Belföld

Magyar Péter fanatikus hívei mindent megbocsátanak – Ruff Bálint a messiásvárásról és a politikai realitásokról

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2024. március 21. 5:13

Ruff Bálint kommunikációs szakember nem hisz benne, hogy Magyar Péter hirtelen ötlettől vezérelve robbantott. Viszont szerinte a legjobbkor csinálta, 14 éve nem látott még csak hasonlót sem a magyar közéletben, úgy véli, példátlan politikai lavina indulhat el. A számos sikeres kampányt maga mögött tudó szakemberrel a kegyelmi ügyről, Magyar Péter híveiről, eszközeiről és az ellenzék temetési csengőjéről beszélgettünk. 

Február 2-án pattant ki a mára kegyelmi ügyként ismert botrány, ami nem sokkal később magával rántotta a Fidesz által felkent Novák Katalin köztársasági elnököt, a kormánypárt egyik legfontosabb politikusát, Varga Juditot és megtépázta Balog Zoltán egykori miniszter renoméját, aki ugyan a református egyház püspöke maradt, de kellemetlen magyarázkodásra kényszerült. Az internetadós tüntetés óta nem ment annyi ember utcára, mint az influenszertüntetésen, ahol becslések szerint 130-150 ezer ember gyűlt össze a Hősök terén és környékén a gyermekvédelmi rendszer tragikus állapotára reagálva. A címlapokat, a közbeszédet a kegyelmi ügy és annak újabb fejleményei foglalták el. Majd megérkezett Magyar Péter.  

De hogyan sápadt el a kegyelmi ügy Magyar Péter árnyékában? Ruff Bálint jogász, kommunikációs szakember szerint nem úgy, ahogyan azt néhányan gondolhatják.

Ruff Bálint jogász, kommunikációs szakember. Több sikeres választási kampányban vett részt, egyéb munkái mellett ő a házigazdája a Partizán Vétó című politikai műsorának.

„Olyan különleges állapot állt elő a magyar közéletben, amit egyszer sem láttam az elmúlt 14 évben. A Fidesz másfél hónapja nem képes magához venni a politikai napirendet. Utoljára valami hasonló akkor volt, amikor a Márki-Zay Péter 2021-ben megnyerte az előválasztást, akkor körülbelül 2-3 hétre az ellenzéknél volt a napirend. Most a kegyelmi ügy kirobbanása óta nem tudnak magukhoz térni. Volt egy hét, amikor úgy tűnt, hogy vissza tudták venni a politikai napirend formálását, ezután jött Magyar Péter. De a Magyar Péter-ügy a kegyelmi ügy leágazása, annak a felháborodását lovagolta meg” – magyarázza Ruff Bálint. Szerinte Magyar Péter politikailag kedvezőbb helyzetben lépett a színre, mint Márki-Zay Péter, akit hozzá hasonlóan egyfajta ellenzéki messiásnak tartottak. Magyarnak már volt lehetősége tanulni Márki-Zay hibáiból és volt is erre igénye: jobb a politikai érzéke és régóta készülhetett a berobbanásra, csak a megfelelő alkalmat várta. Tisztább, profibb a politikai stratégiája, mint Márki-Zay Péteré volt.

 

Ennek részben ellentmondani látszik, hogy Magyar Péter egyszerűen lepropagandistázta a Pulitzer-emlékdíjas Dezső András újságírót, aki egy nem minősített rendőrségi dokumentum miatt kereste meg őt, a Varga Judittal való heves vitájuk ügyében. Ruff Bálint szerint azt láthatjuk, ami 2015-2016 körül az Egyesült Államokban történt, Donald Trump felbukkanása idején: az akkori média, illetve politikai elit nem tudta feldolgozni, hogy akármit mond vagy tesz, akár korábban teljesen tabunak számító dolgokat is, a követői kritika nélkül követik. Ami korábban egyfajta politikai kiközösítéssel járt volna, az Trumpra nem volt hatással ebben a körben.

