KERESÉS search-close

egyetem

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "egyetem"

Egekben az albérletárak: kinek, milyen tapasztalata van?

A felvételi ponthatárok kihirdetése után az albérletárak még feljebb kúsztak. Az egyre dráguló lakásokat kevésbé tudják megfizetni a tanulók, akik sokszor még a diákhitel maximálisan felvehető összege mellett is dolgoznak. A budapesti kollégiumokba háromszoros a túljelentkezés, míg a vidéki kollégiumoknak a kétharmada is telített. Így marad a hosszas, keserves lakáskeresgélés.

Rekord alacsonyra csökkent a szabadfelhasználású diákhitel kamata

40 ezer forintot takaríthat meg egy átlagos hallgató, miután rekord alacsonyra csökkent a szabadfelhasználású diákhitel kamata júliusban. A többség eddig havi 70 ezer forintot vett fel, az igényelhető legmagasabb összeget. A diplomát szerzők átlagosan 7 év alatt törlesztenek, a bedőlt hitelek aránya pedig alig 1%-os a Diákhitel Központ szerint.

3000-rel több diák jutott be az egyetemekre, mint tavaly

3000-rel több diák jutott be az egyetemekre, mint tavaly. Tegnap este hirdették ki a ponthatárokat. A legtöbb pontot idén a Pécsi Tudományegyetem germanisztika szakán kellett elérni, 500-ból 490-et. A legnépszerűbb szakok idén a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing és a mérnökinformatikus képzések.

Hallgatók élesztettek újra egy idős oktatót Szegeden

Hallgatók élesztettek újra egy idős oktatót Szegeden. Focizás közben lett rosszul a Szegedi Tudományegyetem egyik idős oktatója, társai, majd a vizsgázó testnevelés szakos hallgatók élesztették újra. A diákoknak ugyanis kötelező tantárgy az újraélesztés, egyikük épp fél éve tanulta. Dina Dániel azt mondta Híradónknak, ösztönösen cselekedett.

Roskadozó falak közül az elit orvosi egyetemre

Rostás Gusztáv története mondhatni sikertörténet. Először nem is mert túl nagyot álmodni: az öcsödi körülményekből elérhetetlennek tűnő orvosi pálya helyett, az ápolói szakmát tűzte ki magának. Első útja pedig a könyvtárba vezetett, ahol egy anatómia könyvet szeretett volna kikölcsönözni – de a könyvtáros azt mondta, nem lehet.

A CEU örül, de garanciát kér a maradásra

A CEU csak akkor köt megállapodást a Müncheni Műszaki Egyetemmel, ha a magyar kormány garantálja, hogy az amerikai képzéseik is maradhatnak Budapesten. Orbán Viktor korábban a Néppárt kérésére megígérte, hogy az egyetem továbbra is kutathat és taníthat Budapesten. De a magyar kormány nem a CEU-val, hanem a bajor kormánnyal akar egyeztetni arról, hogyan segítsék az intézményt.

Fedezd fel a gazdaságtudomány szépségeit!

Közeleg a felvételi jelentkezési határideje, sokan most hozzák meg életük legfontosabb döntését. A BME rengeteg lehetőséget kínál, többek között a Gazdaságtudományi Karon lévő szakokon. Dr. Lógó Emma, oktatási dékánhelyettes, valamit Dr. Nemeslaki András, tanszékvezető, meséltek a gazdaságtudomány szépségeiről.

Egy középkorú férfi vesztette életét a kollégiumi tűzvészben

Egy ember meghalt, amikor szerda este kigyulladt a Károli Gáspár Református Egyetem egyik kollégiuma a fővárosban. Több, mint 90-en menekültek a tűz és a hatalmas füst elől, sok kollégistának minden holmija odaveszett. A halálos áldozat nem diák volt, hanem az egyik vendégszoba lakója, egy középkorú férfi. A tűzvészről készült további felvételeket és a szemtanúk beszámolóit megnézhetik ITT

DRÁMAI FELVÉTELEK: Ég az egyetem teteje

Kiégett az egyik egyetemi épület teteje a franciaországi Lyonban. Jól látszik a felvételeken, hogy hatalmas a füst, és robbanások hangja is hallatszik. Az épületet éppen felújítják, de egyelőre nem közölték, hogy keletkezett a tűz. Az egyetemen azt mondták, egyelőre nem tudnak sérültekről és a tüzet ellenőrzésük alatt tartják.

Költözik a CEU – előzmények és következmények

25 év után lezárul egy korszak egy nemzetközi hírű magyar egyetem életében. Hétfőn eldőlt, hogy a CEU Bécsbe költözik, a képzésének csak egy kis része marad Budapesten, az, amelynek a végén nem kapnak amerikai diplomát a diákok. Az elmúlt másfél évben rengetegen emelték fel a szavukat a CEU-ért, de az egyetem és a kormány között nem született megállapodás. A vita másfél éve robbant ki, nehéz volt kibogozni, mi is valójában a probléma.

