Belföld

Bérpapírjaikkal a kezükben tiltakoztak a minisztériumnál a felsőoktatási dolgozók

rtl.hurtl.hu

2024. április 11. 21:41

Hankó Balázs államtitkár szerint nem annyit keresnek a felsőoktatási dolgozók, amennyit állítanak, ezért a demonstrálok bérlapjukkal vonultak ki a minisztériumhoz.

Bérpapírjaikkal vonultak a felsőoktatási dolgozók a Kulturális és Innovációs Minisztérium épülete elé, hogy Hankó Balázzsal tárgyaljanak – írja a 444.hu.

Háromezer dolgozó írta alá a négy megmaradt állami egyetem, az ELTE, a BME, a Zeneakadémia és a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyílt levelében megfogalmazott bérköveteléseit, amelyet március 20-án postázták a felsőoktatásért felelős államtitkárnak. Választ nem kaptak, ezért csütörtökön a minisztérium elé vonultak a felsőoktatási dolgozók, hogy személyesen tárgyaljanak Hankó Balázzsal.

Mivel az államtitkár szerda este a parlamentben azt mondta, hogy nem annyit keresnek a felsőoktatási dolgozók, amennyit állítanak, ezért mindenki a bérpapírjaival érkezett a demonstrációra.

Így meg tudták mutatni, valójában mennyi a nettó keresetük. A demonstráción nem csak az egyetemi oktatók vettek részt, jelen voltak például épületkarbantartók is. Az államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket egy 45 perces tárgyalás erejéig. A demonstráció szervezői szerint álláspontjaik nem sok pontban közeledtek, de a kétszer 15 százalékos alapbér-kiegészítésre lát esélyt. Mivel a többi követelésük egyelőre nem valósul meg, április 17-én a minisztérium elé vonulnak.

Siralmas a felsőoktatásban dolgozók bére

A közoktatásban dolgozó 140 ezer pedagógusnak februártól átlagosan 32,2 százalékkal emelték a bérét. Hiába hasonlóan méltatlan az egyetemi oktatók fizetése, rájuk nem vonatkozott a béremelés. Így előfordulhat, hogy egy frissen végzett gyakornok pedagógus jobban keres, mint az az egyetemi docens, aki levizsgáztatta. A Híradó által megkérdezett egyetemi tanársegéd nettó 250 ezer forintot keres két diplomával, a szakszervezet szerint legalább 50 százalékos béremelésre lenne szükség.


Így azok az egyetemek, melyeket még nem szerveztek ki alapítványokba, egyre nehezebb körülmények között működnek. A Reggeli vendégei Szakadát István a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék tanszékvezetője és Ferenczi Attila, az ELTE BTK PDSZ képviselője voltak. Mindketten méltatlan körülményekről számoltak be.


Nyitókép: Róka László / MTVA / Bizományosi 

#Belföld#Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete#felsőoktatás#demonstráció#minisztérium#hankó balázs

Címlapról ajánljuk