„Egy korábban politikai tabunak minősülő lépést tett meg. Azok az emberek pedig, akik korábban tizedekkora ügyön is felháborodtak, most nem reagálnak. Ez a Trumpnál is említett mély rajongás, ami azt eredményezi, hogy a bízott személy, a vezető hibáit nem úgy látják, mint másokét. Jelen állás szerint mindent megbocsátanak neki. Ezek az ügyek, amik másoknál a politikai karrier végét is jelenthették volna, meg sem karcolják Magyar Pétert” –  mondja Ruff Bálint, aki szerint mindebben benne van az is, hogy a Magyar Péter-jelenség a magyar ellenzéki közélet és politikai szereplők drámai kritikája. Szerinte ugyanolyan emberek vannak mindkét oldalon, ugyanúgy vágynak valakire, egy idolra, akiben lehet hinni, akibe bele lehet látni dolgokat.

És Magyar Péterbe sok mindent bele lehet látni, lehet érte rajongani úgy, ahogyan a jobboldalon rajonganak egyes szereplőkért. Ez egy pszichológiai folyamat. Magyar Péter fanatikus hívei ugyanúgy rajonganak érte, ahogyan a fanatikus fideszesek Orbán Viktorért. Az egy másik kérdés, hogy ez meddig tart ki. Ha leírva látnák, arc nélkül a tényeket, lehet, hogy nem így gondolkodnának. De a politika nem ennek a terepe, inkább szól érzelmekről, érzetekről és hinni akarásról, mint tényekről

 – fogalmaz a szakember, aki szerint a Magyar Péter által előadott történet a magyar népléleknek igazán kedves: amikor valaki rájön a saját hibáira, szembefordul és egyfajta hősként mutatja meg magát, aki a jó utat választotta és azért mindenre hajlandó. Nem ez az első eset, hogy ez az archetipikus történet lejátszódik, azonban sem Hadházy Ákos, sem Ángyán József kiugrási időszakában nem volt ekkora az elégedetlenség, utóbbi akciója pedig csak egy szűkebb réteghez ért el. Bő tíz évvel ezelőtt nem volt jelen az ellenzéki pártokkal szembeni kritika, ami mára indulattá erősödött. Ruff Bálint úgy látja: most ért meg az ellenzéki társadalom arra, hogy mindenáron hinni akar valakiben, valami mást akar és valamit, amihez csatlakozni lehet.

„Ráadásul a közhangulat is sokkal rosszabb, mint valaha volt. 2013-ban például, amikor Ángyán József kilépett, a magyar társadalom nagyobb része azt gondolta, hogy a Fidesz kormányzása jó neki. Most nem ez van, most általános rossz hangulat érzékelhető, amiben benne van a politikai csalódottság és a gazdasági csalódottság is. Ebben a helyzetben sokkal egyszerűbb hatást elérni egy ilyen kiugrással.”

Ruff Bálint úgy látja: Magyar Péternek az influenszertüntetés nyitott ajtót, abban látta meg, hogy van egy elégedetlen, középosztálybeli tömeg, amelynek nincsen vezére.

Ezeknek az embereknek az élére akart állni. „Az, hogy kihasználta a zavart és a kínálkozó lehetőséget, egy teljesen normális politikusi állapot, de szerintem a mesének az a része, hogy ő ezt hirtelen hirtelen felindulásból csinálta, nem igaz. Szerintem régóta készült rá és megkereste, megtalálta a megfelelő momentumot, amikor be tud lépni a politikai életbe” – mondja, majd hozzáteszi: arra számít, hogy egy hónapon belül eldől, hogy Magyar Péter meg tud-e tapadni a politikai közéletben. 

 

Lehetnek azonban banánhéjak: elő kell állnia egy szervezettel, egy párttal, megbízható emberekkel. Pártként pedig egészen másképpen kell működni, mint a magányos hős történetében, ami most még friss, de ezt a friss energiát táplálni kell. Kérdés az is, hogy a mostani, impulzív fellépése kontraproduktívvá válhat-e, illetve hogy lép-e olyasmit, ami már túl sok. Ruff Bálint szerint Trump vagy éppen Orbán Viktor keménymagjához hasonlóan Magyar Péter feltétlen híveit semmivel sem lehet elbizonytalanítani, a kérdés az, hogy ez a kör a magyar választók hány százaléka.