Bejelentették: Bécsbe költözik a CEU

Bécsbe megy a CEU. Jövő szeptemberben már az osztrák fővárosban kezdhetik meg a diákok az egyetem amerikai képzésén a tanulmányokat. A rektor szerint a kormány elüldözte az egyetemet Magyarországról. Budapesten a képzések mindössze ötöde marad. A kormány szerint ez csak "egy Soros-féle politikai blöff", ezért nem foglalkoznak az üggyel. Az ellenzék diktatúráról beszél.

Értesülésünk: Eldőlt, Bécsbe költözik a CEU

Az egyetem vezetése máig adott határidőt a kormánynak arra, hogy aláírja a CEU budapesti működését garantáló nemzetközi megállapodást. Ez azonban nem történt meg. A döntést az intézmény részéről hivatalosan nem erősítették meg, de hétfő délutánra nemzetközi sajtótájékoztatót hívtak össze. A kormány kérdésünkre azt közölte: az egyetem ultimátumaival nem foglalkoznak. Ma tüntettek is az intézmény mellett. A tiltakozók a budapesti Kossuth téren jelképesen eltemették az oktatás szabadságát.

NEHÉZSÉGEK: Vakvezető kutyával albérletbe?

Vakvezető kutyájával keres albérletet Budapest belvárosában egy látássérült egyetemista fiú, de azt mondja, mindenhonnan elutasítják. A négy éves fekete labrador, Fülöp gazdája szerint a kutya jól nevelt és semmi kárt nem tenne lakásban.

Hajas László fia Amszterdamba költözött

Hajas László fia, Dávid Amszterdamban tanul tovább, így a mesterfodrász az elmúlt napokat a fia költöztetésével töltötte.

Veszélyben az egyetemi gender szak

Megszűnhet a társadalmi nemek tudományával foglalkozó egyetemi képzés Magyarországon. A gender szak megszüntetését azzal indokolják, hogy gazdaságtalan, és a munkaerőpiacon nincs szükség itt végzett szakemberekre. Egyetemi oktatók szerint durván megsértené az egyetemek autonómiáját, ha végül elfogadnák a javaslatot.

CEU: mi mindent megtettünk

Bécsbe költözhet a CEU, ha nyárig nem születik megnyugtató megállapodás arról, hogy hosszú távon Budapesten maradhat az egyetem - ezt a Soros György alapította intézmény rektora mondta.

Szabados Ági egyetemistáknak mesélt a híradózásról

Szabados Ági nem csak a tévé képernyőjén gyakorolja szakmáját, hanem tanítja is. Időről-időre előadásokat tart érdeklődő egyetemistáknak - legutóbb a Corvinus Egyetem kommunikáció szakán mesélt híradózásról, tévézésről.

Egyre népszerűbb a duális képzés

December 22-én indult a 2018. évi általános felsőoktatási fevételi eljárás. Ettől a naptól kezdve elkezdődött a jelentkezés a szeptemberben induló alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. Rami és Tibi vendége a témával kapcsolatban Dr. Fehér Orsolya, az SZIE egyetemi adjunktusa és dékánhelyettese, valamint Pesti Richárd, élelmiszermérnök duális hallgató volt.

Hátrányban vannak a vidékiek a továbbtanulásban?

Többnyire hatalmas anyagi előnnyel indulnak a budapesti egyetemisták azokkal szemben, akik vidékről érkeznek a fővárosba tanulni. Körülbelül mennyiből tud megélni Budapesten egy egyetemista? Illetve az egyetemek mennyiben tudják segíteni a megélhetésüket?

Itt az élő példa arra, hogy gyerek mellett is lehet diplomát szerezni!

Ezek a kicsik az óvoda padlója helyett az egyetemét koptatják. Mindezt persze azért, hogy anyukájuk bármikor megszoptathassa őket. Ezek az anyukák egyelőre úttörők, de itt az élő példa arra, hogy bizony gyerek mellett is lehet diplomát szerezni.

Fókusz 2017-12-07


szerző:
2017.12.07. 17:20
Szabados Ági gombócmániás!

Ági az egyetemi évei alatt kezdett el kacsingatni a főzés felé, és szeretne minél többet tanulni és fejlődni a versenyben. A műsorvezető kedvenc gyerekkori ételeit is elárulta: a szilvás gombóc, a paradicsomos húsgombóc és a gombócleves is hatalmas favoritja volt!

Íme 3 híresség, akik valójában doktorok!

