soros György és családja áll – derült ki a Závecz Research RTL számára készített felméréséből.

Magyar Péter közben petíciót indít azért, hogy a Fidesz fejezze be a háborús kampányt, mert az félelmet kelt a gyerekekben. Ezt Orbán Viktor Békemeneten elhangzott beszéde után jelentette be. Magyar sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy feljelentést tesz a miniszterelnök ellen rémhírterjesztés miatt. Varga Mihálytól pedig azt várná el, hogy még a választások előtt mondja el milyen megszorításokra készül a kormány.


A miniszterelnök 2007-ben még ki akarta iktatni a kampányokból „az emberek félrevezetéséül szolgáló, manipulációs eszközként üzemelő” politikai reklámokat. A Fidesz ma már uniós szinten is bajnok a hirdetésekre költött összegeket tekintve. Hatszor annyit költött a kormányoldal, mint az ellenzék együttvéve.


Gyerekeket használt a kampányban, ezért elmarasztalták Nagykőrös fideszes polgármesterjelöltjét. A politikus az RTL Híradónak azt mondta: szerinte nem hibázott, ezért a Kúriához fordul az ügyben. Többek között azzal érvelt, hogy a helyi tűzoltóságnál megtartott eseményen „nem, mint polgármester, hanem mint a tűzoltóság képviseletére jogosult személy” vett részt. 


A járda közepére, akár fejmagasságba is felszerelhetők a választási plakátok kampányidőszakban a Nemzeti Választási Iroda szerint. Pedig ezek a táblák alaposan megnehezítik a gyalogosok, vagy biciklisek közlekedését, sőt, balesetveszélyesek is lehetnek – erről az rtl.hu írt


Szerda éjszaka verték szét a Budapest 7. kerületében induló, Élhető Erzsébetváros Egyesület hirdetését. De a civil szervezet szinte összes plakátját megrongálták, amivel a polgármesterjelöltjük szerint csaknem 6 millió forintos kárt okoztak nekik. Garai Dórát – állítása szerint – ráadásul telefonon is zaklatni kezdték. Feljelentést tett, a BRFK pedig rongálás miatt nyomoz.


Békemenet

A háborúról szólt a 10. Békemenet. Arról kérdeztük a résztvevőket, mekkora esélyt látnak a kormánykommunikáció által újabban emlegetett atomháborúra, és mit tehet ellene egy tucatnyi Fidesz-képviselő. Pontosan kinek és hogyan kell elfoglalnia Brüsszelt, és vajon tényleg minden ellenzéki politikusról azt gondolják-e, hogy háborúba küldené a magyar fiatalokat? Kiderült az is, miért mondhat köszönetet Rákay Philip Magyar Péternek. 


A szombati Békemenet estéjére Londonba, a Bajnokok Ligája döntőjére utazott Rogán Antal a családjával – derült ki a 444.hu riportjából. A miniszter a brit főváros egyik legdrágább luxushoteljében szállt meg, ahol akár 3 és félmillió forintba is kerülhet egy éjszaka. Rogán Antal a portálnak azt mondta: a bevallott jövedelme nem kevés. A meccsre számos kormányközeli vállalkozó is magángéppel repült, Rogán Antal azonban nem árulta el, mivel utazott.


Ha már foci, a Borkai Zsoltot zsarolók közül egyedül Póczik József volt válogatott focistát mentették fel. A vád szerint a társaság tagjai 12 millió forintot kértek azért, hogy titokban maradjanak a kompromittáló felvételek, amelyek Győr akkori fideszes polgármesteréről készültek. Ketten több mint egy év letöltendő börtönt, ketten pedig felfüggesztettet kaptak. Borkai Zsolt nem akart reagálni az ítéletre.


Árvizek

Hat és fél méteres szinten tetőzött a Duna csütörtök délben a Szigetköznél. Budapesten szombaton tetőzött, de a rakpartokat már csütörtök este 8-tól teljesen lezárták. 


