Belföld

Magyar Péter: Hozzám ne csatlakozzanak a NER-ből kiugrók

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 12:44

Magyar Péter azt mondja, már most több tízezren jelentkeztek a mozgalmukhoz, de elárult részleteket leendő programjáról is. Szerinte a végrehajtás nem lehet profitorientált, földosztással és a külföldön élő családok gyerekeinek magyar oktatásban részesítésével csábítaná haza azokat, akik kivándoroltak.

A Mércének adott interjút Magyar Péter a szombati tüntetése után, a lapnak pedig elárult pár részletet a konkrét politikai elképzeléseiről, ha úgy tetszik leendő programjáról. Megemlítette a külföldön élő magyarok hazacsábítását, a végrehajtás állami kézbe vételét, sőt még földosztásról is beszélt.

A szombati tüntetésen egyes becslések szerint több százezer ember vehetett részt: megtelt a Kossuth tér, de a környező utcákban is nagy tömeg hallgatta Magyar Pétert, aki a Talpra Magyarok! Közössége nevében hívta az utcákra az embereket. Sokan külföldről jöttek haza. A lenti videóban megnézheti az eseményről készült híradós beszámolót. 


A szombati Magyar szerint „az elmúlt 14 év egyik legnagyobb politikai rendezvénye volt, egy olyan ember felhívására, akit két hónapja senki sem ismert.” Úgy véli, ennek egy oka van: ez egy válságtünet. „Gazdasági, politikai, jogi, erkölcsi válságban van az ország, és a kegyelmi lemondások meg az én belépésem lett a szikra.

Valamiért az emberek elhiszik, hogy hiteles vagyok. Lehet, hogy azért, mert egyébként lejövök közéjük, és rengeteg emberrel beszélgetek.

Magyar azt mondta, egy nap alatt már több mint ezren léptek be az egyesületbe, és több tízezer jelentkező van, akik a mozgalmunkhoz szeretnének csatlakozni. „Vannak közöttük vállalkozók, akik több száz embernek adnak munkát, edzők, lelkészek, helyi ügyvédek, háziorvosok, közéleti szereplők, sportolók” – tette hozzá. Megjegyezte, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy előrehozott választás lesz.

Magyar Péter nem akarja, hogy a NER-ből kiugrók csatlakozzanak mozgalmához

Amikor arról kérdezték, mi a feltétele annak, hogy valaki csatlakozhasson a mozgalmához, azt felelte: nem kíváncsi „a levitézlett ellenzéki politikusokra”, de hozzá „ne csatlakozzanak a NER-ből kiugrók” sem. Majd később így folytatta: 

Nem azért mondtam a mai beszédemben, hogy ugorjanak ki [a NER-esek], hogy aztán jöjjenek hozzánk. Hanem mert akkor elkezdenek dőlni a dominók, és ez lesz a vége, Polt Péter ide vagy oda.

Szerinte ebből a szempontból nincs gond azzal, hogy ő Diákhitel Központ igazgatója volt. Mint ismert, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, hogy „Magyar Pétert elhagyta a felesége, elvesztette a felesége által szerzett munkahelyeit, és ezért bosszút akar állni”. Hasonlóan nyilatkozott Varga Judit is, aki a Hajdú Péternek adott interjújában egyebek mellett arról is beszélt, hogy amikor hazajöttek Brüsszelből, Magyar Péter általában az ő pozíciói miatt kapott állásokat.

Az nem választott és nem is kinevezett politikai funkció (…) állami céget vezetni akkor sem politikusi tevékenység. (…)  Én nem voltam választott tisztségviselője ennek a rendszernek, és nekem egyébként előtte is, utána is volt privát munkahelyem, ahogy valószínűleg most megint privát munkahelyem lesz

– fogalmazott.

Hozzátette, a Diákhitel Központtól ő akart eljönni. Azt mondta: „követeltem, hogy a 2022-es választások előtt eljöhessek, mert olyan dolgokat láttam, amikhez nekem már nem volt gyomrom, és nem akartam csinálni”.