Mi a közös Liluban, Dobó Ágiban és Thuróczy Szabolcsban? Sikeresek, tehetségesek és egy ország ismeri őket! De mi most nem erre gondoltunk, hanem valami egészen másra…

Több mint 72 ezer diák örülhetett a sikeres felvételinek

Informatikusból vettek fel a legtöbbet államilag finanszírozott helyekre, derült ki, miután kihirdették a felvételi ponthatárokat. Majd 106 ezren jelentkeztek a meghirdetett képzések valamelyikére, kicsit kevesebben, mint tavaly.

Az ERASMUS program már 30 éve segíti a fiatalokat!

Egy tanulmány szerint Magyarországon csak az emberek 37%-a beszél valamilyen idegennyelven. Ahhoz, hogy ez változhasson nagyon hasznos lehet különböző ösztöndíjakat igénybe venni. Bokodi Szabolcs és Laposa Zsófia az Erasmusról beszéltek, és arról, milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak.

Miért lett a CEU közellenség Orbán Viktorék szemében?

A CEU hiába világhírű egyetem, Magyarországon minden bizonnyal jóval kevésbé volt ismert, mint mondjuk az ELTE vagy a Corvinus. De a politika valamiért úgy akarta, hogy egyik pillanatról a másikra mégis célkeresztbe kerüljön. A CEU ügyében a kormány mostanra már a fél világgal szembekerült: megszólalt az Egyesült Államok, az Unió, világhírű tudósok és egyetemek... A kormányzat pusztán adminisztratív okokkal magyarázza, hogy miért változtatna a működésén, de a jelek szerint ezt a magyarázatot sokan nem találják kielégítőnek. Sem a tiltakozók, sem a tüntetők, akik már hetek óta utcán vannak. De miről is szól ez az ügy?

Nem örülnek a tiltakozásnak


szerző:
2017.04.12. 18:55
Nem örülnek a tiltakozásnak

Közös ügye az egyetemistáknak a CEU - ezt mondta Híradónknak több hallgató is. Bár a Corvinuson és a Debreceni Egyetemen is óvatosságra intik a hallgatókat, és a tanárokat, mindkét egyetemen nyíltan kiállnak a CEU mellett. Az ELTE egyik joghallgatója szerint azért, mert jogállamról tanulnak, de ezt nem látják maguk körül.

Fókusz 2017-04-05


szerző:
2017.04.05. 17:25

Trumpnak fizetnie kell


szerző:
2016.11.19. 18:50
Trumpnak fizetnie kell

Kártérítést kell fizetnie Donald Trumpnak. A leendő amerikai elnököt az általa alapított, és róla elnevezett egyetem hallgatói perelték be csalásért. Átszámítva összesen hét milliárd forintot kénytelen fizetni hatezer diáknak. A fiatalok elégedetlenek voltak az oktatás színvonalával. Az egyetem egyébként évekkel ezelőtt megszűnt.

Story Extra 2016-10-19


szerző:
2016.10.19. 16:55
Nem fogod elhinni, mit tenne Dávid magával, ha Vivien elvégezné az orvosit

A hallottak alapján arra következtethetünk, hogy Vivien letett bolygókutatói pályájáról, hogy valami másba vághassa a fejszéjét. Dávid lehet, hogy elhamarkodott kijelentést tett nagy döbbenetében?

Pánikhangulat az egyik híres egyetemen!

Két évvel ezelőtt brutális hír tartotta félelemben a Debreceni Egyetem hallgatóit és tanárait. Egy külföldi diákot szállítottak el az épületből, ebolára gyanakodtak. Az sem segített a helyzeten, a mentősök védőfelszerelésben mentek a helyszínre és steril körülmények között szállították el a tanulót. Sokan megijedtek, de aztán kiderült, maláriával álltak szembe az orvosok.

Sztárokkal izgultuk végig a ponthatárok kihirdetését

111 000 diák egyszerre örült, sírt és örömében pityergett tegnap este pontban 8 órakor, amikor kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A Fókusz az X-Faktor tehetségével, Benjivel együtt izgulta végig az utolsó perceket, mindjárt megmutatjuk, hogy az énekest felvették-e arra az egyetemi szakra, ahová jelentkezett.

Fókusz 2016-07-27


szerző:
2016.07.27. 18:55

74 ezer diákot vettek fel


szerző:
2016.07.27. 18:50
74 ezer diákot vettek fel

111 ezer diák várta kedd este a felvételi ponthatárokat. Közülük több mint 74 ezren be is jutottak valamelyik egyetemre, vagy főiskolára. Idén is tarolt az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Alap és mesterszakra több mint 8 ezer diákot vettek fel. A ponthatár váró helyeken óriási volt az izgalom kedd este.

PONT OTT PARTI: „Főiskolásnak lenni a legjobb dolog”

Tegnap este volt a nagy pontváró buli. A Fókusz riportere több hírességgel is összefutott a rendezvényen. Dombóvári István úgy emlékezett, hogy már 1875-ben is voltak ponthatárok, az Animal Cannibals szerint pedig, akármi is lesz az eredmény, mindig van ok a koccintásra.