Villámárvizet okoztak a viharok országszerte. Zalaboldogfán a gyerekeket traktorral mentették ki egy házból, máshol a lépcsőházba tört be körülbelül 20 centi magasan a víz. A Tolna megyei Nagymányokon a helyiek szerint 70 milliméter csapadék hullott rövid idő alatt, van olyan család, akinek a bútorai, gépei is tönkrementek. A katasztrófavédelem szerint országszerte 160 esetben kérték a hétfői vihar miatt a tűzoltók segítségét.


Egészségügy

Hetekig nem volt fekvőbeteg-ellátás a szegedi gyermeksebészeten: a belügyminiszternek kellett intézkednie. Hétfőtől egy másik épület műtőjét használhatja a szegedi gyermeksebészet, így már nem kell utaztatni a súlyos betegeket. A Népszava írt először arról, hogy hét hete nincs fekvőbeteg-ellátás az osztályon, emiatt több mint 200 műtétet halasztottak el. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára azt mondta az RTL Híradónak, hiába keresték az egyetemet és az államtitkárságot, végül csak a belügyminiszter intézkedett az ügyben.


Karsai-ügy

Két ALS-beteg életvégi döntéssel kapcsolatos kérését is elutasította Sulyok Tamás államfő. Karsai Dániel azt kérte, hogy az elnök a jövőben adjon kegyelmet az életvégi döntés véghezvitelében segédkezőknek, míg Dunavölgyi Erzsébet azt, hogy éljen törvénykezdeményezési jogával az aktív eutanázia lehetővé tételéért. Sulyok Tamás arra hivatkozással utasította el a kéréseket, hogy az általános kegyelemmel magához vonna jogalkotó és ítélkező hatásköröket, törvényt kezdeményezni pedig csak kivételes esetben fog.


Az Emberi Jogok Európai Bírósága még kötelezheti a magyar államot, hogy alkosson jogszabályt az életvégi döntésekről.  


Pedofil-ügyek

Egy közpénzből megrendezett gyerektáborban tarthatott foglalkozást a bicskei pedofilügy másodrendű vádlottja, ezt az Átlátszó írta meg. A férfi 2019-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert négy rábízott gyereket molesztált az intézményben. A napközis tábort egy olyan alapból fizették, ami a Miniszterelnökség alá tartozik. A tárca az RTL Híradó megkeresésére azt írta: kizárólag a szervezők felelőssége, hogy kit hívnak meg.


Nem bűnös – mondta az a volt görögkatolikus pap, akit kiskorú lányok molesztálásával vádol az ügyészség, és ezért 12 évre fegyházba küldenék. A férfi nem tett vallomást a tárgyaláson. A vád szerint öt lányt zaklatott – köztük a legfiatalabb 9 éves – lelki vezetőként és hittantanárként a korábbi munkahelyein: iskolákban és egy lakóotthonban Hajdú-Bihar megyében. Az ügyész felsorolta, hogyan molesztálhatta a tanítványait a pap. Megpróbált a lányok bizalmába férkőzni, hozzájuk ért, egyiküknek üzeneteket küldött. 


11 ezer pornográf képet és videót tartott gyerekekről mobiljain az a tatabányai férfi, akit 7 év börtönre ítélt szerdán a bíróság. Egy internetes csevegőalkalmazáson gyűjtötte be a felvételeket, majd azokat továbbküldte másoknak is. A képeken 12 év alatti gyerekek is voltak. Az utolsó szó jogán megbánta bűnét. Az ítélet nem jogerős, mert enyhítésért fellebbezett. 


Oktatás

Nem akarja kifizetni az elmaradó túlórapénzekért perelő tanárokat a Székesfehérvári Tankerületi Központ – erről először a Népszava írt. A tankerület szerint nem jár plusz pénz az eseti helyettesítésekért és a 8 órán túli munkáért sem. A tanárokat képviselő ügyvéd szerint a tankerület érvelése cinikus. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az államnak peren kívül kellene rendeznie a követeléseket.


Sorsok

A Székesfehérvárról származó Fodor Barbara extrém takarítóként dolgozik New York legmocskosabb bugyraiban. Munkája túlmutat a fizikai takarításon, hiszen a rendrakás egyben az ott élők lelkiállapotának javítását is szolgálja. 


