Belföld

Így magyarázta Magyar Péter 2019-ben, miért nevezték ki a Diákhitel Központ élére

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 12:51

Előkerült egy interjú Magyar Péterrel, amit még 2019-es kinevezésekor készítettek. Volt felesége, Varga Judit nemrég azt állította, hogy férje általában az ő posztja miatt kapott pénzes pozíciókat.

Varga Judit egykori igazságügyi miniszter, Magyar Péter volt felesége Hajdú Péter műsorában pár napja arról beszélt, hogy amikor hazajöttek Brüsszelből, férje általában az ő pozíciói miatt kapott milliós fizetéssel járó állásokat. Nemcsak a politikában, hanem a gazdasági életben is üstökösszerű volt Magyar felbukkanása, közel öt éve ugyanilyen váratlanul tört be a hazai gazdasági életbe – idézi fel az mfor.hu. 

A portál elsőként készített vele interjút, amikor a Diákhitel Központ (DHK) vezérigazgatójává nevezték ki 2019-ben. Magyar Péter akkor így magyarázta, hogy miért rá esett a választás:

Arról, hogy miért engem választottak, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezetőit kellene megkérdezni. Meglehet, hogy az eddigi szakmai életutam mellett a döntésben az is szerepet játszott, hogy a Diákhitel Központ egyik első ügyfele voltam, s az illetékesek úgy gondolhatták, hasznos lehet, ha egy fiatalos, a terméket ismerő, annak előnyeit és hátrányait megtapasztalt ember áll a cég élén.

Hozzátette, számára nem volt teljesen váratlan a felkérés, hiszen amikor 2018-ban hazatért Brüsszelből, az MFB-ben, a DHK tulajdonosi joggyakorlójánál lett EU-jogi igazgató, majd az MFB delegáltja a DHK igazgatóságában. A portál arra is rákérdezett, hogy diplomáciai és jogi karrierje után nem nagy váltás-e egy hitelintézet élére kerülni. Azt válaszolta, hogy pályafutását a Fővárosi Bíróságon kezdte, ahol gazdasági ügyeket is vitt, dolgozott magyar és nemzetközi ügyvédi irodákban, ahol banki, versenyjogi, uniós támogatási és közbeszerzési ügyekkel foglalkozott, vagyis karrierjében inkább a diplomácia volt a kitérő.

Az interjúban azt is megkérdezték tőle, etikusnak tartja-e, hogy Varga Judit havi 300 ezer forintot kapott lakhatásra, miközben az ő kiadott lakásával milliókat kerestek. Magyar kifejtette, felesége államtitkárként kapott támogatást, a miniszteri kinevezését követően nem igényelt ilyet. Hozzátette: „Egy magyar jogásznak Deák Ferenc székében ülni a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is. 

A célunk, hogy a feleségem minden tekintetben erre a munkájára tudjon koncentrálni és ne kelljen mesterségesen generált, a tényeket tudatosan elferdítő, személyeskedő támadásokkal foglalkoznia.

Magyar Péter hangfelvétele

Magyar Péter kedden nyilvánosságra hozta a hangfelvételt, amelyen Varga Judit arról beszél, hogy manipulálták a Schadl-Völner-ügy iratait. A korábbi igazságügyi miniszter erre párkapcsolati erőszakkal és éveken át tartó lelki terrorizálással vádolta meg volt férjét, Hajdú Péter műsorában részletezte hosszan az őt ért sérelmeket, Magyar Péter szerint viszont a felesége bántalmazta őt. A Magyar Péter által rögzített felvétel:


Sem az ügyészség, sem a kormány nem árulta szombaton el az RTL Híradónak, hogy meghallgattak-e már kormánytagokat a Magyar Péter hangfelvétele miatt indult nyomozásban. Az ügyészség a héten elismerte: nincs felettes szervük, így ők maguk vizsgálják, hogy hibáztak-e a Völner–Schadl-ügy-iratainak kezelésekor. Magyar Péter a héten azt mondta: így nem várható pártatlan nyomozás.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

 

#Belföld#magyar péter#Diákhitel Központ#varga judit#kinevezés#interjú

Címlapról ajánljuk