Pitbull szokatlan szerepben!


szerző:
2016.06.06. 18:00
Pitbull szokatlan szerepben!

Egyetemi oktatóként pózol az amerikai rapper legújabb Instagram-képén, nem véletlenül. 3 év alatt 2 új magánegyetem létrehozásában segédkezett - ezekben az iskolákban többek között marketinget és menedzsmentet tanulhatnak a diákok.

Obama nagyobbik lánya rápihen az egyetemre!

Barack és Michelle Obama nagyobbik lánya, Malia nem csak amerika, hanem az egész világ egyik legjobb és leghíresebb egyetemére nyert felvételt: a Harvardra. Jogi tanulmányait már ősszel elkezdhetné, de ő nem sieti el a dolgot: egy évet egyelőre pihenéssel fog tölteni.

Fókusz Plusz 2016-03-26


szerző:
2016.03.26. 18:50
A szeretet ereje: egy édesanya, aki lányával együtt járta végig az egyetemet

Tiszteletbeli hallgatóvá fogadtak egy nyíregyházi édesanyát a Debreceni Egyetemen. Ildikó az elismerést kitartásáért és segítőkészségéért kapta, ugyanis mozgásban és beszédben korlátozott lányával végigjárta az egyetemet.

Fókusz 2016-03-21


szerző:
2016.03.21. 17:25
Mi lett a csodagyerekből?

Szász Marci huszonnyolc éves fejjel azt mondja ellenségének sem kívánja, amin átment onnantól kezdve, hogy néhány évesen zseninek kiáltották ki. Idővel tehetsége mérhetetlen súllyal nehezedett rá. Ráadásul miután tizenöt évesen egyetemista lett, szinte nap mint nap azzal kellett szembesülnie, hogy nem arra kíváncsiak mit tud, hanem azt kérik rajta számon, amit nem.

Szabados Ági új szerepben


szerző:
2016.03.16. 17:48
Szabados Ági új szerepben

Riporterkedik, Híradót vezet és már tanít is. Ági előbb a Szegedi Tudományegyetemen, majd a BME-n is tartott egy-egy órát a következő generációnak.

Palkovics László: csődgondnok vagy béketeremtő?

A magyar közoktatás totális központosítása nyomán, évek folyamatos – és eredménytelen – pedagógus tiltakozásai után egy miskolci gimnázium nyílt leveléhez több száz iskola csatlakozott. A közoktatásért felelős államtitkárt felmentették és helyére kinevezték Palkovics Lászlót, aki eddig a felsőoktatásért felelt, most már a teljes magyar oktatásért az óvodától az egyetemig. Magyarul: feladatát tekintve oktatási miniszter, beosztása államtitkár. Szombaton tömegtüntetés volt Budapesten. Most, egy sztrájkbizottság tárgyal a minisztérium egy másik államtitkárával egy 25 pontos követelésrendszerről, az oktatási kerekasztal vagy folytatódik, vagy nem, a tanárok viszont saját kerekasztalt szerveznek.

Gálvölgyi János levelezőn végezné el a pornóegyetemet

Létrehozták a világ első felnőttfilmes felsőoktatási intézményét, melyet egy – a szakmában elismert – színész álmodott meg. A speciális kurzusok elvégzéséről felvételt készítenek majd, így a diplomások reality sztárokká válnának az oktatás végére. Gálvölgyi János mellett Hajdu Steve is kedvet kapott a szokatlan iskolához…

Mennyibe kerül a diploma?


szerző:
2016.01.27. 19:15
Mennyibe kerül a diploma?

Nem is annyira minket, és nem is a magyar diákokat lepte meg a különbség. A külföldieknek esett le az álla, attól hogy hozzájuk képest milyen kevés pénzből és mennyi plusz munkahellyel egyetemista, vagy főiskolás nálunk valaki. A magyar diákok egy ötöde összesen harmincezer forintot próbál beosztani egy hónapban.

Ordító különbség a magyar és a külföldi diákok között

Nem is annyira minket, és nem is a magyar diákokat lepte meg a különbség. A külföldieknek esett le az álla, attól hogy hozzájuk képest milyen kevés pénzből és mennyi plusz munkahellyel egyetemista, vagy főiskolás nálunk valaki. A magyar diákok egy ötöde összesen harmincezer forintot próbál beosztani egy hónapban.
 

Végre kevesebb esőerdőt kell kivágni a szegedi egyetemisták miatt

Napra pontosan nyolc éve történt, hogy megkezdték a papír alapú index kivezetését a Szegedi Tudományegyetemen tanulmányi rendszeréből. Aki már életében állt sorba jegybeíratás miatt, tudja, hogy erről a pirosbetűs napról mindenképp meg kell emlékezni. Éljen január 27-e!

