Belföld

Túl kevés diák kerül be egyetemekre, a kormány átalakítaná a felvételi rendszert

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 14:46

Eddig szigorították a hallgatóvá válás feltételeit, ami túl jól sikerült.

A Jelen információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter vezetésével a kormány átalakítaná a felsőoktatási felvételi rendszert, mert túl kevés diák kerül be a hazai egyetemekre.

A lap szerint az átalakítás sok tekintetben visszatérést jelentene a 2010 előtti rendszerhez, ugyanis az egymást követő Orbán-kormányok alatt 140 ezerről 99 ezerre esett a jelentkezők, és 98 ezerről 73 ezerre a felvettek száma.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb versenyképességi jelentése szerint azonban az elmúlt 7-8 évben Magyarországon a munkaerőpiac eljutott a növekedésének maximumáig, a további bővülést a képzettség alacsony szintje gátolja. A jelentés azt állítja,  hogy 70 ezerről 100-110 ezerre kellene emelni a felvett hallgatók számát, illetve 50-ről 70 ezerre a végzettséget szerzőkét évente.

A Jelen szerint csak kis részben magyarázza a demográfiai csökkenés a felvételizők számának csökkenését. További ok, hogy 2016-tól bevezették az emelt szintű érettségit, mint alapkövetelményt az egyetemi felvételihez. Ezzel rengeteg olyan fiataltól vágták el a felsőoktatásba lépést, akik nem a legjobb színvonalú középiskolákba jártak, illetve akiknek a szülei nem tudták finanszírozni az emelt szint teljesítéséhez szükséges magántanárt.

A lap úgy értesült, Csák János minisztériumában azt tervezik, hogy az egyetemi felvételi egyetlen feltétele a jövőben a középszintű érettségi legyen, az egyetemek pedig arra kapnának jogot, hogy mit írnak még elő, mit honorálnak extra felvételi pontokkal.

A 2022-es felsőoktatási felvételi adatok alapján néhány egyetemen ugyan bővült a felvettek száma (IBS, Nyíregyházi Egyetem, Milton Friedman Egyetem, ELTE, Semmelweis Egyetem stb.), ám az olyan intézmények, mint Pécsi Egyetem, a Debreceni Egyetem vagy a győri Széchenyi István Egyetem jelentős számú hallgatót bukott. Drasztikusan csökkent a felvett diákok száma például az egri Eszterházy Károly Egyetemen, a Szent István Egyetemen, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE).

Utóbbi intézményben a 2021-es 130 új hallgató helyett idén csak 84 felvett diákkal indul az első évfolyam, aminek valószínűleg köze van az SZFE új vezetése miatt kialakult közéleti konfliktusnak.


Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#felsőoktatás#felvételi#egyetem

Címlapról ajánljuk