Minősíthetetlen hangnemben zaklatja valaki Marjai Juditot és a halálát kívánja. A hozzászólások 99 százaléka nettó mocskolódás, trágár szavak sokszor összefüggéstelen sora. A fotós eleinte nem akart ezekkel foglalkozni, nem válaszolt, kitörölte a kommenteket és az üzeneteket, de újabb és újabb kitalált nevek mögé bújva, a zaklató mindig más és más profilról támadta. A Fókuszban mesélte el megpróbáltatásait:


Azt hitte, hogy átmegy előtte, de ehelyett a gyalogos széttette a kezét, ő pedig 120-szal elütötte – ez volt az utolsó balesete Molnár Péter mozdonyvezetőnek, aki már nyolcat élt át munka közben – erről a Híradónak mesélt. Azt mondja, nem tudja elfelejteni az ütközéseket, pedig egyiknél sem ő hibázott. Szerinte nagyon hasznos, hogy ilyen esetekben pszichológus is segít nekik feldolgozni a történteket. Idén már harminc vasúti karambol történt, ezért a MÁV és a rendőrség figyelemfelhívó kampányt indított.


Tragikus

Utolsó pillanatig küzdhetett az életéért az a hajdúszováti kisfiú, aki egy kivezető csövön ülve nézhette a halakat, amikor a vízbe esett. A gyerek anyja, amint megtudta, mi történt, a fia után ugrott. A nő megtörten beszélt a tragédiáról az RTL Híradónak. Azt mondta, olyan erős sodrású és mély volt a víz, hogy őt is a rokonoknak kellett kimentenie. Végül a tűzoltók találták meg a nádba kapaszkodó kisfiú holttestét, aki az utolsó erejével még próbált kievickélni a vízből. 


Sztárok és box

Visszatérnek a Sztárbox bajnokai a Hell Boxing Kingsben, megvannak a műsorvezetők is. Tavaly Budapesten jelentette be Roy Jones Jr., hogy ő lesz a Hell Boxing Kings szakmai fővédnöke. A bokszlegenda akkor tíz ország öklözőit biztatta arra, hogy jelentkezzenek a versenyre, aminek összdíjazása több százmillió forint. A Sztárbox hírességei is ringbe szállnak, mi pedig megmutatjuk kik lesznek az egyedülálló sportesemény műsorvezetői. Berki Mazsi, Istenes Bence és Brasch Bence képviselik majd Magyarországot az eseményen.


ValóVilág

VV Csaszi tervébe kis hiba csúszott, így végül nem azzal megy párbajozni, akivel eredetileg szeretett volna. Közben egy néző, Ruben költözhetett be a villába, elárulta, kivel randizna szívesen:


Cápák között

A Cápák próbálták megérteni a NextMeet alkalmazás létjogosultságát, de az applikáció megálmodójával, Szabó Balázzsal folytatott beszélgetésük végére sem tudták értelmezni üzletileg, ráadásul az életszerűsége is megkérdőjelezhető volt számukra.


Egy 18 éves vállalkozó a Cápák előtt improvizált, vagyis jegyzetek és komoly előkészületek nélkül pitchelt a stúdióban. Balogh Petya szerint ez egy merész húzás volt Szatmári Zalántól.


Sárospataki Albert szerint nagyon ritka az olyan összeszedett vállalkozó, mint Fehér Melinda. A tunki-tunki tulajdonosa több Cápától is kapott ajánlatot, de végül Sárospataki Albert győzte meg.


The Floor

Minden fővárost felismernél egy vaktérképen? Teszteld tudásod a The Floor játékosaival!


Vese, tüdő vagy vakbél? Kitalálod, hogy milyen emberi testrészt látsz a képen?

#Belföld#a hét videói#választás#ep#Európa#európai parlament#pedofil-ügy#Cápák között#the floor#ValóVilág#Sztárbox#politika#egészségügy#oktatás#karsai dániel#ma

Címlapról ajánljuk