Belföld

Magyar Péter: Magyarország nem a Rogán Antalok és a Tiborcz Istvánok országa

rtl.hurtl.hu

2024. március 15. 14:44

„A mai napon útjára indítjuk a Talpra Magyarok Közösségét, és hamarosan bejelentem az ehhez kapcsolódó politikai pártot is” – mondta Magyar Péter az Andrássy úton több ezer ember előtt megtartott zászlóbontó rendezvényén. Tizenkét pontban foglalta össze ajánlatát, célja a kormány leváltása.

Magyar Péter a Nemzeti dal ismert soraival kezdte a beszédét, majd arról szólt, hogy 176 évvel korábban a márciusi ifjak új világot álmodtak maguknak. 

„Olyat, ahol felelős, elszámolthatható kormány irányítja a közügyeket, ahol szabad a sajtó, és nincs cenzúra” – fogalmazott. „Olyan hazát, ahol megszűnnek az úrbéri viszonyok, ahol mindenki egyenlő törvényi és vallási tekintetben, ahol a bíróságok függetlenek, és ahol a nemzeti bank az ország érdekében működik. És ahol a legfontosabb négy szó: a béke, a szabadság, az egyenlőség és a testvériség.”

Magyar Péter azt mondta, hogy a márciusi ifjakat elsőre kinevették, de ők hittek az igazukban, és tisztában voltak vele, hogy a leghosszabb és legnehezebb út is az első lépéssel kezdődik. Hamarosan mögéjük állt az egész ország, rövidesen pedig a nagyméltóságú helytartótanács is reszketett tőlük – mondta.

Az egész Európán végigfutó forradalmi hullám ugyan elbukott, de „már sohasem lehetett visszazárni a palackba a kiszabadult szabadság szellemét” – mondta. Magyar Péter szerint a szabadságharc példát mutatott összefogásból, abban ugyanis vallástól, nemzetiségtől és politikai meggyőződéstől függetlenül mindenki részt vett. 

„Mindannyiuk közös célja egy szabad, modern, szuverén, európai Magyarország létrehozása volt” – fogalmazott. Magyar Péter azt mondta: 

Sosem szabad elfogadni, hogy valamin nem lehet változtatni.

Nem a Döbrögik országa, de a vagyonos kör kialakult

Mutassuk meg, hogy mi, konzervatívok, polgári demokraták, szociáldemokraták, liberálisok, elsősorban magyarok vagyunk – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy meg kell mutatni: képesek vagyunk egy szuverén, modern, polgári és európai Magyarországot létrehozni.

Magyar Péter szerint azt is be kell bizonyítani, hogy „Magyarország nem a Rogán Antalok, nem a Tiborcz Istvánok, nem az oligarchák és még csak nem is a Döbrögik országa, hanem a hunyadiak, az Arany Jánosok és a Lúdas Matyik országa”. 

Hozzátette: Ki kell mondani, hogy semmi sem mehet úgy tovább, mint az utóbbi 30 évben. Morális, politikai és gazdasági válságban van Magyarország, mert a magyar embereknek megingott a bizalma a teljes politikai elitben – fejtegette, ebbe pedig szerinte a kormányon lévő és ellenzéki politikusok is beletartoznak. 

Magyar Péter beszélt arról is, hogy több tízezer milliárd forint érkezett az uniós csatlakozásunk óta, de Magyarország ahelyett hogy a német fejlődéshez hasonló utat járt volna be, az Unió második legszegényebb és legkorruptabb országa lett. 

Kialakult egy kör, ahova csak százmilliárdos vagyonnal lehet bekerülni, (…) és ahová ellenőrizhetetlenül vándorolnak nemzeti kincseink, szállodák, cégek, termőföldek, a Balaton-part, autópályák, a repülőtér és reggelig lehetne még sorolni. 

Magyar Péter szerint közben olyan cégeket csábítanak Magyarországra, akiket nem érdekel a magyar emberek egészsége és a levegő tisztasága, csak a profit. 

Állítása szerint ez az utolsó uniós ciklus, amikor még érdemi támogatásokat kap Magyarország, de ha ezt sem tudják megfelelően felhasználni, akkor szegénységben ragadunk „a leggazdagabb oligarcha-réteggel”. Úgy vélte, a vagyon egyebek mellett jachtokban, külföldi számlákon és vagyonkezelő alapokban kötött ki, ez ellen pedig csak úgy lehet fellépni, ha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez. „Ha addig nem távozik, leváltjuk a legfőbb ügyészt is” – tette hozzá. 

Súlyos szociális problémák

Magyar Péter azt mondta, hogy hiába költött a kormány rengeteg pénzt családtámogatásra, a negatív demográfiai spirálból nem sikerült kitörni, mert hiányoznak azok a fiatalok, akik külföldre vándorolnak. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy eltörölték a szabad szülészorvos-választást, erről pedig férfiak döntöttek a nők helyett. 

