Belföld

Böjte Csaba is elégedetlen a kormány intézkedésével? Szerinte az otthonában dolgozó gyermekbántalmazó 10 év alatt 20 pszichológiai alkalmassági teszten esett át

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 13:29

A kegyelmi botrány után a kormány úgy döntött, hogy teszteli a gyermekotthonok vezetőinek pszichológiai alkalmasságát. Ezt az intézkedést többen is elégtelennek tartják.

Arra utalt Böjte Csaba atya, hogy a pszichológiai alkalmassági tesztek elégtelenek voltak ahhoz, hogy kiszűrjék az általa működtetett otthonban dolgozó gyermekbántalmazót, akit 28 év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

A ferences szerzetes azt mondta a Maszolnak adott interjújában: 

Romániában ahhoz, hogy valaki gyereket tudjon nevelni hatósági engedélyek kellenek. Ennek az embernek 10 év alatt 20 pecsétje, 20 pszichológiai alkalmassági tesztje is volt.

Korábban mi is beszámoltunk a bejelentésről, amit Rétvári Bence államtitkár tett a kormány nevében február végén: úgy döntöttek, hogy a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezését és foglalkoztatását szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötik, aminek keretében szexuális devianciákat és függőségeket is vizsgálnak.

Herczog Mária, a gyermekvédelem egyik legismertebb kutatója később az RTL Híradónak arról beszélt: elhamarkodott megoldások helyett gondosan, alaposan előkészített módosításokra lenne szükség a gyerekvédelmi rendszerben, hogy ne okozzanak több fájdalmat az áldozatoknak, és elkerülhetők legyenek a további bántalmazásos esetek. A kormány mostani intézkedése szerinte semmire sem jó – azt úgy jellemezte: „Mint egy sebtapasz, amit súlyosan vérző sebbe nyomnak”.

Kinek kötelező az alkalmassági?

Később az is kiderült, hogy a kormány ráadásul kivételez: az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek ugyanis nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat. A hírre reagált a Belügyminisztérium is, amely az MTI-vel azt közölte: A kormány minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének elő fogja írni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot. A tárca közleménye szerint az első szigorítás az állami gyermekvédelmi intézmények vezetőinél lépett életbe, ami kormányrendelettel szabályozható volt; a rendelet már hatályba lépett, az alkalmassági vizsgálatok rövidesen megkezdődnek.

A nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához törvénymódosítás szükséges, amelyet a kormány hamarosan beterjeszt az Országgyűlésnek – ígérték.

A kormány azzal védte meg a döntést, hogy közölték: szerintük az, hogy pedofiliával kapcsolatos esetek titokban maradtak, elsődlegesen az intézményvezetők felelőssége. Híradónk azt is megkérdezte a kormánytól, hogy a homoszexualitást a szexuális devianciák közé sorolják-e. A válasz kiderül a videóból:

Nyitókép: MTI / Lehoczky Péter

#Belföld#Böjte csaba#teszt#pszichológia#gyermekotthon#nevelő#szexuális bántalmazás#pedofil#kormány#rétvári bence

Címlapról ajánljuk