Belföld

Itt vannak a felsőoktatási felvételi ponthatárok: ezeken az egyetemi szakokon volt a legmagasabb

rtl.hurtl.hu

2022. július 21. 20:39

Orvos, rendőr, pszichológus, építészmérnök szakon is eldőlt, ki tanulhat állami ösztöndíjjal és kinek kell költségtérítést fizetnie.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.

Idén a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. a fővárosban a Városligetben szervezte meg a Pont ott partit, ahol a felvételizők a ponthatárok mellett a felsőoktatási lehetőségeket bemutató programokon is részt vehetnek.

A diákok 20 órától, a bevált gyakorlat szerint, SMS-ben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhatnak a ponthatárokról.

Az egyetemek közleményeiből és a nyilvános ponthatárokból a következők derültek ki:

Az ELTE-n a legmagasabb ponthatárt idén is a jogászképzésen húzták, 475 pont kellett az állami ösztöndíjas helyhez a maximális 500-ból. A második legmagasabb ELTE-s ponthatár a pszichológia alapszakon született, legalább 452 pontra volt szükség az ingyenes képzésre.

Az ELTE legnagyobb létszámmal induló alap- vagy osztatlan szakjai: jogász (778), programtervező informatikus (659), gyógypedagógia (602) és pszichológia (411). A mesterszakok közül a legnépszerűbb a vezetés és szervezés (294), a pszichológia (274), a pénzügy (167) és a marketing (146). Összesen 11 355 diák került be az egyetem képzéseire.

478 ponttal lehetett bekerülni a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapképzésére, itt ez volt a legmagasabb ponthatár. Ezt a szakot követte a magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok szak, ahol 477 pontos határt húztak.

Összesen 2059-en jutottak be a Corvinusra a 2022-es felvételin: alapszakon 1530-an, mesterképzésen 452-en, osztatlan képzésen 77-en kezdhetnek szeptemberben.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a legmagasabb ponthatárt a mechatronikai mérnök szakon húzták, 429 pontot. Építészmérnök szakra 425 pontra volt szükség az állami ösztöndíjhoz, de vegyészmérnök szakra elég volt 385 pont is.

Idén összese 4776 felvételizőt vettek fel a Műegyetemre.

A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakára 441 pont kellett az állami ösztöndíjhoz.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán 434 pont kellett a bűnügyi (bűnüldözési) szakhoz nappali tagozaton, de adó- és pénzügynyomozó szakon már elegendő volt a 379 pont is.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: Pont ott parti a Városligetben 2022. július 21-én. / RTL Híradó

#Belföld#felsőoktatás#felvételi ponthatárok

Címlapról ajánljuk