Mészárlás a pakisztáni egyetemen

Több mint húsz diák meghalt, és sokan megsebesültek egy pakisztáni egyetemen, amikor tálib fegyveresek rohanták meg és foglalták el az épületet szerda reggel. A kiérkező kormányerők több órás tűzharcban tudták ártalmatlanná tenni a támadókat. Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánban az utóbbi időben több halálos merényletet is végrehajtottak iszlám szélsőségesek.

Hősiesnek lenni egyszerű? Ki kezdi?

Népszerű, mint egy rocksztár, pedig nem énekel, hanem könyveket ír, Amerika vezető egyetemein tanít, szenvedélyesen kutatja az emberi természetet. Új könyvében korunk kiégett és céltalan férfiairól ír. Baló György vendége, Philip Zimbardo szicíliai bevándorlók gyerekeként született Amerikában. Most 82 éves, ma is aktív, és ő a legismertebb szociálpszichológus a világon.

Zimbardo: a szociálpszichológia rocksztárja!

Népszerű, mint egy rocksztár, pedig nem énekel, hanem könyveket ír, Amerika vezető egyetemein tanít, szenvedélyesen kutatja az emberi természetet. Új könyvében korunk kiégett és céltalan férfiairól ír. Philip Zimbardo szicíliai bevándorlók gyerekeként született Amerikában. Most 82 éves, ma is aktív, és ő a legismertebb szociálpszichológus a világon.

Terroristának nézték a terrorizmusellenes könyvet olvasó diákot

Mohammed Umar Farooq egy amerikai diák, aki nemzetbiztonsági tanulmányokat folytat a Staffordshire-i Egyetemen. Más szóval terrorizmusellenes szakon tanul, úgyhogy el is ment a könyvtárba, hogy olvasson egy kicsit a terrorizmusról. Nem kellett volna.

Egyetem mellett munka


szerző:
2015.09.22. 08:17
Egyetem mellett munka

Hiába a szülői támogatás, a felsőoktatás költségeihez a legtöbb hallgatónak munka nélkül nem lenne elég pénze ahhoz, hogy finan­szírozza az egyetemi éveit. Emiatt az egyetemisták 63 százaléka szabad idejében – többnyire részmunkaidőben – munkát vállal. Sokszor nem könnyű összeegyeztetni és nyilván nem kevés energiát vesz el a diákoktól, de legtöbben azt mondják: muszáj, mert másképp nem tudják fedezni a tanulmányi és megélhetéshez szükséges költségeiket. Mi a járható út a diákok számára? Joó Zsuzsanna karriertanácsadót kérdeztük!

Egyetemkezdők depressziója

Érettségi után, de még a főiskola, vagy egyetem előtt, meg talán az első pár hónapban is gólyaként nem könnyű érvényesülni, hiszen ilyenkor az ember kicsit magát is keresi, valahol a gyerekkor és a felnőttkor határán. Ez az élethelyzet és a nagy kérdés: MI lesz veled, ha megvan a papír?, bizony komoly krízishez vezethet. Hogyan lehet ezt áthidalni és mi lehet a szülők szerepe ilyenkor? Kovács Zsuzsanna, gyerekpszichológus volt a vendégünk.

Kész tények elé állították a dékánokat

Hiába tüntettek a hallgatók, lecsatolják a Corvinus Egyetemtől a három budai karát, és a gödöllői Szent István Egyetemhez integrálják. A campus dékánjai csalódottak, azt mondják Balog Zoltán a szerdai egyeztetésen kész tények elé állította őket. A miniszter azt mondta, azért döntött így, mert ezzel erősödik az agrárképzés. A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint ettől még senkinek sem kell Gödöllőre járnia.

Mégis feldarabolták a Corvinust


szerző:
2015.09.01. 18:40
Mégis feldarabolták a Corvinust

Elcsatolják a Corvinus Egyetem budai karait, ezek január elsejétől  a gödöllői Szent István Egyetemhez tartoznak. Több egyetem is átalakul, intézmények válnak szét és olvadnak össze – ezeket jelentette be kedden a felsőoktatásért felelős államtitkár. A Corvinust érintő változások miatt hallgatók és oktatók tüntettek a minisztérium előtt.

72 ezren lettek gólyák


szerző:
2015.07.24. 18:25
72 ezren lettek gólyák

Több mint 100 ezer diák várta csütörtök este a felvételi ponthatárokat. Közülük több mint 72 ezren be is jutottak valamely egyetemre vagy főiskolára. Idén is tarolt az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Téged felvettek? Megvannak a ponthatárok!