Szerdán egyébként még a kormány is cáfolta Varga és Kocsis állításait Magyar Péterről. Azt írták, minden esetben szakmai tapasztalatok alapján neveznek ki vezetőket. Magyar 2019-ben pedig így megmagyarázta, hogy miért nevezték ki a Diákhitel Központ élére.

Magyart megkérdezték arról is, hogy mit kellene tenni azokban az esetekben, amikor valaki végrehajtás alatt áll, és a végrehajtója gyanúba keveredik vagy pedig bebizonyosodik, hogy bűncselekményeket követett el, és milyen kárpótlást javasolna az áldozatoknak. Erre azt felelte:

Ha valaki vádlott, vagy már elítélték, akkor fel kellene a hozzá tartozó végrehajtásokat függeszteni, és valamilyen független hatóságnak meg kellene vizsgálni az eseteket. (…) Meg kell vizsgálni, hogy tényleg történtek-e kihágások.

Majd hozzátette, szerinte „kárpótolni mindenkit kell”, csak akkor be kell azt bizonyítani. Megjegyezte, ehhez egy hatékony és gyors igazságszolgáltatásra lenne szükség, de szerinte jelenleg lassúak a magyar bíróságok és az igazságszolgáltatási eljárás. „Az egyszerű emberek elvesznek ezekben az eljárásokban. Szoktam nevetni, hogy bár ügyvéd voltam, de olyan beadványokat meg hivatalos iratokat kapok, hogy még én magam sem értem” – fogalmazott.

Magyar Péter szerint a végrehajtás nem lehet profitorientált, hazacsábítaná a külföldi magyarokat

Az interjú végén a külföldön élő magyarok kivándorlásáról és a végrehajtás államosításáról kérdezték, amit több ellenzéki párt és politikus is követel. Utóbbira így reagált: „Egyetértek azzal, hogy vissza kell vinni az államhoz, de nem így. Nagyon-nagyon kell figyelni, főleg ilyen igazságügyi minisztériumi történetek után.

Azzal viszont egyetértek, hogy a végrehajtás nem lehet profitorientált. Másképpen jár el egy olyan végrehajtó, aki saját maga érdekelt abban, hogy minél többet hajtson be, minél inkább kiszipolyozza az embereket, és másképpen egy állami végrehajtó, akinek ez nem feltétlenül érdeke, és tud méltányosan is eljárni.

Magyar emellett kifejtette, szeretnének csinálni komplex hazaváró programot. „A fiataloknak például, akik földműves családból származnak, azt mondanánk, hogy gyertek haza, kaptok állami földeket. 

Ne az oligarchák kapják a nem tudom, hány ezer hektárt, hanem osszuk szét, ahogy régen is volt földosztás

– magyarázta.

Hozzátette, a hazaváró programnak nagyon sok eleme lesz. Támogatnák például azt is, hogy a külföldön élő családok gyerekei magyar oktatásban részesüljenek, mivel szerinte „sokszor az nehezíti meg a hazaköltözést, hogy valaki tíz éve él Angliában, Németországban vagy Franciaországban, a gyerek az adott ország oktatási intézményébe jár, nem tanul magyarul, így egy magyar iskolába szinte nem is tudna beilleszkedni”. Úgy véli, ez is közrejátszik abban, hogy nem merik a hazatérést sokszor meglépni a szülők.

Rengeteg fiatallal találkoztam, akik hazajönnének, van pénzük, van tapasztalatuk, nem megélhetés miatt maradnak kinn. Én nagyon számítok ezekre az emberekre. Nyilván nem csak rájuk. De az nagyon-nagyon fontos demográfiai szempontból, hogy elmennek, és aztán több tízezer gyerek külföldön születik meg, akiknek a nagy többsége nem jön haza 

– fejtette ki Magyar.

Nyitókép: Magyar Péter ügyvéd beszél az általa meghirdetett Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért című rendezvényen a budapesti Kossuth Lajos téren 2024. április 6-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#magyar péter#végrehajtás#NER#végrehajtók#államosítás#külföldi magyarok#kivándorlás#varga judit#földosztás

Címlapról ajánljuk