Grandiózus bérlakásépítési-programot, a szülési viszonyok optimalizálását, valamint olyan környezetet ígért, ahol elősegítik az anyák munkaerőpiacra való visszatérését.   

Az oktatással kapcsolatban teljes reformot követelt, de arra is kitért, hogy noha olimpiai nemzetről álmodik a kormány, valójában Magyarországon rengeteg elhízott gyerek él. Azt is megjegyezte, hogy az új kormány az oktatás szabadságának visszaállításával kezdi majd a munkáját, létrehozzák az önálló oktatási és kulturális minisztériumot, valamint fellépnek a poroszos oktatási módszer ellen.  

„Az egészségügyet tekintve szerinte a 24. órában vagyunk, nem várhatunk egy percet sem az átalakítással, az orvosbárók leváltásával, mert ez emberéletekbe kerül” – mondta Magyar Péter. Önálló egészségügyi és szociális minisztériumot is ígért. Karsai Dániel esetére is kitért, szerinte az eutanáziáról valódi konzultációt kell folytatni, hogy ne csak néhány szavazógép döntsön a kérdésben. 

Háború és környezetvédelem

„Hazánknak mindenképpen ki kell maradnia a háborúból, és segítenie kell a menekülteket. Ugyanakkor nem megkerülhető annak kimondása, hogy ebben a konfliktusban az agresszor Oroszország” – mondta az ukrajnai háborúról. Úgy vélte, jogos Ukrajna területvédő harca, de a kisebbségi jogok csorbítása elfogadhatatlan.

Magyar Péter szót emelt a környezetvédelem teljes leépítése ellen is, szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy még megfelelő tájékoztatást sem kapnak a lakók a Magyarországra települő akkumulátorgyárakról. Kritizálta azt is, ha valaki annak örül, hogy blokkolják az uniós támogatásokat, ezen pénzek nélkül ugyanis óriási versenyhátrányba kerül az ország. 

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy volt brüsszeli diplomataként ő is tapasztalt kettős mércét azokkal az országokkal szemben, akik csak 20 évvel ezelőtt csatlakoztak a közösséghez. „Bármilyen hibái is vannak az Uniónak, mi ennek a klubnak vagyunk a tagjai” – mondta.

Az új mozgalom

Magyar Péter azt mondta, hogy hiába betonozta be a hatalmát kétharmados törvényekkel a Fidesz, a kormány legyőzhető választásokon. Ajánlatát úgy fogalmazta meg:

„Létrehozzuk azt a középen álló politikai erőt, amely leszámol a szekértábor-logikával, és amelyhez csatlakozhat minden jószándékú magyar, aki a hazájáért kíván dolgozni. 

A mai napon útjára indítjuk a Talpra Magyarok Közösségét, és hamarosan bejelentem az ehhez kapcsolódó politikai pártot is. Ezzel, és a ti segítségetekkel visszaveszük a hazánkat, a jelképeinket, a kifejezéseinket, és közösen felépítünk egy modern és európai országot

– mondta. Magyar Péter szerint a nemzeti minimum a következőkből áll:

  1. az egészségügy rendbetétele, pluszforrások biztosítása;
  2. az oktatási szabadság visszaállítása, a tanárok megbecsülése, magas színvonalú oktatás biztosítása;
  3. a környezetvédelem és a fenntarthatóság prioritása;
  4. közpénzen folytatott propaganda megszüntetése, a közmédia függetlenségének biztosítása;
  5. a kétharmaddal bebetonozott pártfunkcionáriusok menesztése;
  6. az ügyészség függetlenségének visszaállítása, hatékony és gyors igazságszolgáltatás;
  7. zéró tolerancia a korrupció ellen, csatlakozás az Európai Ügyészséghez,
  8. konstruktív párbeszéd az EU-val és a NATO-val;
  9. a nemzeti vagyon magánalapítványokba való átjátszásának leállítása és felülvizsgálata;
  10. olyan gazdasági életkörülmények biztosítása, hogy ne vándoroljanak a fiatalok külföldre, bérlakásépítési program beindítása, demográfiai program elindítása;
  11. kis- és középvállalkozások, magyar gazdák védelme és támogatása;
  12. nyugdíjasok emberhez méltó életének támogatása, elesettek segítése, beteg gyerekeket egyedül nevelők támogatása.

„Sokan azzal vádolnak, hogy engem küldtek. De nem: én jöttem” – mondta Magyar Péter, aki ismertté vált jelszavát megismételve, arra kért mindenkit: ne féljen.

Nyitókép: Magyar Péter Facebook-oldala

#Belföld#magyar péter#tüntetés#március 15.#párt#pártalapítás#zászlóbontás#ellenzék

Címlapról ajánljuk