Tegnap este rengeteg jövendőbeli főiskolás és egyetemista sorsa eldőlt, ugyanis nyilvánosságra hozták az idén szeptemberben induló főiskolai és egyetemi szakok felvételi ponthatárait. A 8:08 az eredményekről és a legnépszerűbb szakokról, kérdeztük az eduline.hu szerkesztőjét.

Terhes vagy nem terhes Zimány Linda?

Amióta hazaérkezet Zimány Linda a bulvársajtó nem kímélte és több fals hír is napvilágot látott vele kapcsolatban, többek között megjelent egy kép, melyen állítólag úgy látszik, hogy terhes. Ezekre a hírekre ragált.

A tandíj felét kell visszafizetniük

A tandíj felét vissza kell fizetniük azoknak a hallgatóknak, akik nem szereznek időben nyelvvizsgát. A képzési idő másfélszerese alatt kell teljesíteniük. Ha nem sikerül, csak abban az esetben kérhetik az időpont felfüggesztését, ha éppen nyelviskolába járnak vagy külföldön tanulnak.

Több diák vállalhat munkát idén nyártól

Idén nyártól már a passzív féléves diákok is dolgozhatnak diákmunkában, így újabb 25 ezer hallgató kap lehetőséget arra, hogy a legálisan és ellenőrizhetően vállaljon munkát. De milyen szabályok vonatkoznak rájuk? Dr. Fiák István, a Diákész elnöke mondta el nekünk.

RTL II: Újra utcára vonultak az egyetemisták

A tiltakozók a felsőoktatási törvény tervezett módosításának visszavonását követelték az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A héten már másodszor tiltakoztak a hallgatók, a hétfő esti tüntetés után a felsőoktatási államtitkár bejelentette: megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak, valamint osztott marad a pszichológia képzés. A mostani demonstráción a hallgatók új egyeztetést követeltek a felsőoktatási törvény módosításáról.

Egyetemek: változások kérdőjelekkel

A magyar felsőoktatásban mostanában kialakult ritmus a következő: kiszivárgó információk – tiltakozások – esetleg tüntetések – a kiszivárgó információkhoz képest kormányzati visszavonulás. Ma összeült a felsőoktatási kerekasztal. Ha jól értjük, megállapodtak: marad a kommunikációs képzés, marad a nemzetközi kapcsolatok szak, marad az ipari formatervezés, de megszűnik az úgynevezett társadalmi tanulmányok alapszak. A hétfői tüntetést szervező egyetemisták azt írják, ők továbbra is „harcolnak, hogy tanulhassanak”.

Mégsem szüntetik meg a nemzetközi tanulmányok szakot

Ez a terv váltotta ki a legnagyobb elégedetlenséget a hallgatók és az oktatók körében. Több képzés viszont áldozatául esik a felsőoktatási törvény átalakításának, például a társadalmi tanulmányok. Ez derült ki a felsőoktatási kerekasztal keddi ülésén. A hétfőn utcára vonuló diákok szerint továbbra is veszélybe van az egyetemek autonómiája, ezért szerdára újabb demonstrációt szerveznek.

RTL II: Alapszakok megszűntetése miatt tiltakoznak

A Műegyetemen és az ELTÉ-n fórumot tartottak a hallgatók és az oktatók. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen a társadalomtudományi kar több szakát is megszüntetné a minisztérium javaslata. Az ELTÉ-n napközben egyfajta sztrájkot tartottak: az oktatók nem a tananyagot adták le, hanem a kormányzati koncepcióról beszélgettek a hallgatókkal.

Tiltakoznak a tervezett szakbezárások ellen

Hallgatók és oktatók tartanak fórumot az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen a tervezett szakbezárások miatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma péntek délután tette közzé a felsőoktatási átalakítási tervét. Ebből kiderült, megszüntetnék például a nemzetközi tanulmányok szakot is. Az ELTÉ-n attól tartanak, hogy egy ilyen döntéssel akár meg is szűnhet a Társadalomtudományi Kar.

A jövő egyeteme, az egyetem jövője

Az ember: megbecsült műszaki értelmiségi, aki már 48 éves korára akadémikus, ami Magyarországon ritkaság. 8 hónapja kapja magát és elvállalja a felsőoktatási államtitkárságot, négy hónappal később bevezetik a kancelláriarendszert az egyetemeken és vezetésével elkészül a legújabb, 2010 óta az ötödik reformterv. Palkovics László volt Baló György vendége.

5 év – 5 terv a felsőoktatásról

Egyre kevesebb hallgató és egyre kevesebb pénz az egyetemeken. Amúgy a gimnáziumokban is. Sok tehetség külföldön tanul. Szakok megszűntetéséről is hallani. 5 év – 5 terv a felsőoktatásról. A legújabb Palkovics László államtitkáré, aki műszaki akadémikus és teljesítményelvűvé tenné a felsőoktatást. Hogyan? Miből? Kivel? Mikorra? Mi köze a munkaerőpiacnak az egyetemhez? Magyarul Balóval 21:30-kor az RTL II-n!