Magyar Péter lavinát indíthat el?

Hogy van-e akkora gravitációs tere, ami akár a Fidesztől is elvehet szavazókat?

„Nem lehet nem észrevenni, hogy a fideszesek körében is van egyfajta zsörtölődés, hiszen a dolgok nem úgy mennek, ahogyan mentek. Hogy ez a rezonálás azt jelenti-e, hogy szavaznak is Magyar formációjára, vagy csak részben igazat adnak neki, a jövő zenéje. 

Jelen pillanatban sokkal inkább szól az ellenzékből kiábrándult ellenzékiekhez, mint a mint a fideszesekhez. 

Ha mindenképpen arányt kellene mondanom: 75-25, talán” – mondja Ruff Bálint, kiemelve: kétségtelen, hogy Magyar Péternek van hatása a Fidesz-táboron belül, foglalkoztatja őket a személye, illetve az általa bedobott témák. Amikben szerinte semmilyen újdonság nincsen. Az egyetlen újdonság annak a személye, aki mondja, és ahogyan mondja ezeket: Magyar Péter jó történetmesélő, jól adja elő magát, van saját története. Az pedig, hogy az említett ügyeknél nem említi azokat a ellenzéki politikusokat, akik például a „Tóni-Ádám-Barbara” ügyben felléptek, nyomoztak, céltudatos döntés lehet. Nem mintha ez az ügy Ruff Bálint szerint sokat számítana, ha a nagy képet nézzük: míg az ellenzéki oldalon ez egy nagy jelentőséggel bíró botrány, a Fidesz oldalán nem mozdított meg semmit, ráadásul „elkövetési értékben semmivel sem különb az Orbán-rendszer bármelyik napján történő korrupciós ügyeknél, ezért is vagyok szkeptikus.”

Ajánló: Schadl-ügy: még nem derült fény Tóni, Barbara és Ádám kilétére

„Többször elmondtam, már, hogy szerintem azt az ügyet a nulladik perctől kezdve a Fidesz kontroll alatt tartja és rendezi. Az egész eleve úgy pattant ki, hogy az Orbán-kormány lehallgatásokért és megfigyelését felelős államtitkárát elkezdte az akkor még Pintér Sándor alatt lévő titkosszolgálat megfigyelni. Még jól működő demokráciákban is értesítik ilyenkor a megfigyelt felettesét, feljebbvalóját arról, hogy megfigyelés alatt áll. Túl sok dolog vág egybe ahhoz, hogy ez ne tudatosan irányított legyen. Ez lehet egyfajta szelep és meg lehet mutatni, hogy na, mégiscsak kiderülnek a dolgok” – mondja Ruff Bálint, aki felhívja a figyelmet, hogy a politikai szinten a Völner-Schadl ügynek annyira nem volt következménye, hogy az egyik főszereplő, Völner Pál körzetében később induló fideszes jelölt még nagyobb arányban nyert, mint korábban Völner Pál. Három éve hömpölyög a Völner-Schadl-ügy, de valójában egyáltalán nem ártott a Fidesznek, teszi hozzá. 

Beszélgetésünk napján, szerdán csaknem négy órán át hallgatták meg Magyar Pétert a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen. Legsúlyosabb állítása szerint a Völner-Schadl ügyben „Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat, ami annyit jelent, hogy hozzátettek vagy kihúztak dolgokat” a nyomozati iratokból. Állítása szerint erre bizonyítéka is van, azt azonban egyértelműen nem erősítette meg, hogy ezek a korábban barátjának nevezett Gulyás Gergelytől és volt feleségétől, Varga Judittól származnak. „Annyit mondtam, hogy Gulyás Gergelytől és Varga Judittól vannak információim, azt nem mondtam, hogy csak tőlük” – fogalmazott Magyar Péter. Ruff Bálint szerint 

ha esetleg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, a kormány hangja a közvéleményben saját hangján arról beszél ezeken a felvételeken, hogy Rogán Antal valamilyen módon belenyúlt egy folyamatban lévő nyomozásba, az példátlan belpolitikai lavinát indíthat el.