Érdemes maradni, ha tanulhatunk külföldön is?

Oxford, Harvard vagy Cambridge. A világ elit egyetemei ma már a magyar diákokat is tárt karokkal várják. Arra voltunk kíváncsiak, miért éri meg rögtön a középiskola után külföldre menni, és hogy jobbnak számít-e egy átlagos európai egyetem az itthoninál?  Kilyén Tamás riportja.

Menni vagy menni? Lassan ez lesz a kérdés

Oxford, Harvard vagy Cambridge. A világ elit egyetemei ma már a magyar diákokat is tárt karokkal várják. Arra voltunk kíváncsiak, miért éri meg rögtön a középiskola után külföldre menni, és hogy jobbnak számít-e egy átlagos európai egyetem az itthoninál?  Kilyén Tamás riportja.

Szatírok: a mutogatás kényszere

Hetek óta ijesztgeti a szegedi egyetem bölcsészkarának diáklányait egy férfi. Szeméremsértő módon mutogatja magát, mindig terepszínű kabátban. Az intézmény biztonsági kamerája készítette róla felvételt. Legtöbbször a mosdóban és a folyosón látták. Őt a rendőrség keresi, szakértőink pedig elmondják, mit tegyünk, ha mutogatóssal, vagy szatírral találkozunk. 

A háromból egy szatírt még nem fogtak el

Szatír férfiak Szegeden. Az elmúlt hónapokban három is rettegésben tartotta a várost. Kettőt elfogtak a rendőrök: egyikük az erőszaktól sem riadt vissza, míg egy 60 éves férfi fényes nappal, egy forgalmas körúton riogatta a lakókat. Azt a fiatalembert azonban még keresik, aki az egyetem épületében mutogatta magát. A kar dékánja Híradónknak azt mondta: a diákoknak nem kell félni, biztonságban vannak.

Az egyetemek a hallgatókért harcolnak

Videók, plakátok, kabalák, vagy éppen ingyenes nyelvóra. Ezekkel próbálják meggyőzni a leendő diákjaik a felsőoktatási intézmények. A felvételi jelentkezés előtt van is miért harcolni a hallgatókért.

Ismerkedik az egyetemmel, de nem nyilatkozik

Már Szegeden van az új kancellár, és ismerkedik az egyetem vezetőivel. Devecz Miklós december vége óta a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Az átlásztóoktatás blog néhány nappal kinevezése után azt írta, hogy hamis doktori címet írt önéletrajzába.

Egyre több magyar diák megy külföldre

Ki hova megy, miért és meddig marad? A Fókusz riportere ezeket a kérdéseket tette fel azoknak a diákoknak, akik nemsokára egy másik országban lesznek főiskolások, egyetemisták.

Menni vagy maradni? Diákok, akik nem Magyarországon folytatják

Ki hova megy, miért és meddig marad? A Fókusz riportere ezeket a kérdéseket tette fel azoknak a diákoknak, akik nemsokára egy másik országban lesznek főiskolások, egyetemisták.

A Diákhitel buktatói


szerző:
2014.11.27. 08:40

A Diákhitel buktatói


szerző:
2014.11.27. 08:30
A Diákhitel buktatói

Rengeteg főiskolás és egyetemista veszi fel évről-évre a Diákhitelt, hogy finanszírozni tudja a tanulmányait, ám sokan nem számolnak a hitelfelvétellel járó kötelezettségekkel. Sokakkal előfordul, hogy a tanulmányaik befejeztével sem jutnak munkához, így fizetési nehézségeik adódnak, amikor a hiteltörlesztésre kerül a sor. Mi mindent kell szem előtt tartani a hitelfelvétel előtt és mire kell számítani a tanulmányok befejezése után?

Lövöldözés az egyetemen


szerző:
2014.11.21. 18:35
Lövöldözés az egyetemen

Újabb iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban. A Floridai Egyetem egyik volt diákja nyitott tüzet a könyvtárban. A támadó három embert lőtt le. Egyiküket kritikus állapotban vitték kórházba, két másik könnyebben sérült meg. A lövöldözőt agyonlőtték a rendőrök.
 

Megnevezték a leendő kancellárokat

Állami cégek volt vezetői, egy egykori fideszes polgármester, és egy korábbi futballedző is szerepel az állami egyetemek és főiskolák leendő kancellárjai között.
 

Már nyomoznak a gólyatábori erőszak miatt

Az egyetem jogi karán most előadásokat és fórumokat szerveznek - ezzel szeretnék megelőzni, hogy megismétlődjön, ami a gólyatáborokban történt.

Saját zsebre dolgoztak a diákvezetők

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata szerint, amely az egyetemek 2009 és 2012 közötti gazdálkodásáról készült, három egyetem hallgatói önkormányzatának vezetői is rosszul számoltak el pénzekkel. Egyes információk szerint voltak olyanok, akik havonta 6-800 ezer forintos ösztöndíjat vettek fel.

Pánik a Debreceni Egyetemen


szerző:
2014.09.16. 18:15
Pánik a Debreceni Egyetemen

Egy külföldi diákot ebola fertőzés gyanújával szállítottak kórházba. A mentősök védőmaszkban mentek érte, és különleges steril öltözetben vitték el. A kollégiumban sokan megijedtek. De mára kiderült, hogy a külföldi hallgató maláriás.
 

Brasch Bence hátat fordít a színpadnak

Bence úgy döntött, két évre visszavonul, és ismét iskolapadba ül. Szeptembertől ugyanis a Színház és Filmművészeti Egyetem tanulója lesz.

Egy édesanya, aki 4 év után megtöri a csendet

Négy év után elsőként a Fókusznak adott interjút a pécsi ámokfutó egyetemista édesanyja. Ákos lelőtte egyik csoporttársát, három másik embert pedig súlyosan megsebesített. 30 évet kapott. Az asszony szerint a büntetés kiszabásakor nem vették figyelembe gyermeke elmeállapotát.

Koleszkörkép: Mocsok, bűz és elkeserítő állapotok

Rejtett kamerával olyan kollégiumokban jártunk, ahová szülő talán be sem tenné a lábát. Míg vannak, akik ugyanezért a pénzért szállodában érezhetik magukat, sokan a túlélésre játszanak.

Mit kezdjünk magunkkal, ha nem sikerült a felvételi?

Kihirdették a felvételi ponthatárokat, de mit tegyen az, akinek nem sikerült bejutnia kedvenc egyetemére? Mit csináljon a következő évben, érdemes addig elkezdeni dolgozni, vagy folyamatosan készüljünk a következő megmérettetésre? Erről faggattuk szakértőnket.

Hujber Ferenc és a csalás kettős természete

Le akarja magáról vakarni a szűrőket, amin keresztül látják őt mások. Elege lett a körülötte lévő hazugságokból. Kezdte azzal, hogy saját hazugságát bevallotta egy Szily Nórának adott interjúban. Célja, hogy elmondhassa véleményét az oktatásügyről.

Az egyetemisták reggelig tartják a „blokádot”

A Hallgatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat demonstrációjának résztvevői fórumot tartanak az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

Gyilkossággal végződött a lopási kísérlet

Gyászolnak a gödöllői Szent István Egyetem diákjai és tanárai. A kollégák és az egyetemisták mind értetlenül állnak a hétfőn történt gyilkosság előtt.

Csak átverés az olcsó albérlet?


szerző:
2012.08.13. 19:00
Csak átverés az olcsó albérlet?

Az egyetemi felvételik lezárultak, akit felvettek adott esetben albérletet keres. Felfigyeltünk egy nézőnk levelére, aki szerint egy iroda olcsó álomalbérletekkel kecsegtet, miközben alig szolgáltat valamit.

Két Csákányi, egy színpadon

Csákányi László nem nagyon szerette az úgynevezett színészi allűröket. Sosem feltűnősködött, sőt, kimondottan zavarban volt, amikor az utcán felismerték – mesélte Eszter, akit ezzel szemben gyerekként egyáltalán nem zavartak az emberek, ha játszott.

Szerelem – mindenen át


szerző:
2012.04.04. 19:20
Szerelem – mindenen át

A húszéves Petra és Gergő megingathatatlanok érzéseikben, bármi is történjék velük. A fiú ősszel el akarja kezdeni az egyetemet, ahová akkor vették fel, amikor a tragikus baleset megtörtént.

Mi áll az embertelen mészárlás hátterében?

500 lövés, 4 áldozat, 2 sérült, és 2 túszul ejtett tudós – ez a rövid és száraz mérlege a január 17-i Afar földi támadásnak, amikor Etiópiában egy fegyveres csoport kegyetlen mészárlást tartott az Arte Ela vulkánnál.

A főzés egyeteme: magyar blogger a francia padokban

Lyonban járt a Fókusz, a francia szakácstudomány fővárosában. A Bocuse Intézet az a hely, ahol a szakácsképzés egyetemi körülmények között zajlik, ahol korábban még sosem tanult magyar. Mostanáig.

Hiába hajtottak, ugorhat a felvételi

Dani, Ádám, Luca és Dorina. A szentgotthárdi diákok nagy tervekkel vágtak neki az érettséginek. Sokat tanultak, hogy felvegyék őket oda, ahová vágytak. De pár héttel a felvételi jelentkezési határidő előtt hirtelen rá kellett jönniük, hogy talán hiába tanultak.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való