 

Az ellenzéknek van oka aggódni, aggódnak is

Akiknek viszont van okuk aggódni, azok a centrumszavazók elcsábításán ügyködő ellenzéki pártok. Erre a nagyjából 10-15 százaléknyi szavazóra lő Ruff Bálint szerint Vona Gábor pártja, a Második Reformkor, az MKKP, Márki-Zay Péter pártja, A Nép Pártján, az LMP.  Ezek azok az emberek, akik a legfogékonyabbak Magyar Péter fellépésére. Innen kilóg a DK, Ruff Bálint szerint az ő szavazóikat életkoruknál fogva sem annyira vonzza Magyar Péter, illetve náluk már megvan az az idol, akit a már említett hévvel lehet követni.

Hogy milyen csapattal vághat neki a választásoknak Magyar Péter, egyelőre nem látszik. Bár március 15-ére várták sokan az új párt és támogatók, szövetségesek bemutatását, a rendezvény végül egy one man show lett, Magyar Péter pedig egyelőre a Talpra Magyarok nevű szerveződést jelentette be. Ruff Bálint szerint a harcostársak vagy nem voltak még meg március 15-ére, vagy szándékosan várnak az új szereplők bemutatásával: „Nem egyszerű új embereket bemutatni, ezek szimbolikus lépések, amik szerintem még nincsenek teljesen kitalálva. A budapesti erőviszonyokat például átrajzolhatja, ha Vitézy Dávid és Magyar Péter egymásra találnak, az így megszerzett szavazókat ugyanis jórészt Karácsony Gergely veszítené el. Ezt egyébként egy reális forgatókönyvnek tartom, logikus politikai lépés lenne mind a kettőjük részéről, hiszen ugyanarról a középről beszélnek. Vitézy Dávidnak pedig szüksége van nagyobb politikai támogatása.”

Ruff Bálint szerint bármi legyen is Magyar Péter történetének vége, az ellenzéknek le kell vonnia a konzekvenciákat. 

Olyan szintű az elégedetlenség az establishment ellenzékkel szemben, hogy valaki, aki két hónapja még a Fideszben volt, képes ilyen szinten megszólítani a táborukat és maga mellé állítani őket. Ez egy nagyon komoly vészcsengő. Vagy temetési csengő.

A kommunikációs szakember egyértelműen látja a félelem jeleit az ellenzéken, ami gyakorlatilag sokkhatás alatt van. Szerinte most mindenki azon gondolkodik, hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani, nagy mozgásteret azonban nem lát: vagy kibekkelik ezt az időszakot, vagy megkerülik valahogy Magyar Pétert. 

Nem csak Magyar Péter fellépése és jó időzítése nehezíti az ellenzék dolgát. Varga Judit volt férje a Partizánnak adott első, átütő interjúban arról beszélt, hogy az ellenzék egyeztet a Fidesszel. Sem személyeket, sem pártneveket nem említett, így az egész ellenzéket egy kalap alá véve utalt arra, hogy összejátszanak a kormánypárttal.

Nagyon komolyan gondolom, hogy ha Magyar Péter tudja, hogy kik azok az ellenzéki képviselők, vezetők, akik a Fidesszel egyeztetnek, akkor a legjobbat azzal tenné az országnak, ha elmondaná, hogy pontosan kikről van szó. Felgyorsíthatná a megtisztulást. Ha csak vagdalkozik, akkor nem hallunk mást, mint ugyanazt a pletykát, amit hallunk már tíz éve. Aminek biztos van alapja, de az ártatlanokra nézve káros, a bűnösökről meg nem mond el semmit.


Nyitókép: Szigetváry Zsolt /MTI, Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#magyar péter#ruff bálint#rogán antal#kegyelmi ügy#ellenzék#ma#politika

Címlapról ajánljuk